Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄSSLEHOLM KYRKOLYCKAN 1:1 - husnr 3, NORRA ÅKARPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NORRA ÅKARPS KYRKA (akt.)
2021-05-04
Historik
I Norra Åkarp uppfördes en romansk stenkyrka troligen i slutet av 1100-talet. Den tornlösa kyrkan valvslogs på 1400-talet och försågs på 1700-talet med valmat tak för att rymma socknens sädesmagasin. Liksom på många andra håll i Skåne kom den medeltida anläggningen på grund av 1700- och 1800-talets befolkningsutveckling att ersättas av en nyuppförd helgedom. Redan vid mitten av 1800-talet fanns långtgående planer för nybygget och ritningar hade 1851 tagits fram av arkitekt Johan Adolf Hawerman vid Överintendentsämbetet. Av ekonomiska skäl kom det dock att dröja till 1880 innan arbetena kunde påbörjas och två år senare kunde den nya kyrkan invigas, delvis uppförd av material från den medeltida kyrkan som var placerad strax nordost om den nya kyrkan och revs 1881.

Vid denna tid var nygotiken den dominerande arkitekturstilen för nyuppförda kyrkor, inte minns i Skåne. Med Hawermans tre decennier gamla ritningar kom Norra Åkarps kyrka istället att utformas som en nyklassicistisk salskyrka med stiltypiskt västtorn och ett ljust och luftigt kyrkorum under ett brädat tunnvalv. Tendenser av den medeltidsvurm som växte fram vid mitten av 1800-talet kom emellertid till uttryck i fönstrens enkelt utformade rundbågiga masverk och den halvrunda absiden, om än i betydligt större skala än dess romanska förebilder. Hawerman låg i sin roll som förste arkitekt vid Överintendentsämbetet bakom ett stort antal ny- och ombyggnader av svenska kyrkor, men var även flitigt anlitad för att rita kyrkoinredningar. Vissa ändringar gjordes i förhållande till Hawermans ritningar, bland annat placerades trapporna till torn och orgelläktare i vapenhuset istället för i kyrkorummet och en källare tillkom under långhuset för kaloriferanläggning. Två år efter invigningen tillkom orgel med fasad ritad av arkitekt Fritz Eckert.

Domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin utarbetade under senare delen av 1920-talet ett förslag för restaurering av kyrkans inre. De enda förändringar som med säkerhet utfördes var en höjning av korgolvet samt ombyggnad alternativt nytt altare med altartavla utförd av Hugo Gehlin 1930. Därtill restaurerades kyrkoherde Hans Jöranssons Feuks epitafium genom försorg av Atto Peto, ordförande i Norra Åkarps kommuns hembygdsnämnd. En snidad trätavla samt Karl XI:s namnschiffer som båda tillhört en predikstolsdörr i den äldre kyrkan konserverades av konservator Hans Erlandsson och hängdes upp i kyrkorummet. Yttertaken, som ursprungligen troligen var avtäckta med järnplåt, fick 1938 ny taktäckning av kopparplåt.

Större förändringar skedde vid domkyrkoarkitekt Eiler Græbes restaurering 1950–51, då kyrkorummet fick nytt golv av hyvlad kalksten, ny bänkinredning, innerfönster med antikglas, elektrisk uppvärmning samt ny dopfunt (invigd 1955). Det var troligen även kring denna tid som kyrkan exteriört avfärgades i en ljusare kulör.

1979 fick långhustaket, absiden och tornets gördellist ny plåttäckning efter handlingar upprättade av Bergenudds Arkitektkontor AB. Sannolikt byttes även hängrännor, stuprör och åskledare ut. Nästa större förändring av kyrkorummet skedde 1981 efter förslag av arkitekt Torsten Leon-Nilson. Läktaren försågs med underbyggnader för samtalsrum och förvaring, glasmålningar tillkom i korfönstren och ny färgsättning av interiören i blått, rödbrunt och grått utfördes.

2004 genomfördes en större exteriör restaurering efter handlingar av Gert Johansson Byggkonsult AB i Älmhult. Den största förändringen utgjordes av att kyrkans tidigare ljusgula fasader avfärgades i en kraftfull ockra med utgång från den ursprungliga färgsättningen. Lanterninen restaurerades med reparation av stomme, komplettering av hjärtstocken med järnbalk samt ny plåtbeläggning och nytillverkade gjutjärnsfönster lika originalen. Krönkorset blästrades och målades och kulorna omförgylldes. Avvattningen kompletterades, dränering utfördes runt kyrkan och nytt brand- och inbrottslarm installerades. 2010 uppdaterades elsystem och belysningen i kyrkorummet. Kring samma tid utfördes invändiga måleriarbeten, delvis med plastbaserad färg, då delar av ursprungliga dekorationsmålerier påträffades och frilades partiellt. 2013 tillkom nytt brädgolv under bänkkvarteren med underliggande isolering. Bänkvärmarna byttes ut och styrsystem för uppvärmning installerades. Ommålning av exteriören planeras utföras under 2022.