Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKENBERG VESSIGE 2:7 - husnr 1, VESSIGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VESSIGE KYRKA (akt.)
2002-11-07
Interiörbeskrivning
VAPENHUS
1 st senare tillkommen trappa av järn målad i mörkgrön kulör. Trappstegen är klädda med en heltäckningsmatta i grön kulör lika den i predikstolens trappa.
GOLV - Heltäckningsmatta i grå kulör täcker hela golvet. Dörrmatta av naturmaterial.
VÄGGAR - Slätputsade och målade i bruten vit kulör. Elelement, bänkar av trä, grå kulör placerade längs den södra väggen.
PORTAR/INNERDÖRRAR - Stor och hög pardörr av trä indelad i 8 st speglar av spåntad panel, täckmålad i grå kulör. Smällelås med fjäder. Dörren har kraftiga bandgångjärn och infästningar i väggen.
FÖNSTER - 1 st rundbågeformat, högt och smalt spröjsindelat fönster i N och 1 st i S. Täckmålat i grå kulör. De sitter i djupa slätputsade nischer. Endast enkelbågar. Se exteriör beskrivning. 1 st lunettbåge ovanför portalen i väster. Enkelbåge, täckmålad i grå kulör. Här finns förstärkning med ett järnrör för valvet ovanför dörren och fönstret.
TAK - Träpanel, synliga spikskallar, oljat trä. I taket finns 3 st moderna lampor av mässing med skärmar.

TORN

VÅNING 1 - VAPENHUS

VÅNING 2 - LÄKTARHALL
I det ena hörnet finns en modern, tillbyggd del med ett glasat parti med isolerglas. Partiet är täckmålat i bruten vit kulör. Bakom detta finns en spiralformad trappa som leder ner till vapenhuset.
GOLV - Heltäckningsmatta, gråsvart kulör. Golvlist av trä, profilerad, täckmålad i ljusgrå kulör.
VÄGGAR - Slätputsade, målade i bruten vit kulör. Vid dörren i öster finns en stickbågeformad nisch. Här finns också ett trappsteg.
PORTAR/INNERDÖRRAR - 1 st enkeldörr, täckmålad i bruten vit kulör. Profilerat dörrfoder, täckmålat i bruten vit kulör och ett handtag av mässing.
FÖNSTER - 1 st skyddsglas för lunettfönstret i vapenhuset finns här.
TAK - Träpanel, oljat trä samt kraftiga träbjälkar.

VÅNING 3 -
Enkel trätrappa med handledsräcke leder upp till vån 4.
GOLV - Masonitegolv
VÄGGAR - Lika vån 2. Putsen har en del skador.
PORTAR/INNERDÖRRAR - 1 st järnlucka i öster.
FÖNSTER - Saknas
TAK - Synlig bjälkkonstruktion samt träpanel.

VÅNING 4 - KLOCKVÅNING
En lill- och en storklocka. Båda med inskription.
GOLV - Trägolv
VÄGGAR - Lika övriga i tornet. 2 st rundbågeformade nischer i varje väderstreck. LJUDLUCKOR - Stående spåntad träpanel, kraftiga bandgångjärn med pilavslutning. Avrinningslister i de murade fönsterbänkarna i söder. På dessa hänger spannar.
PORTAR/INNERDÖRRAR - Saknas
FÖNSTER - 1 st spröjsindelade fönster i V, Ö och N som sitter i rundbågeformade djupa nischer. Täckmålade i vit kulör. De är indelade i 12 st rutor. De har äldre beslag, enkelglas, övre delen har en lunettbåge med spröjsindelning.
TAK - Spåntat trätak.

VÅNING 5 - LANTERNIN

SAKRISTIA
Placerad i södra läktarunderbyggnaden med en korridor. KORRIDORER - I korridoren finns ett förvaringsrum med bl a proppskåp m.m. Detta rummet har golv, väggar och tak lika sakristian och in till rummet leder en dörr lika den in till sakristian. Även i söder finns en korridor här är väggar, golv och tak lika de i sakristian. Här finns även 1 st äldre dörr. Dessutom finns en toalett med modern enkeldörr av trä, täckmålad i ljusgrå kulör med profilerat foder i ljusgrå kulör, handtag av mässing, trägolv, skivväggar målade i ljusgul kulör, strukturväv i taket i bruten vit kulör. Här finns garderober, toalett, handfat spegel.
GOLV - Lika långhus.
VÄGGAR - I norr och väster är väggarna slätputsade och rollade i en bruten vit kulör. Moderna garderober, täckmålade i ljusgrå kulör. 1 st altare placerat i väster.
PORTAR/INNERDÖRRAR - 1 st äldre enkeldörr av trä, med 3 st utåtgående släta speglar, täckmålade i grå kulör med en profilerad ram, täckmålad i grå kulör. Enkelt handtag av mässing. Fodret är profilerat och även det täckmålat i grå kulör. Dessutom finns 1 st enkeldörr, modern, skivdörr, slät, täckmålad i ljusgrå kulör. Profilerat dörrfoder, täckmålat i ljusgrå kulör samt enkelt modernt handtag av mässing.
FÖNSTER - 1 st fönster lika långhus.
TAK - Skivmaterial, täckt med strukturväv målad i bruten vit kulör. I taket finns infällda spotlights.

LÅNGHUS

GOLV - Spåntat trägolv, troligtvis av furu, lackat. Golvlist av trä, täckmålad i grå kulör, profilerad övre del. Heltäckningsmatta i mittgången, brun-gul kulör. I tvärgången ligger även en sådan heltäckningsmatta samt i sidogångarna i N och S. Vid den medeltida dopfunten i norr ligger ett slipat golv av sten i grönt och brunt. 1 st ramp av plywood finns vid uppgången till koret. Dessutom finns en trappa upp till koret.

VÄGGAR - Slätputsade, troligtvis kalkfärg. Bruten vit kulör. Väggen i norr finns en rundbågeformad nisch. Den västra väggen vid läktarunderbyggnaderna består av skivmaterial, täckt med strukturväv, målad i bruten vit kulör. Väggen har höga och smala glasöppningar så att man kan se in i sakristian. På väggen finns även pelare, täckmålade i blå kulör med förgylld list samt kapitäl. Detta är de gamla läktarpelarna. På den norra väggen finns en mosaikvägg, i olika grå, bruna och vita nyanser, från 1959. I N och S finns 4 st resp. Under fönstren finns oljefyllda element.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Lika utformning som innerdörren dock endast täckmålad i grå kulör. Profilerat foder av trä, täckmålat i grå kulör. Äldre infästningar finns efter troligtvis en äldre dörr. Dörrmatta i naturfiber. 1 st pardörr av trä indelad i 8 st släta spegelfyllnader, täckmålade i grå kulör. Speglarna har en avfasad list, täckmålad i ljusgrå kulör samt en profilerad ram, täckmålad i mörkare grå kulör. Ramverket är täckmålat i ljusgrå kulör. Dörren har en omfattning av trä med sidostycken utformade som kannelerade pilastrar med markerade bas och kapitäl. Överst finns en avslutning med profilerade lister i mörkare och ljusare grå kulör. Dörren har ett enkelt handtag av mässing samt en enkel tröskel. Bakom dörren finns ett VINDFÅNG. Väggarna är rollade i bruten vit kulör, taket består av en rektangulär fönsterruta med 10 st spröjsindelade rutor, täckmålade i grå kulör. I höjd med läktaren finns en pardörr av trä med 6 st speglar, med profilerade lister. Dörren är täckmålad i ljusgrå kulör. Vrideslås med handtag. Enkelt dörrfoder av trä. Bakom dörren finns ett förvaringsrum som tillhör tornet.

FÖNSTER - 5 st rundbågeformade fönster i N och 5 st i S. De sitter i inåtfasade djupa, slätputsade nischer. Fönsterbrädan är täckmålad i en något mörkare kulör. 2-luftsfönster med inner- och ytterbåge. Innerbågen är senare tillkommen. Träbågar samt foder av trä, täckmålade i grå kulör. Enkla vrideshandtag. Lunettfönstret är indelat i solstråleformade spröjs. Ytterbågen har äldre hakbeslag. Troligtvis är dessa originalfönster, täckmålade i grå kulör. I fönsternischerna finns mindre samt större högtalare.

TAK - Trätunnvalv med träpanel, lagd från väster till öster, täckmålad i en stark grön-blå kulör. Taklist, täckmålad i mörkare och ljusare grön kulör. Dessutom finns en förgylld list samt en målad fris med bladmotiv, vindruvsklasar, kors med förgyllda kanter samt en rund skiva i guld och en krans runt korset.

LÄKTARUNDERBYGGNADER - Finns i väster. De är uppförda av skivmaterial. SÖDER - I det södra rummet finns idag sakristian. Beskrivningen se sakristia. NORR - Det norra rummet är ett samlingsrum som används bl a för barn m.m. Det ser likadant ut som sakristian. VÄGGAR - Väggen i väster och söder är murad men i norr består väggen av skivmaterial. PORTAR/INNERDÖRRAR - I läktarunderbyggnaden finns även en svängdörr som tidigare tillhörde långhuset. Den har släta utåtgående speglar, täckmålade i grå kulör med en profilerad ram i mörkare grå kulör. Ramverk av trä, täckmålat i ljusgrå kulör. Dörren har handtagsräcken som är svängda med mässingsbeslag. Sammetstyg mellan dörrbladen i blå kulör. Profilerat dörrfoder, täckmålat i grå kulör, gångjärn med knoppar. Ett VINDFÅNG med ett välvt tak finns här och sedan ytterligare en panelklädd pardörr, stickbågeformad. Den har släta speglar, grå kulör med ramar i mörkare grå kulör. Handtag av mässing, slätt foder, täckmålat i grå kulör.

KOR
Rundavslutat och upphöjt. Smalare än långhuset.

GOLV - Lika långhuset.

VÄGGAR - Lika långhuset. Minnestavla, i en nisch, placerad i öster. Text i guld på svart bakgrund.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Lika innerdörren, enkelt smideshandtag, dock är detta ingen svängdörr. 1 st pardörr av trä placerad i öster. En svängdörr med 2 st släta speglar/dörrblad. Profilerad ram, täckmålad i ljusgrå kulör. Dörren har en omfattning av trä. Fodret är profilerat, täckmålad i grå kulör. Den övre delen har profilerade lister. Handtag med list. Dörren har ett sammetstyg mellan svängdörrarna i blå kulör. Bakom denna finns ett vindfång med slätputsade väggar. Här finns även porten. Matta av naturmaterial.

FÖNSTER - 6 st fönster lika de i långhuset. Fönstren i öster har innerglas av antikglas de har inte de andra. Ovanför portalen finns 1 st lunettfönster med ytter- och innerbåge och solstråleformade spröjs av trä.

TAK - Något lägre längst fram i den rundade delen. Taket är indelat i 6 st tårtbitar. Annars lika långhuset. 2 st mindre takkronor lika långhusets.

FAST INREDNING

ALTARE - Framför altaret finns en upphöjd del, täckt med gulbrun heltäckningsmatta. Här står 2 st fotpallar av trä klädda med tyg lika knäfallet. Det är ett modernt altare, uppfört av trä med profilerad sockel, täckmålat i mörkgrön kulör. Framsidan är indelad i spegelfyllnader med förgyllda ramar. Altarskivan är laserad i grön kulör.

ALTARUPPSATS - Nyklassicistisk, utförd 1859 av träsnidaren Johannes Andersson, Mjöbäck. Den har en nedre del med en kraftig profilerad sockel, täckmålad i mörkgrön kulör. Den består av en triangelformad tempelgavel som hålls uppe av 4 st kannelerade kolonner med förgyllda kapitäl och bas samt guldornamentik. Corpus är placerat i en rundbågeformad nisch. På sidorna finns pilastrar med förgyllda kannelyrer och kapitäl samt äggstavslist. Dessutom finns en pärllist i rundbågen. Framför corpus finns ett stort förgyllt kors med svepning samt törnekrona och lammet med flaggan. På sidorna finns släta speglar med ramar i guld. Altaruppsatsen är målad i två olika nyanser av mörkare och ljusare blå kulör. Arkitraven har en fris med snidade detaljer i trä, bl a blommor och blad, tandsnittslist samt konsoler, förgyllda lister och ett förgyllt solstrålemotiv med treenighetssymbol m.m. Baksidan av altaruppsatsen är täckmålad i grå kulör. Här finns 2 st moderna mässingslampor monterade. Uppsatsen är fäst med stora järnrör i väggen.

ALTARRING - Sockel av trä, täckmålad i grå kulör, knäfall med tyg i ljusblått, beige samt guld. Den är ganska stor och halvcirkelformad med svarvade kolonner i grå kulör. Överliggare har ett tyg lika knäfallet.

PREDIKSTOL - Från 1859. Utförd av samma snidare som gjorde altaruppsatsen, Johannes Andersson. Placerad i norr. Smal, rektangulär fot med profilerad list, täckmålad i grå kulör. Välvd underdel dekorerad med en kotte, täckmålad i blå kulör med inramade partier, snidade förgyllda blomstermotiv. Ovanför detta finns en bred list med blomsterkrans, förgyllda kannelerade delar, förgylld äggstavslist samt svarvade halvkolonnetter, kulörer i vitt, guld och dessutom finns bladmotiv. Trappans sidostycke är indelat i 2 st släta speglar som är täckmålade i blå kulör med förgyllda profilerade ramar. Ramverket är täckmålat i grå kulör och räcket är täckmålat i mörkare grå kulör. På insidan i trappstegen finns en mönstrad grön heltäckningsmatta. Räcke av mässing. Insidan av predikstolen är täckmålad i grå kulör. På väggen finns en ljudvägg med tavla i grå kulör med kors och törnekrona samt svepning. På sidostyckena finns förgyllda kannelerade pilastrar. Baldakinen är välvd och utsmyckad med förgylld ornamentik och blått samt kröns av en förgylld stor glob med ett kors. Insidan av baldakinen är utsmyckad med ett förgyllt solstrålemotiv med treenighetssymbol. Här hänger även en silvermålad duva. Denna är bevarad från den gamla medeltida kyrkan. Bakgrunden är täckmålad i blå kulör samt har en pärllist

BÄNKINREDNING - Indelade i 4 st öppna bänkkvarter. Totalt finns 34 st bänkar. Fronten är ovanligt låg med en profilerad sockel, täckmålad i mörkgrå kulör. Den är indelad i 8 st speglar i den södra bänkraden och 5 st speglar i den norra, pga. av att predikstolen ska få plats. Speglarna är släta, täckmålade i ljusgrå kulör med profilerad ram, täckmålad i grå kulör och ett ramverk som är målat i grå kulör. Överliggaren är tunn och täckmålad i grå kulör. Sidostyckena har en övre del med bladmotiv med förgyllda vindruveklasar samt en hög och smal spegel, täckmålad i blå kulör med förgyllda lister och ramverk i grå kulör. Bänkarna har en sockel täckmålad i grå kulör, spegel med avhuggna hörn med botten målad i blå kulör med en grå utåtgående ruterform med förgyllda lister. Den övre delen är utformad som en blomma. Insidans front är täckmålad i grå kulör. Här finns en liggande samt en rak hylla av trä samt svarta smideskrokar. Sittdyna i röd kulör. Ryggen är indelad i 5 st släta speglar, täckmålade i röd kulör. I den södra delen är ryggen indelad i 8 st speglar.

ORGEL - Byggdes 1882 av E. A. Zetterqvist i Örebro och fick då 18 stämmor och 2 manualer med självständig pedal. Den är nyklassicistisk och har en hög träsockel och 4 st pilastrar med förgyllda lister. Fasaden, med pipdelar, har 2 st rundbågemotiv på hörnen och inramas av pilastrar med kapitäl. Överst finns en gavel som pryds av urnor samt lyra med stjärna. Dessutom finns ister med bladornamentik och trepassmönster i de övre delarna samt en rund del med blomstermotiv. Sidostyckena är enkla med skåps- samt dörröppningar. Baksidan är också indelad i speglar. På baksidan finns en trappa.

LÄKTARE - Bärs upp av pelare som är täckmålade i blå kulör samt förgyllda lister och markerade kapitäl. Från början fanns troligtvis 16 st pelare men p g a läktarunderbyggnaden syns dessa ej. Den har ett utbuktande halvcirkelformat mittparti. Läktarens undersida utgörs av ett äldre trätak med profilerade lister som skapar speglar, täckmålade i bruten vit kulör. Här finns 9 st spotlights, insågade i träet. Från långhuset går det en trappa upp till läktaren. På sidorna finns en träspaljé, med slutstolpar, täckmålade i ljusgrå kulör. Handledsräcken, troligtvis av mässing. Läktargolvet som är täckt av en grön heltäckningsmatta är indelat i 3 st etapper. Vid fönstren finns skyddsgaller av trä, täckmålade i grå kulör. LÄKTARBARRIÄREN - Nederliggaren är av trä, profilerad, täckmålad i mörkgrå kulör, profilerade förgyllda samt vita lister. Barriären indelas i 15 st rektangulära släta speglar, blå kulör med profilerad, förgylld ram samt en yttre slät ram i vit kulör. Överst avslutas barriären av en förgylld list samt en mörkare grå profilerad ram samt ett skyddsräcke av koppar. Insidan av barriären är täckmålad i ljusgrå kulör.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - 1 st från 1859 av trä. Den är 6-sidig med profilerade förgyllda samt grå och blå lister. Den har utsnidade slingor med bladmotiv och cuppan är en skål av trä. 1 st medeltida dopfunt från 1300-talet. Denna är placerad i långhusets norra del. Den är gjord av grå gotländsk kalksten och har formen av en kalk. Den pryds av en repstav som markerar övergången till skaftet som också har en repstav.

NUMMERTAVLA - Siffrorna är fästa på väggen i fönsternischerna.

KYRKKLOCKOR - En av klockorna, den stora, är från 1615 men omgöts 1733. Denna haren text inskription. Lillklockan omgöts 1769. Även denna har en text.