Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LAHOLM HASSLÖVS PRÄSTGÅRD 1:6 - husnr 1, HASSLÖVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HASSLÖVS KYRKA (akt.)
2001-09-10
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS- GOLV- Smalt, spontat, grangolv. Klarlackat. Öst-västlig riktning.
VÄGG- Slätputsade väggar. Limfärgsmålade. Ljust grön kulör till bröstningshöjd ca 1,10 m däröver vit kulör. Putsdragen, profilerad list, limfärgsmålad lika vägg, i anslutning till takvalvet.
INNERDÖRRAR- Dörrarna från vapenhuset sitter under läktaren, före trappuppgångarna till läktaren. Det är trefyllnads (helfranska) pardörrar. De är täckmålade med grå kulör på ramverk och ljust gråvit kulör på list och fyllning. De sitter i en täckmålad träkarm målad i gråkulör. Profilerade foder.
FÖNSTER- Kyrkans långhus och kor har 10 fönster mot söder och 8 mot norr. Fönstren sitter något kopplade två och två och indragna i raka, svagt sluttande nischer med slät fönsterbänk. Fönstren består av enkelt innan- och ytterfönster. Innerbågen går på norra sidan att öppna och lyfta bort. På södra sidan har kyrkan kopplade bågar. Båge och karm är täckmålade i ljust grå kulör inåt. Ytterbågen är målad i tunn struken färg i vit kulör på insidan och täckmålade i brun kulör på utsidan. (mot norr med korspost och med separat rundbågeformad överbåge. (i ett av norra fönstren under läktaren hänger ett rundfönster från de föregående korfönstren.) I koret sitter tre stycken rundbågeformade, bly- och träspröjsade fönster med glasmålningar i gult, blått och vitt. Det mellersta fönstret är något bredare och högre än de andra. Tillverkade av Bergholtz - Fischer, Brunnby 1968. Korfönstren är täckmålade i gulbrun kulör invändigt.
TAK- Innertak är välvt, utformat som ett tunnvalv, av brädor, och indelat i kassetter, ca 60x60 cm. Kassettfyllningen är makulerad med papp och limfärgsmålad i ljust, blå, kulör. Det profilerade ramverket är målat i en varmt grå kulör. Fyra fält, makulerade och limfärgsmålade i ljust gul kulör, följer valvet, och av delar kassettindelningen i fem fält. Ytterligare ett ljustgult fält, som följer valvet, men som är något bredare och kortare, finns bakom orgeln.

UNDER LÄKTAREN- 18 pelare i rader om sex, bär orgelläktaren. De är raka, med en snidad kvartstav i varje hörn, och marmorerade i vit och svart på gråbotten. En profilerad kröningslist i ljust grå kulör.
VÄGG- Vägg som avskiljer långhus från trappor upp till läktare i väster är av liggande plank av olika dimensioner. Limfärgsmålade lika övriga väggar.
TAK- Taket är indelat i fack av en bärande konstruktion av fyrskuret virke. Virket och facken har inklätts med väv och är målat i vit kulör.
ÖVRIGT- Mot västra väggen står, på söder sida, förvaringsskåp m.m. På norra sidan står Broschyrställ, ett gästboks bord, ett bord, ett glasskåp för äldre skrud, kalk m.m. Här finns också blomkrukor med växter. Ett barnbord och fyra pallar av fur. En ljusglob av smide står vid mittgången. Under läktaren har bänkinredningen stuvats om något.

KOR- GOLV- Brett grangolv, klarlackat. Öst-västlig riktning. Golvet är spikat uppifrån, spikskallen är igenspacklad. Golvet ligger ett steg upp i förhållande till långhusgolvet. Höjden når ända fram till bänkradernas front.
VÄGG- lika långhus.
INNERDÖRRAR- I en rundbågeformad nisch, med tympanonfält i vit kulör, lika vägg, sitter en bemålad ekdörr från 1700-talet, ev målad av A Roslin. Karmen är av trä och målad i ljust grå kulör.
TAK- Se långhus.

SAKRISTIA- GOLV- Brädgolv i nord-sydlig riktning, lackat. En äldre orientalisk matta från prästgården täcker större delen av golvet.
VÄGG- Slätputsade målade med limfärg i vit kulör.
PORTAL- Entrédörr mot norr. Sitter i en rak nisch med segmentformat överstycke. Rak slätt dörrblad, täckmålat i ljust grå kulör.
FÖNSTER- Två stycken spröjsade mindre rundbågeformade fönster mot öster och två mot väster. Täckmålade i ljust grå kulör. Sex glas /båge. Något indragna från vägg liv i raka, grunda nischer. För övrigt lika kyrkans övriga fönster.
INNERDÖRRAR- Dörren in till sakristian är bemålad med ett svenskt senbarock motiv och har troligtvis ursprungligen suttit som dörr till ingången till ett gravkor, placerat i den gamla medeltida kyrkan, där det nuvarande kyrkoarkivet i tornrummet, är inrymt. Ev ett verk av A Roslin.
TAK- Taklisten är en tunn, svanhalsprofil målad i grå kulör. Taket är inklätt med treetexplattor, förskjutna rektanglar. Lucka i tak i norvästra hörnet.
ÖVRIGT- Platsbyggt skåp med slät täckmålad dörr i grå kulör i nordöstra hörnet. Litet altare av plywood och masonite mot östra väggen. Två stycken förvaringsskåp av trä med spegelfyllningar och profilerad kröningslist, luftat, figursågad sockel. Täckmålade i ljust grå kulör. Står på ömse sidor om sakristians dörr i söder. Krucifix på altaret. Ett skrivbord med hurts, gullackerat. Fyra stycken fristående trästolar, täckmålade i ljust grå kulör. Förvaring av extra stolar. På väggarna hänger ett antal svartvita fotografier.

ORGELLÄKTARE- Uppgången till läktaren sker i norr och söder, via klarlackade furutrappor. Spontade brädväggar, limfärgsmålade i vit kulör mot öster, slätputsad och limfärgsmålad mot väster. Handledare av lackad ek.
VÄGG- Se långhusvägg (dock ej grön bröstning). Väggen mot väster är uppbyggd av stående brädor. Profilerad list i överkant. I ett utrymme bakom orgeln, förvaras belysning och julsaker.
INNERDÖRRAR- Från trapporna finns två tunna trefyllnadsdörrar med kistlås, en i norr och en i söder - täckmålade i vit kulör.
TAK- Se långhus.
ÖVRIGT- Fem stycken bänkar på slutande plan, på södra och norra sidan. Täckmålade i gröngrå kulör. (Bänkarna härrör ev. från 1860-talet). Elektrisk bänkvärme, lika den i långhuset. Orgelverk från 1962 med äldre fasad, A Mårtenssons Orgelfabrik AB i Lund. (Ramverk i ljust grå kulör, nedre fyllningarna i grått och övre i rosa. Förgyllda lister och detaljer. Rundbåge med stjärnor överst och i toppen en förgylld lyra.

VAPENHUS- GOLV- Tegel, rödbränt, delvis sintrat, handslaget. Framför entrédörren till långhuset bildas en liten avsats (golvet ligger på en högre höjd).
VÄGG- Slätputsade, dock med vissa ojämnheter på norra väggen mot arkivet samt i sydöstra hörnet. Limfärgsmålat i grågrön kulör upp till ca 50 cm höjd över golv, därefter i ljust rosa kulör. Rundbågeform kring dörröppning till långhus och läktartrapp, Segmentformad nisch runt dörren. På norra väggen hänger den gamla vindflöjeln från tornet.
PORTAL- Inåtgående segmentformad ytterdörr av ek. Beklädnad av ek. exteriört.
INNERDÖRRAR- Mot norr sitter en rundbågeformad ekdörr av tre brädor med smidda beslag (Bakom denna sitter en dito av järn).
En dörr med ekfaner med smidda beslag, (kopia av den norra dörren) sitter i södra väggen och leder till tornet. Innanför fanerdörren sitter en bräddörr, täckmålad i ljust grå kulör.
TAK- Välvt tak. Försett med en typ av karosseripanel, täckmålad i mörkgrå kulör (I tornrummet kan man se ett f.d. fönster i valvet mot söder, som ursprungligen släppt in ljus till vapenhuset.

FAST INREDNING- BÄNKINREDNING- 17 st bänkrader på norra och södra sidan. På båda sidorna är dock sista bänkraden vänd mot väster. Bänkinredningen är från 1951 av A Wetterquist. Öppna bänkar med raka bänkgavlar. Gavlarnas grundkulör är laxrosa, Svagt laserad. Utanpåliggande sniderier med allmogemarmoreringar. Rak, slät sockellist och något profilerad, överliggare, marmorerade i brun kulör. Sittbänk och ryggstycke med tre speglar per bänk, gulgrön grundton och laserade med en mörkare grön kulör. Bok- och fotstöd på framförvarande bänk. Fronten är uppbyggd med marmorerade spegelindelningar. Fasta dynor i samma gröna färg som bänkarna (2005). Läktarbarriären har 8 st släta, marmorerade fyllningar med profilerat ramverk, samt i mitten en rundel. Skyddsräcke av rundstav i mässing i överkant.

PREDIKSTOL- Mot norra väggen, med uppgång från öster, sitter en predikstol, ev. ek, med detaljer och lister förgyllda eller målade i röd eller blå kulör. De fyra evangelisterna omges av rik beslagsornamentik. Fristående runda kolonner med joniska kapitäl i varje hörn. Överstycke med äggbladslist och tandsnitt. Trappuppgång, understycke och piedestal är inte samtida med stolen. Trappuppgång och understycket är ådringsmålat i mörk ek med lister målade i röd och blå kulör. Piedestalen är av omålad ek. En sluten bänk, i sydöstra hörnet, målad lika övrig bänkinredning, med undantag från dörrstycket, vilket antas härröra från kyrkans första provisoriska predikstol, vilken är täckmålat i brun kulör. Femsidig altarring från 1951, tygklätt knäfall och överstycke i ljust grön kulör. Marmorerade fyllningar, något "eldigare" form än på bänkinredningen i övrigt. Ramverk av ljust gröngul marmorering. Altare av stående brädor och skiva av plywood.

SPECIFIKA INVENTARIER- DOPFUNT- Dopfunt av ek, troligen 1700-tal. Femsidig bottenplatta och sexsidig cuppa. Skaft: Jesu dop.

ÖVRIGT- Nummertavlor i renässans med svart botten och ramomfattning i snidad ek hänger på långhusväggen, på ömse sidor före koret. En fristående ambo av omålad fur står framför södra bänkraden. Fristående piano står under predikstolen. I nordöstra hörnet ett golvur. Söder om detta en järnbeslagen ekkista med två hänglås. Aposteln Jacob, skulptur av ek, från omkr. 1500 eller 1400-talets sista år, ev av Veit-Stoss; Krakau, Polen, eller någon från hans skola. På östra väggen, norr om altaret, Korsfästelsen på duk med profilerad överkant, från 1600-talet. Ovan altaret ett förgyllt kors med mandorla. I taket ovan altarringen hänger en polykrom basunängel med en skylt med texten "Loven gud i hans helgedom" i handen. På östra väggen, söder om altaret, hänger ett Epitafium, en oval ram med ett oljemålat porträtt av prosten Herlak Dahlberg, av Alexander Roslin, år 1742-45, konserverad 1930 av Erik Sköld. Placerad uppe på tavlan Kristi uppståndelse på östra väggen, söder om altaret. Under detta står en järnbeslagen ekkista med välvt lock. Mot södra väggen finns ett litet sidoaltare, för dop, ovan detta hänger ett triumfkrucifix.