Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KÄVLINGE STORA HARRIE 46:1 - husnr 1, STORA HARRIE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Stora Harrie kyrka (akt.), STORA HARRIE KYRKA (akt.)
2014-08
Historik
Kyrkobyggnaden
Stora Harrie kyrka härstammar från 1850-talet, då den ersatte en romansk kyrka på samma plats. Den stora folkökningen i området medförde, att kyrkan hade blivit för liten för den växande befolkningen, och domkyrkoarkitekten Carl Georg Brunius konsulterades av församlingen att upprätta ritningar för en ny helgedom. Genom Brunius själv, som var känd för sina systematiska uppmätningar och dokumentationer, vet man att den gamla kyrkobyggnaden bestod av ett fyrsidigt långhus, ett smalare kor, ett vapenhus mot söder, en korsakristia mot norr och ett torn.

Brunius var, i rollen som självlärd domkyrkoarkitekt, religiös akademiker, vetenskapsman och röststark debattör, tidens kanske främsta medeltidsförespråkare. Han vände sig mot den förhärskande nyklassicismen, som ivrigt påskyndades av Överintendent-ämbetet. För Brunius var medeltidens arkitektur den enda som svarade mot kyrkans rätta natur och symbolik. Den produktive arkitekten lät uppföra och därtill restaurera ett stort antal kyrkor i enlighet med de medeltida idealen, däribland Stora Harrie, som fick en allmänt hållen romansk utformning, kombinerad med klassiska drag. Brunius kyrka var axialsymmetrisk med korsformad plan. Tornets bottenvåning skonades och inkorporerades i dess efterföljare. Byggmästare var murmästaren Johan Stenberg.

1938 tas korskranket bort och en sakristia skapas bakom en avbalkning i det norra tvärskeppet. Altarkorset ersätts med en triptyk.

1955 genomförs en renovering efter arkitekt G W Widmarks ritningar. Hela kyrkan får nytt golv av ölandskalksten, bänkarna byggs om, träinredningen ommålas och predikstolen dekoreras.

1973 genomförs en omfattande restaurering under ledning av byggmästare Persson, Stävie Byggnads AB. Hela kyrkan omputsas, alla fönster repareras och förses med innerbågar, nya fönster tillverkas och taken läggs om med koppar. Dörren i koret sätts igen, golven i bänkkvarteren läggs om, nya dörrar tillverkas och läktaren ändras. Ett utrymme för toalett och väntrum byggs, och altaret och sakristian organiseras om.
Triptyken flyttas bort och ersätts med det ursprungliga Bruniuskorset.

2008 görs en ny utvändig renovering. Taket kompletteringslagas, fasaderna putslagas och målas liksom ytterdörrar, fönster och luckor.