Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ARVIKA STYCKÅSEN 1:1 - husnr 7, RÖKSTUGA

 Byggnad - Beskrivning

rökstuga (akt.)
2010-09-24
Interiörbeskrivning
Byggnaden har en planlösning likt en parstuga och består av fyra rum; rökstuga, farstu och kåve samt svenskstuga. Eldstäder finns i form av rökstugans rökugn och kåvens eldhärd samt svenskstugans spis. De två senare är sammanmurade och har gemensamt rökutsläpp via svenskstugans murstock.

Rökstuga: Golvet är av brädor. Väggtimret är bilat och mot golvet finns en enkel golvlist. Fönstren har liknande utseende men profilerna varierar något. Fönstren mot söder är mer profilerade på båge och mittpost än övriga fönster i rummet. Vinkeljärn håller bågarna på plats från insidan. Fönster i sydväst har vitmålad båge. Fönster i sydost har svartmålad båge, liksom fönster mot väster. Norrfönstren har nyare glas och spröjs, vilken lämnats omålad mot den svartmålade bågen. Foder omfattar fönstren och de är omålade, svärtade av sot eller möjligen i något fall bestrukna med svart pigment. Mellan dörrarna från farstun respektive kåven finns ett lönnfack. Dörrarnas brädor är bemålade med träimitation och uppvisar stor patina. Beslag är i äldre utförande.
Rökstugans innertak är tredelat. Två grova stockar bär upp taket som består av omväxlande rundstock och brädor. Ovan innertaket skymtar ett skikt med papp.
Vid rökugnen finns en pahastock och mot taket flera stänger. I taket finns en röklucka som regleras med en stång, vilken vilar i inhuggna avsatser i pahastocken. Rökugnen är putsad vit med oputsade stenar kring ugnsöppningen. Ugnens draghål var vid besöket igensatt. En stock med urhuggna steg tjänstgör som stege upp till ugnens ovansida där en fäll har lagts som bädd. En plåt har lagts som ett extra gnistskydd ovan ugnens topp.

Kåve: Golvet är av brädor. Vägg mot farstu är ej timrad utan består av stående brädor. Till vänster om dörr är väggen klädd med bakar och till höger har brädväggen försetts med en hylla som går från golv till tak. På de bilade timmerväggarna finns spår av något som ser ut som lerklining eller vit limfärg. Kåvens fönsterbåge har en grågrön kulör. Härden är infogad i östra timmerväggen och är sammanmurad med svenskstugans spis. Väggpartiet mot norrväggen är mycket kort vilket gör att knutraden ”hänger i luften”. Tre bjälkar bär upp innertaket som består av mindre svärtade halvstockar. Ovan dessa ligger tvärsgående brädor.

Förstuga: Golvet är av brädor. Rummet är öppet till nock. Öppningar till vindsutrymmen finns ovan kåven. I ena mittstocken som löper ut genom väggen från rökstugedelen finns en inskription som ser ut som 1849 AID. I väggarna syns hugg efter en timmermärkningsyxa. Dörrar till rökstuga och kåve är av brädor och är bemålade i träimiterande stil. Mot svenskstugan sitter en spegeldörr med grågröna fyllningar och med träimiterande måleri runt om.
Förstugan, bild t.v. visar dörr till kåven och bild t.h. visar dörr till Svenskstugan.

Svenskstuga: Golvet är av brädor. Väggarna uppvisar inget synligt timmer utan är klädda. Mot golvet finns en fotlist i klarblå kulör. En marmorerad bröstning bestående av tre liggande brädor går upp till fönsterhöjd. Bröstningen är bemålad med en marmorering i gråblått med inslag av svart och gult. Ovan är väggen klädd med en lockpanel av breda brädor som bemålats i ljusbrun träimiterande stil. Foder kring fönster och dörr är profilerade och har samma blå kulör som fotlisten. Ovan fönstren sitter bågformade överstycken i ljusgrå kulör. Rummets tre fönster har olika kulörer på bågarna; vit, ljusgrå och en mellangrå nyans. Fönsterbrädorna har varit bemålade men den ljusgrå färgen är i princip borta.
Spegeldörrens fyllningar är bemålade i vit kulör med grå mönstermålning. Dörrbladet är målad i en ockragul kulör.
Fem bjälkar bär upp ett innertak med sågade brädor av nyare datum.
Spis och murstock är som tidigare nämnts sammanmurad med kåvens härd. Bakom spisen mot norrväggen finns ett ”lönnutrymme” där ved förvaras.