Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTERÅKER ROSLAGS-KULLA KYRKA 1:1 - husnr 1, ROSLAGS-KULLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ROSLAGS-KULLA KYRKA (akt.)
2004-01-01
Historik
Roslags-Kulla kyrka är uppförd under åren 1705–06 av timmer i en korsplan med centraltorn över korsmitten. Byggnadstypen har få motsvarigheter i Sverige. Möjligen kan en förebild sökas i arkitekten Jean de la Vallés barockkyrka Katarina kyrka, uppförd under 1600-talets mitt. I Finland var byggnadstypen vanligare. Stilistiskt återfinns även influenser i holländska barockkyrkor med centralplan.

Roslags-Kulla kyrka är skyddad enligt 4 kapitlet lagen om kulturminnen. Kyrkan ligger inom riksintresse för kulturmiljövården.

Bygden kring Roslags-Kulla kyrka har sedan 1600-talet varit helt behärskad av herrgårdar, Östanå huvudsakligen. Östanå är den äldsta sätesgården i socknen, nämnd första gången under 1430-talet, och är av betydelse för tillkomsten av Roslags-Kulla kyrka. År 1800 gjordes Östanå och det därtill hörande Mälby säteri och Vira bruk till fideikommiss.

Roslags-Kulla kyrka är uppförd på platsen för en tidigare kyrka som troligen uppfördes under 1600-talets första hälft av den dåvarande ägaren till Östanå gård, Peder Erlandsson Bååt. Kyrkan revs vid 1700-talets början. Nuvarande Roslags-Kulla kyrka uppfördes på bekostnad av greve Fabian Wrede, ägare till Östanå, gift med friherrinnan Brita Krus, som kombinerad slotts- och sockenkyrka. Fabian Wrede ägde flera gårdar i Finland och det har antytts att kyrkan kan ha importerats därifrån.

Byn Kulla (1402 Kulla) (1476 Culla i Rialle socn) är känd från medeltiden. Tre socknar har hetat Kulla, pluralform av kull eller kulle, men de har efter hand fått särskiljande förleder. Socknen Roslags-Kulla är bildad genom en utbrytning ur Riala socken.