Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVALÖV SIREKÖPINGE 20:1 - husnr 1, SIREKÖPINGE KYRKA (SANKT JOHANNES KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

Sireköpinge kyrka (akt.), SIREKÖPINGE KYRKA (SANKT JOHANNES KYRKA) (akt.)
2015-02
Historik
Den nuvarande kyrkan började byggas på 1100-talet med kor och absid vilka fick kalkmålningar. Under 1200-talet uppfördes långhuset. På 1400-talet byggdes kyrkan på med ett lågt torn med samma höjd som långhuset med en spira av trä där klockorna hängdes. Kryssvalv välvdes över långhuset och kyrkan fick fler kalkmålningar. Sannolikt uppfördes nu vapenhus på norra och södra sidan framför portalerna.

Förmodligen revs vapenhuset mot söder och ingången murades igen på 1700-talet.

1839 byggdes kyrkan om, norra ingången murades igen och norra vapenhuset revs, ny västingång togs upp istället. En ingång togs upp i absiden. 1858 byttes blytaket mot zinkplåt som 1894 byttes till järnplåt.

1917 gjordes en mycket stor förändring av kyrkan efter domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlins ritningar. Tornet byggdes på och fick sitt nuvarande utseende med trappgavlar. Dessutom göts en två meter hög betongkrage ovanpå murverket för att hålla samman tornpåbyggnaden. Sakristian flyttades från koret till en nybyggd sakristia mot norr med värmeanläggning i källaren. Förstärkning av tornet gjordes med två strävbågar, i den norra finns uppgången till tornet. Den södra portalen togs fram liksom ett romanskt fönster på norrsidan. Korets takresning höjdes och korväggens södra sida fick stöd genom en strävpelare. Trappgavlar tillkom på långhus och kor. Nya tegeltak lades och absiden tak fick ekspån. Interiören omgestaltades. Kyrkan fick nya golv av kalksten och nytt trägolv i bänkkvarteren. Ny inredning ritades, såsom bänkinredning, altare, altarring och dopfunt. Bänkarna målades ljust blågrå. Nytt glasfönster i absiden sattes in och en ingång i absiden som tagits upp 1839 murades igen. Den gamla altaruppsatsen togs bort, ny läktarbarriär och orgelfasad gjordes. Kalkmålningarna togs fram och konserverades.
Wåhlin var domkyrkoarkitekt i Lunds stift 1902-42. Han hade stort intresse för kyrkorestaureringar och har gjort ett stort antal sådana i Skåne. Han omgestaltade ofta kyrkor till att motsvara bilden av den medeltida kyrkan. Wåhlin hade en mycket stark ställning i Skåne i och med att han var både domkyrkoarkitekt och knuten till Överintendentämbetet som granskade och godkände kyrkoritningar. Wåhlin gjorde noggranna byggnadsarkeologiska undersökningar av kyrkan innan han påbörjade sitt förslag.
1960 målades bänkinredningen och altarrundeln om efter förslag av domkyrkoarkitekt Eiler Graebe. Kyrkovärdsbänkarna i koret togs bort.
1967 sattes en kopia av kyrkans senmedeltida krucifix upp.
En omfattande restaurering av väggmålningarna gjordes 1991, övermålade kalkmålningar togs fram. Utvändigt gjordes puts- och målningsarbete, liksom 1995 0ch 2000.