Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STENUNGSUND UCKLUMS KYRKA 1:2 - husnr 3, UCKLUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

UCKLUMS KYRKA (akt.)
2004-10-27
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är öppet och ljust, och med en enhetlig inredning. Koret har rak avslutning åt öster och ingen särskild markering mot långhuset, annat än att korgolvet är ett steg högre. Dopplats är sedan 1965 arrangerad på sydsidan, med textil och ett smalt "dopaltare" av trä. Sakristia finns på korets östsida, med ingång på ömse sidor om altarringen. Under läktaren i väster är rum inbyggda, med kapprum och biutrymmen på sydsidan och samlingsrum på norrsidan. Kyrkan har god akustik.

GOLVET är i mittgång och kor obehandlat trägolv, från 1949-1951. Inne i bänkkvarteren ett motsvarande golv, gråbrunlaserat och lackat. VÄGGARNA är slätputsade och ljust gulvitt, med en bröstning av trä inne i bänkkvarteren. TAKET är ett brädtak med sluttande sidopartier och plant mittparti (tredingstak). Ovanför koret med lister indelat i vält. Taket är ljust blåmålat. Kring ljuskronefästena är målade rundlar med förgyllda kors omgivna av blomsterkransar. I mötet mellan tak och vägg en profilerad taklist, marmorerad i grått med rödbruna, gröna och grå lister och diamantsnitt.

INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, samt mitt på södra långsidan. Från vapenhuset leder en dubbel glasad spegeldörr från senare tid (1949-1951?) Innanför sydingången sitter dubbla spegeldörrar, marmorerade i gråbrunt. Från 1949-1951. Utanför dessa de egentliga ytterportarna, med en liknande insida. Från byggnadstiden. I östra korväggen, på ömse sidor om altarringen, leder spegeldörrar, marmorerade i gråbrunt, till sakristian. Spetsbågiga överljusfönster sitter ovanför dörrarna. Dörrpartierna från byggnadstiden. FÖNSTREN är höga spetsbågiga spröjsade träfönster, målade i vitt, och med innanfönster. Ytterbågarna troligen från byggnadstiden, innanfönstren yngre (1949-1951?)

LÄKTARUNDERBYGGNAD - På ömse sidor om mittgången är sedan 1979 rum inredda. Väggarna mot kyrkorummet av gipsskivor, klädda med glasfiberväv, målade likt väggarna i övrigt. Moderna spegeldörrar mot kyrkorummet, med utformning och målning liknande de äldre dörrarna.


SAKRISTIA - På korets östsida, samtida med kyrkan. Golv, väggar och fönster som kyrkan i övrigt. Blåmålat plant brädtak. Fristående modernare skåpsinredning i ek, enhetligt utformad, från 1965. Från samma tid också den i väggen infällda piscinan. Modernare enkla ytterdörrar.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Golv täckt med linoleummatta, vitputsade väggar och ett blåmålat brädtak. Trappor till läktaren på norr- och sydsida, målade i grått. Dörr in till kyrkorummet är en dubbel spegeldörr, målat i gråbrun lasering och marmorering. Ytterportens insida helt slät. Förutom golv och ytterport är inredningen helt från byggnadstiden. RUMMET EN TRAPPA UPP har en motsvarande inredning, dock med ett gråmålat brädgolv. Två dörrar i var sin nisch leder in till läktaren. Rummet är genom en lucka avskiljt från tornvåningarna ovanför, vilka är helt oisolerade.


INREDNING:

ALTARE - Mot östväggen, av trä, sammanbyggt med altaruppsats. Framtill och på sidorna indelat i fält med tunna ramlister, gråmålat och förgyllda dekorationer. Mitt fram ett skulpterat och förgyllt Guds lamm, i sidofälten målade dekorationer i form av A och W, samt i de yttersta fälten skulpterade palmblad och nattvardskalk. Från byggnadstiden.
ALTARUPPSATS - Stor och hög altarprydnad, når i sina högsta delar ovanför taklisten. I mitten ett stort förgyllt kors, behängt med en törnekrans. Korset står i en spetsbågig nisch, ljust blåmålad och stjärnbeströdd. Övriga delar av altarprydnaden utgörs av en stor gråmarmorerad omfattning, med flera rader av recesser och tunna förgyllda lister runt nischen. Överst ett spetsigt gavelfält med ett stort skulpterat och delvis förgyllt änglahuvud. Från byggnadstiden. Altaret utgör en del av denna uppställning.
ALTARRING - Halvrund sluten altarring, med svarvade balusterdockor, målad i ljusgrå marmorering. Knäfall och överliggare klädda med gröngul sammet. Från byggnadstiden.
PREDIKSTOL - Placerad på norrsidan. Består av korg, trappa och ljudtak. KORGEN är rund, med evangelistmålningar inom rundbågiga förgyllda ramar på sidan. Förgyllda lister längs under- och överkanterna. Rundad undersida som övergår i en svarvad balusterformad fot. LJUDTAKET är kupolformat med utsvängt brätte, och med skulpterade fransar i trä längs underkanten. Kröns av ett kors. TRAPPAN har ett slutet räcke med stående lister. PREDIKSTOLEN är målad i grått med förgyllda och gröna dekorationer. Från byggnadstiden.
DOPFUNT - MEDELTIDA DOPFUNT, placerad vid en dopplats på korets sydsida. Fot och skaft i en del, runt med utsvängd nederdel och en vulst närmast under cuppan. Nästan utplånade dekorationer. Stor kraftig cylindrisk cuppa, med reliefer i form av en akantusranka som löper runt utsidan. Troligen 1200-talets mitt.
BÄNKINREDNING - I tre kvarter, på ömse sidor om mittgången samt gången in från sydporten. Sluten bänkinredning med spegeldörrar. Målad i gråblå och grågrön marmorering samt gråbrun lasering på utsidan, rödbrun lasering inne i bänkkvarteren. Bänkdörrarna är av äldre datum, förmodligen ursprungliga medan själva bänkarna är ombyggda 1949-1951.
KORBÄNKAR - På korets sydsida, med motsvarande utformning som övriga bänkar. Kortad 1965 och ytterligare något ombyggd på 1990-talet.
LÄKTARE - I väster. Uppburen av fyrkantiga räfflade pelare, gråmarmorerade. Läktarbröstningen har ett utskjutande mittparti, avfasat på sidorna. Indelad i speglar, marmorerade i grågrönt inom ett ramverk målat i gråbrun lasering. Mitt på framsidan ett förgyllt ornament i form av musikinstrument och palmblad. Från byggnadstiden.
ORGEL - Orgelfasaden har en utformning i samma blandning av nyklassicism och nygotik som övriga kyrkan. Den är tredelad med förhöjt mittparti krönt av en gavel. Dekorerat med listverk, målat i grått, grönt och guld. Orgeln är byggd 1861 av J N Söderling, med 8 stämmor. Utökad 1912 av Magnussons orgelbyggeri med ett svällverk till 12 stämmor, samt även framåtvänt spelbord. Kraftigt förändrad 1960 av Grönvalls orgelbyggeri. 1979 skedde en restaurering med en strävan till återgång till ett utförande närmare Söderlings ursprungliga uppbyggnad, dock med 1912 års spelbord och fler stämmor. I orgeln, som nu har 15 stämmor, ingår nu 7 ursprungliga stämmor, 3 från 1912 och 4 från 1979. Dessutom också en stämma från Forshälla kyrkas nu rivna Söderlingorgel. Utfört av Magnussons orgelbyggeri.
NUMMERTAVLOR - Fyra stycken i kyrkorummet. Två stycken står på hög fot, placerade på ömse sidor om altarringen. Svarta rektangulära siffertavlor med spetsbågiga överdelar, omgivna av gråmålade ramar med spetsig ovansida. Troligen jämnåriga med kyrkan. På ömse sidor om södra ingången sitter två mindre nummertavlor, med ljusgrå siffertavlor, omgivna av smala grå och förgyllda ramar, och krönta av spetsiga gavelstycken. 1911.
KLOCKOR - I tornet hänger en enda klocka, med osäker ålder. Den är överflyttad från gamla kyrkan. Den saknar inskriptioner eller märken. En sägen säger att klockan är gjuten av en kringresande klockgjutare omkring 1670. Formen är senmedeltida och den kan eventuellt vara äldre.
ÄLDRE INREDNINGSDETALJER - 1. Ovanför ett av bänkkvarteren på sydsidan står den gamla kyrkans predikstol, ett 1600-talsarbete. Evangelistmålningar på sidorna inom arkadbågar, ovanför och under dessa finns rektangulära svarta textfält. I de övre evangelisternas namn, i de undre korta bibelcitat: "DENNE ER MIN ELSKELIGE SØN" (under Matteus); "I MITT NAFFN SKULLE DE UTDRIFFUE DIEFLER" (Mark 16:17); SALLIGE ERE DE ØIEN SOM SE DET I SER" (under Lukas); (På en utanpåligande pannå:) "SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN ATT HAN UTGAV SIN ENDE SON" (Joh 3:16). Restaurerad 1970. Nuvarande placering sedan 1982.
2. På norrväggen sitter två grupper om tre målningar, apostlamålningar inom rundbågiga ramar, härstammande från gamla kyrkans läktare. 1700-tal.