Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKENBERG ASKOME 2:13 - husnr 1, ASKOME KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ASKOME KYRKA (akt.)
2002-04-08
Interiörbeskrivning
VAPENHUS
En senare tillkommen svängd trappa finns i söder. Den är av trä och laserad i grå kulör med skyddsräcke.
GOLV - Tegelgolv lagt i rutor, orange-röd kulör, grå fog. Dessutom finns en heltäckningsmatta i grön kulör.
VÄGGAR - Lika långhus. I söder finns en vägg av skivmaterial som är täckmålad i vit kulör. I denna sitter en enkel skivdörr. Bakom dörren finns ett förvaringsutrymme placerat under trappan.
PORTAR/INNERDÖRRAR - 1 st i väster, pardörr av trä, med en stående panel täckmålad i mörk beige kulör. Dörren har äldre gångjärn av svart smidesjärn. Låset är också äldre, troligtvis ett fällbomslås. Dessutom finn ett äldre hasplås. 1 st innerdörr i öster, se långhus.
FÖNSTER - 1 st rundfönster i väster, 2-luftsfönster med mittpost. Fönstret är spröjsindelat och träbågarna är täckmålade i ljusgrå kulör.
TAK - Träpanel, betsad med träbjälkar. Takkrona av smide för elektriskt ljus.

TORN

VÅNING 1 - VAPENHUS

VÅNING 2 - LÄKTARHALL
I rummet förvaras stolar, pallar, bord, en stor nummertavla, elskåp m.m. En svängd smal modern metalltrappa leder upp till vån 3.
GOLV - Obehandlat trägolv.
VÄGGAR - Putsade i bruten vit kulör. Väggarna har en ojämn yta.
PORTAR/INNERDÖRRAR - Saknas
FÖNSTER - 1 st rundbågeformat fönster, 2-luftsfönster som är spröjsindelat och täckmålat i vit kulör. Fönstret sitter i en djup putsad nisch.
TAK - Breda kraftiga bräder samt kraftiga träbjälkar.

VÅNING 3 - KLOCKVÅNING
I rummet finns en stor- samt lillklocka, båda med inskription.
GOLV - Obehandlat trägolv.
VÄGGAR - Lika vån 2.
FÖNSTER - Dubbla mindre ljudluckor i varje väderstreck. De består av en stående träpanel. Omålad med raka gångjärn. Foder av trä. Ljudluckorna sitter i rundbågeformade nischer. I N och S finns ett litet rektangulärt fönster med träbåge ovanför ljudluckorna.
TAK - Träpanel.

VÅNING 4 - LANTERNIN

SAKRISTIA - Saknas. Prästen har en liten plats i början av trappan som leder till predikstolen.

LÅNGHUS

GOLV - Trägolv som är laserat i ljus vit kulör, lagt i V-Ö riktning. I mittgången ligger en grön heltäckningsmatta.

VÄGGAR - Slätputsade väggar målade i bruten vit kulör, troligtvis kalkfärg. Nedre delen har en bröstning som är täckmålad i en ljus grå kulör. På väggen i N och S finns 2 st lampetter av mässing för levande ljus. I N finns ett träskåp, ett kungörelseskåp från 1693. Ramverket är dekorerat med snidade mönster och överst Karl XI:s monogram med krona. Skåpet har en blyspröjsad glasruta och inne i skåpet förvaras ett äldre tidningsurklipp. I S finns ett krucifix samt en vapensköld med skulpterade figurer av bl. a lejon. Vapenskölden tillhörde hertig Adolf Johan, Karl X Gustavs bror som var generalguvernör i Halland på 1650-talet. Den har troligen hängt i Halmstads slottskyrka.

PORTAR/INNERDÖRRAR - 1 st innerdörr stickbågeformad svängdörr av trä i väster. Dörren är indelad i 4 st spegelfyllnader med slät spegel med profilerad ram, täckmålad i beige kulör. Handräcke av mässing. Mellan dörrarna sitter ett tyg av skinn. Även dörrfodret är av trä och stickbågeformat samt målat i beige kulör. Dörren har ganska kraftiga franska dörrknoppar. Bakom dörren och vindfånget finns ytterligare en dörr. Detta är en pardörr av trä i lika utformning som den förra. Dock är detta ej en svängdörr. Dörren har ett enkelt handtag av mässing och sitter i en stickbågeformad nisch. Oljad träsockel. Bakom dörren finns ett VINDFÅNG. På golvet ligger ett tegelgolv lagt i rutor, röd kulör. Väggarna är slätputsade och målade i bruten vit kulör. Taket är välvt samt slätputsat i bruten vit kulör.

FÖNSTER - 2 st rundbågeformade fönster i N och 2 st i S. Fönstren är 2-luftsfönster med spröjsindelning i 10 rutor per luft. Bågar och spröjs är täckmålade i ljus grå kulör. Över 2-luftsfönstren sitter en lunettbåge med solstråleformade spröjs. Fönstren består av en innerbåge och en ytterbåge. Ytterbågen är lika innerbågen, dock är den täckmålad i bruten vit kulör. Fönstren sitter i stickbågeformade, slätputsade, inåtfasade nischer. Fönsterbänkarna är täckmålade, rollade, troligtvis med oljefärg, i bruten vit kulör. Glaset är slätt.

TAK - Tredingstak av trä med rundade sidostycken. Taket har synliga spikskallar. En profilerad trälist, som är marmorerad i brunt och grått löper längs takfoten. Taket är bemålat på sidostyckena med himmelsmotiv, änglar bland moln. Mittpartiet är målat i en beige kulör. Målningarna är utförda av Johan Christoffer Weisstern 1789. Takstolen över långhuset skall vara speciell då den ej är spikad utan sammanfogad med träplugg.

LÄKTARUNDERBYGGNADER - Saknas

KOR
I samma höjd och bredd som långhuset. Koret har en tresidig avslutning i öster.
GOLV - Lika långhuset. Enkel träsockel som är täckmålad i bruten vit kulör.

VÄGGAR - Lika långhus. På väggen i N och S finns 1 st lampett lika de i långhuset.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Troligtvis finns en port bakom innerdörren dock var dörren låst så endast en exteriör beskrivning finns att tillgå. 1 st pardörr av trä i söder. Den är rektangulär i formen med 4 st släta spegelfyllnader samt profilerade träramar. Den är täckmålad i bruten vit kulör och har ett enkelt handtag av mässing. Fodret är enkelt, av trä och täckmålat liksom dörren i bruten vit kulör.

FÖNSTER - 1 st i N och 1 st i S. Fönstret i norr är lika utformat som de i långhuset. Dock finns ingen murad fönsterbänk. Istället har en furuskiva satts in. Detta används som skrivbord samt till förvaring. Fönstret sitter bakom predikstolsbarriären. Fönstret i söder är även utformat som de i långhuset. Dock syns endast den övre delen då den nedre delen består av en dörr. Fönstret har endast 4 st spröjsade rutor i bågarna. Det sitter i en nisch lika de i långhuset. Mot dörrkanten finns en profilerad trälist som är täckmålad i bruten vit kulör.

TAK - Lika långhuset. Dock är taket i de östra delarna indelat i tre st delar. I mitten är denna bemålad med treenighetssymbolen en triangel i guld med solstrålemotiv. Runt denna finns ett målat himmelsmotiv med änglar bland moln.

FAST INREDNING

ALTARE - Står på en halvrund träskiva, och har en täckmålad grå träsockel. Skivan är täckt med en heltäckningsmatta i beige kulör. Altaret är uppfört av trä med rik trädekoration, sniderier i olika mönster. Framstycket är indelat i speglar som bl a har gotisk fyrklöverform. Speglarna har profilerade grönmålade lister. Grundfärgen är i beige kulör. Ramverket är täckmålat i ljus brun kulör. Lister i rött och grönt. På framstycket finns även utstickande kapitäl med voluter. Altarskivan är av trä och täckmålad i beige kulör.

ALTARUPPSATS - Är möjligen den som fanns i den gamla träkyrkan. 1963 renoverades den och sattes upp efter att troligen legat på vinden sedan 1780. Renoveringen utfördes av finsnickaren Hugo Pettersson och konstnären Leonard Gyllenborg. Den är uppförd i dansk kronoborgsstil, förmodligen tillverkad i Nestved eller Holbäck på 1620-talet. Figurerna är eventuellt importerade från Tyskland eller gjorda av Claus berg i Tunder. Det Oldenburgska kungahusets färger, rött och blått, dominerar. Framför altartavlan står en altaruppsats av trä. Den är målad på listerna i något ovanliga kulörer; starkt rosa och lila. Corpus i mitten är målad i en ovanlig teknik, det ser nästan ut som om det vore en tecknad saga. Den föreställer nattvarden. Corpus omges av dubbla kolonner. Det nedre listverket består av bl a skulpterade ansikten och det övre listverket har en inskriptionstext i guld. I den översta delen finns en rektangulär tavla som föreställer Jesus på korset, omgiven av modern Maria aposteln Johannes samt Maria från Magdalena. Altaruppsatsen kröns av en text, "Salvator mundi salva nos!" samt en Kristusfigur med segerfana. Denna är rekonstruerad efter liknande bilder i Köinge och vinbergs kyrka.

ALTARRING - Altarringen är halvrund med rätställda grindar i N och S. Den står på en sockel av trä som är täckmålad i grå kulör. Knäfallet är täckt med ett tyg i ljus grön kulör. En balustrad med runda kolonner med kapitäl och bas finns i mellanstycket. Mellan varje kolonn finns en rundbåge. Hörnen är dekorerade med utskurna fyrpassmönster samt en fjäderbåge. Överliggaren har grönt tyg lika knäfallet.

PREDIKSTOL - Är från 1600-talets början och troligtvis ett tyskt eller holländskt arbete. Den skänktes av Jöns Ekenstedt på Hede 1780. Den köptes i Halmstad, troligen vid försäljning av slottskyrkans inventarier. Korgen är indelad i tre speglar samt två halva delar i kanterna. Från början hade den 4 speglar. Den har en enkel 8-kantig fot av trä som är täckmålad i en grå kulör. Rutorna i korgen är dekorerade med rundbågeformade tavlor som har målningar med bibliska motiv, bl. a Jesu födelse. Runt målningarna finns snidade trädekorationer med bladmotiv i guld samt kapitäl och änglaansikten med vingar. Mellan varje ruta finns en större träskulptur, totalt 3 st. den nedre delen består av en dekorerad list med snidade detaljer i guld och på hörnen finns skulpterade ansikten. Överst finns en list med textinskription samt även här på hörnen skulpterade ansikten. Vid skrivpulpeten finns ett änglaansikte med vingar. Ovanför predikstolen hänger en baldakin av trä, 5-kantig. Denna återuppsattes på 1960-talet. Den har profilerade lister målade i guld, beige, vit samt röd kulör. Dessutom finns även här en textinskription. Taket är platt. Insidan av taket är målat med moln på en blå bakgrund. Här finns även listverk i guld samt en mindre tandsnittslist. Predikstolen har en barriär på sidan. Denna är i lika höjd som predikstolen. Den är uppförd av trä och täckmålad i bruten vit kulör. Den är indelad i 8 rundbågar med pilastrar och kapitäl mellan varje båge. Barriären har profilerade lister samt en mindre tandsnittslist i guld samt dekorerad list i brunt. Överliggaren är profilerad och marmorerad i grå kulör. På den östra delen finns en enkeldörr av trä med 2 st släta spegelfyllnader. Den är täckmålad i bruten vit kulör och har ett enkelt handtag av mässing. På insidan av barriären finns ett förvaringsskåp för mässhakar med veckad skjutdörr av trä, lackad furu. Insidan av predikstolen är täckmålad i grå kulör. På golvet ligger en grön heltäckningsmatta. Uppe på predikstolen finns ett äldre timglas från 1700-talet.

BÄNKINREDNING - Bänkinredningen är från 1921 och fick sin nuvarande färgsättning vid reparationen 1981. Den består av 2 st slutna kvarter med totalt 22 st bänkar. Bänkfronten består av 4 st speglar i söder, som är laserade i en grågrön kulör samt har en målad tunn list i röd kulör. Enkel träsockel målad i mörkare grågrön kulör. Överliggaren är svagt profilerad och täckmålad i grågrön kulör. I norr finns endast tre st speglar p.g.a. predikstolen. Varannan bänkrad har höga mässingsljusstakar med 3 st stearinljus, placerade på kanterna mot mittgången. Sidostyckena har en utåtgående slät spegel som är laserad i grågrön kulör. Spegeln har en rundad neder- samt överkant med avhuggna hörn. Ramverket runt speglarna är täckmålat i beige kulör. Bänkradernas insida har i framstycket en sluttande psalmbokshylla samt en rak hylla och en fotbräda, samtliga är täckmålade i beige kulör. Sittytan är täckmålad i röd kulör samt har två st tygdynor i grön kulör. Ryggen är indelad i 2 st rektangulära utåtgående speglar med profilerade lister, täckmålad i röd kulör. Under bänkarna finns två st trähyllor, täckmålade i beige kulör.

ORGEL - Byggdes 1921 av A. Magnusson, Göteborg och har 7 stämmor. Fasaden tillhör troligtvis kyrkans första orgel som installerades 1848, byggd av J. N. Söderling, Göteborg. Orgeln är uppförd av trä med avskurna hörn i N och S. Den nedre delen är täckmålad i brun kulör medan den övre delens ramverk är täckmålad i grågrön kulör med profilerade lister i rosa och rött. Öppningarna för piporna är rektangulära och överst täcks de v en mindre träskiva med utskuret blomstermotiv. Orgeln kröns av en gavel med utsnidade bladmotiv samt en lyra. På fasaden finns moderna glaslampor monterade.

LÄKTARE - Bärs upp av 12 fyrkantiga pelare som är svarvade och täckmålade i beige kulör. De har en röd samt en grön list. Läktarens undersida består av en spåntad träpanel samt bjälkar, täckmålade i beige kulör. Tre st runda vita glaslampor finns inmonterade. Två svängda trätrappor leder upp till läktaren, 1 st i N och 1 st i S. Räcket består av svarvade kolonner samt en profilerad överliggare, täckmålade i grå kulör. I trappan ligger en heltäckningsmatta i grön kulör. Vid trappan uppe på läktaren finns ett skyddsräcke av trä, i grå kulör med hörnstolpe med kula. På läktargolvet ligger en grå heltäckningsmatta. I norr finns ett skåp som förvarar den gamla fottrampen. Skåpet är täckmålat i beige samt grön kulör, taket har en spåntad träpanel. P.g.a. detta skåp finns inget skyddsräcke i N. LÄKTARBARRIÄREN - Läktarbarriären består av 11 st speglar med Jesus i mitten, i en större spegel, i speglarna runt honom finns olika kvinnofigurer målade. De föreställer de fåvitska jungfrurna. Även dessa är ett verk av Weisstern 1789. Ramverket är av trä och täckmålat i beige kulör. Speglarna har profilerade lister i brun kulör. Insidan av läktarbarriären har en fasad träpanel som är täckmålad i brun kulör. En kraftig överliggare som är täckmålad i grå kulörfinns också. På räcket finns två st ljuskronor av mässing lika de i bänkraderna.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Bakom altaruppsatsen hänger en stor rektangulär altartavla. Den har en enkel ram, trälist som är täckmålad i grå kulör. I mitten finns ett rundbågemotiv vilket kröns av ett lamm. Bakgrunden är målad i blå kulör. På kanterna finns två rundbågeformade målade nischer i vilka mansfigurer står. På båda sidor om nischerna finns kolonner med joniska kapitäl.

DOPFUNT - Troligen gjord av Tuve Falk i Hasslöv, 1703-1789. Dopfunten som är uppförd av trä är 6-kantig med en 6-kantig fot. Den är dekorerad med träsniderier föreställande girlanger med rosetter samt akantusblad på foten. Färgerna är i svart, beige samt grönt. Partiet med cuppan är av trä och marmorerat i grön kulör med en röd trälist. Cuppan är liten och av mässing. Ovanför dopfunten hänger ett doptak av trä från 1600-talets början. Den satte uppe till 1830, togs sedan ner och återuppsattes efter renoveringen 1960. Den har profilerade lister i rött, vitt, rosa och guld. Dessutom finns en textinskription i guld. Även en mindre konsolliknande list finns. Den övre delen är utformad som en takkrona. Den är 6-kantig och är dekorerad med små svarvade knoppar i guld. De bärande delarna är täckmålade i blå kulör. Den hänger i smidesstänger.

NUMMERTAVLA - 1 st i söder av trä med en slät spegel som är laserad i svart kulör. Ramverket är dekorerat med snidade detaljer målade i guld. Bakgrunden är stöpplad i brun kulör. En profilerad över- och underlist finns. Sidostyckena samt nederkanten har rikligt dekorerade snidade utsmyckningar med bladmotiv i guld. Ramen kröns av ett snidat bladverk i guld. Nummertavlan är fristående med en träfot samt utsnidad stående träbräda, marmorerad i rött och brunt.