Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRISTIANSTAD VIBY 20:1 - husnr 1, GUSTAV ADOLFS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GUSTAV ADOLFS KYRKA (akt.)
2021-10-08
Historik
Kyrkan i Viby har ingen exakt datering men är sannolikt byggd decennierna före eller efter år 1200, då en stor mängd kyrkor i samma skepnad med gråstensmurverk uppfördes. Byggnaden bestod ursprungligen av långhus med smalare kor och absid med hjälmvalv. Långhus och kor valvslogs under 1400-talets senare hälft och bemålades av Everlövsverkstaden kring år 1500. Under 1600-talets sista decennium förnyades kyrkans inredning med predikstol, bänkinredning och altar-uppsats. Av ett bevarat parti av bänkarna kan vi se att inredningen var sluten med något högre gavelpartier än dörrar. Både gavlar och dörrar har snidade detaljer och var bemålade i ljust blågrå marmorering. Dörrfyllningarna hade röda accentkulörer. På insidan av en bevarad bänkdörr finns ett bomärke och året 1693 inristat. Det är rimligt att anta att inte alla bänkar var så påkostat utsmyckade som denna.

År 1784 byggdes västtornet intill kyrkans långhus. Tornet fick murar av fältsten och en tornhuv klädd med spån. Klockstapeln som stått strax väster om kyrkan revs efter tornbygget. 1906 kläddes tornhuven med plåt i likhet med kyrkans övriga tak.

År 1822 tillkom nykyrkan på långhusets norra sida. Långhusets två murade korsvalv raserades och både nykyrkan och långhuset försågs med tunnvalv. År 1851 fick kyrkan en orgel som placerades på en läktare i västra delen av långhuset. Det är oklart om läktaren fanns sedan tidigare.

Vid inre renovering 1902 omdanades hela kyrkorummet, bland annat byggdes läktaren ut och en ny orgel införskaffades men den äldre orgelfasaden behölls. Väggarna kvadermålades och dekorerades med olika stenimiterande dekorationsmålningar. Den fasta bänkinredningen från 1693 ersattes med öppna bänkar. Kring 1940 togs kalkmålningarna fram i kor och triumfbåge och kyrkorummet målades ljust. Snickerier som fått en ekimiterande bemålning återställdes, undantaget bänkinredningen som målades i grå kulörer 1954 efter plan av Torsten Leon-Nilson. Samme arkitekt låg bakom planerna när en läktarunderbyggnad i nykyrkan tillkom 1971. Några bänkrader togs bort i mötet mellan långhus och nykyrka i nordost och dopfunten placerades där. 1974 tillkom en ny orgel på nykyrkans läktare.

Åren 2007 till 2008 renoverades kyrkorummet invändigt under ledning av Ponnert arkitekter AB. Samtliga snickerier i kyrkan målades och taket under långhusets läktare kläddes med pärlspontpanel som målades ljust grå. Fyra bänkrader i norra delen av nykyrkan togs bort. Läktarunderbyggnaden från 1971 byggdes om och i utrymmet inreddes sakristia och teknikrum. En ny trappa ersatte den äldre till läktaren. Ett fundament till en tresprångig valvpilaster upptäcktes mot långhusets sydvägg under arbetet. Även åtgärder av teknisk art beträffande larm, belysning och värme utfördes.