Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVALÖV NORRVIDINGE 25:1 - husnr 1, NORRVIDINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Norrvidinge kyrka (akt.), NORRVIDINGE KYRKA (akt.)
2014-12
Interiörbeskrivning
Från kyrkans huvudentré i väster leder en kalkstenstrappa med sex steg ner till vapenhuset. Två handledare av U-formad slipad kalksten är inmurade i väggen. Golvet är av röd och grå kalksten, taket är ett tegelmurat tunnvalv. Väggarna är putsade och vitmålade. Två dörrar leder till elcentralen och trappan till tornet. I vapenhuset förvaras en stavplanka som tillhört den föregående stavkyrkan.
Samtliga innerdörrar i kyrkan har fyra speglar och enhetliga dörrhandtag och härrör från ombyggnaden på 1950-talet.
Entrén till långhuset är genom en pardörr. Långhuset består av det romanska långhuset med två travéer med kryssvalv och den förlängda västdelen med ett tunnvalv. Kryssvalven är i gotisk, spetsbågig stil och slagna i tegel. Valvribborna är rundade. Gördelbågarna mellan valvtravéerna i långhuset är rundbågiga, övriga gördel- och sköldbågar är spetsbågiga. De utgår från pilastrar med kragband.
Bänkkvarteren, på ömse sidor om mittgången, är slutna och står på brädgolv, övrigt golv är rött tegelgolv lagt på flatan.
Predikstolen står på sydsidan, dopfunten på norrsidan. Dopfunten är placerad på återanvända golvplattor från 1500-talet. Under predikstolen finns rester av ett medeltida sidoaltare. Koret ligger tre steg högre än långhuset. Trappan och golvet är belagt med slipade kalkstensplattor. I korväggen finns tre små murnischer och en grund nisch som markerar en igensatt ingång till den rivna sakristian. Väggarna är putsade och kalkmålade. Absiden har golv och väggar lika koret.

Kyrkan har kalkmålningar från olika perioder. Äldst är de i absiden och i korets triumfbåge från 1200-talet. I absidens hjälmvalv med Majestas Domini motiv är Kristus målad sittande på en regnbåge inom en mandorla (mandelformad gloria). Han har omgivits av evangelistsymboler, kvar finns Markuslejonet och Matteusängelen. På norrsidan av absiden finns fragment av två kvinnogestalter. Målningarna har målats över och fyllts i vid olika tidsperioder.
I korvalvet finns målningar från 1300-talet av Snårestadsgruppen. Det bevarade är bladornamentik i hjässpunkterna. Vid 1400-talets slut målades korvalvet på nytt av Lilla Harriegruppen. I valvkapporna visas scener ur Skapelseberättelsen. De fyra valvkapporna visar skapandet av himlakropparna, skapandet av växter och djur, skapandet av Eva och instiftandet av äktenskapet.

Genom två rundbågiga valvöppningar nås tvärskeppet som har högre golvhöjd och förbinds med en trappa med kalkstenssteg. I tvärskeppet finns orgelpodium, plats för stolar för kören och kyrkans gamla altaruppsats, sakristia och ett förrum med ingång till vinden. En barriär skiljer orgelpodiet från långhuset. Runt orgeln ligger brädgolv, övrigt golv är av tegel lika långhuset. Väggarna är putsade och målade och taket av obehandlade furubrädor. I sakristian finns altare, skrivbord och skåp.
Från en spiraltrappa i vapenhuset nås tornets andra våning där man ser vapenhusets tunnvalv ovanifrån. En rak trappa leder till klockvåningen med klockstolen. Ytterligare en trappa leder upp till en lucka till lanterninen.

Inredning och inventarier
Altaret från 1953 är ritat av Eiler Græbe, murat av rött tegel i munkförband med sockel och altarskiva av huggen sandsten.

Sidoaltaret från 1953 är ritat av Eiler Græbe. Altaret har två pelare av rött murat tegel i sidorna, däremellan ståndare av stående murtegel med mellanrum. Sågad kalksten ligger som altarskiva på vilken kyrkans gamla altaruppsats står.
Sidoaltare av tygklädda träskivor i sakristia

Altaruppsatsen är målad av Claus Giertsson troligtvis 1694, delvis övermålad 1832. Den övre delen består av tre målningar åtskilda av räfflade kolonnetter. Bilderna föreställer Jesus i örtagården, Jesus på korset och uppståndelsen. Den nedre delen består av tre fält med inskriptioner. Till altaruppsatsen hör en förgylld strålsol med hebreiska tecken för Jahve, från 1753 av målare Weller. Strålsolen sitter nu över västingången.
Altaruppsatsen står i tvärskeppet.

Altarringen från 1953 är ritat av Eiler Græbe och består av smidesverk med mönster av voluter mellan ståndare. Överliggare och botten är av ek. Knäfallet är skinnklätt.

Dopfunten av okänd mästare från 1100-talets slut är av övedssandsten. Foten är timglasformad med en repstav i mittpartiet. Cuppan är rundad. Dopfunten har antagligen varit sönderslagen och blivit lagad.

Predikstolen från 1600-talet är målad av Claus Giertsson 1694 och ommålad av Weller 1744. 1954 och 1994 konserverades färgerna. Ursprunglig färg finns troligtvis inte kvar. En ny fot och golv tillverkades 1748. Korgens sidor har skulpterade figurer föreställande evangelisterena i rundbågiga fält omgivna av blommor, blad och fåglar. Sidorna delas i hörnen av snidade kvinnofigurer som bär kapitäl. Kvinnorna personifierar dygderna. Under evangelister och kvinnofigurer finns postament med guldskrift med namn inskrivna, som Justicia, Charitas, Prudentia och Spes. Överliggaren till korgen är ett svart inskriftsfält dekorerat med olika friser. Stilen är renässans med dragning till barock.

Bänkinredningen är troligtvis från 1860-talet. Bänkarna blev ombyggda och ommålade 1953 av Eiler Græbe. Sido-, bakstycken och dörrar är bibehållna. Bänkarna renoverades 1999 då påspikade masonitskivor på dörrspeglarna togs bort. Bänkarna är slutna med marmoreringsmålade spegeldörrar. Inredningen är grönbeige med ockrafärgad överliggare. Ryggstöden har speglar målade i gulbeige. Sittdynor finns.

Orgeln från 1977 är tillverkad av Mårtenssons Orgelfabrik. Den är helmekanisk med 14 stämmor fördelade på två manualer och pedalverk.

Orgelfasaden är från 1886 av Ludvig Peterson. Fasaden är uppbyggd av synliga pipor med ett spetsigt mittparti flankerat av två halvrunda former av pipor och lägre pipor vid sidorna. Vid sidorna finns två snidade trästolpar. Horisontellt över piporna finns ett dekorerat band av trä med sicksackmönster som har bårder av treklövermönster i över och underkant.

Klockorna. Lillklockan av malm från 1688 blev omgjuten 1811 av klockgjutare Lars Olsson. Klockan är dekorerad med öglebård och palmettfriser.
Storklockan av malm från 1487 med inskrift av gemena bokstäver.

Övrigt.
Gravsten av mörk kalksten tillhörande kyrkoherden Östman och hans hustru, placerad i korgolvet. Paret Östman finns även avbildade på två målningar på orgelpodiet.

Altarkrucifix av trä från 1400-talets slut. Lidande Kristus med törnekrona och fastsatt med tre spik på ett latinskt kors.

Stavplanka från en föregående träkyrka. Plankan är från en 200 årig ek som fälldes 1061, daterad med dendrokronologisk metod. Den hittades ovanför korvalvet 1952. Plankan finns i vapenhuset.