Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VANSBRO NÅS PRÄSTGÅRD 1:28 - husnr 1, NÅS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NÅS KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Kyrkans ursprungliga nyklassicistiska interiör förvandlades helt i samband med 1910-talets förnyelse. Invändigt ombyggdes kyrkan till en medeltidsbasilika och större delen av inredningen förnyades.

Det breda kyrkorummet var ursprungligen övertäckt med ett väldigt tunnvalv av trä. De nya taken isattes under det gamla tunnvalvet som de skymmer helt. De består av brädtak lagda på synliga korsade bjälklag, vilka bärs av de nya långväggarna som delar kyrkorummet i tre skepp. Mittskeppets tak är högre än sidoskeppens tak. Takens bjälkar har målade dekorer.

Mittväggarna som skapar skeppsindelning har pelarliknande partier som på de flesta platserna är placerade i höjd med ytterväggarnas fönsteröppningar. På så sätt hindras direkta dagsljusinsläpp i mittskeppet. Mittväggarna har rundbågiga arkader mot sidoskeppen och blindnischer, i grupper om tre, med tegelomfattningar i övre del. De har även flera dörröppningar med stickbågiga överstycken.
Kyrkorummets innerväggar är vitputsade och har bröstpanel i nedre del, längs samliga väggpartier. Trägolven i långhuset har tillkommit på 1910-talet, lagda på betongreglar.

Sakristian genomgick förändringar i samband med installation på 1910-talet av ett värmesystem. I samband med detta indelades sakristian i flera utrymmen, bl.a. för att skapa plats åt de tekniska installationerna. Nuvarande rumsindelning och inredning är en följd av en ombyggnad i början på 1980-talet.

Vapenhuset i tornet har inredda utrymmen längs med mittgången. Därifrån leder även en trappa till läktaren.

Inredning och inventarier
Större delen av nuvarande inredning tillkom i samband med ombyggnaden på 1910-talet, liksom inredningssnickeriernas bruna, allmogeinfluerade målning (”nävamålning”). Vissa äldre inredningselement, som predikstolen, återanvändes men anpassades till den nya scenografin.

Altartavlan som föreställer nattvarden inköptes 1771. Den inramas av en förgylld ram som kröns med liturgiska symboler. Altartavlan är uppställd mot ett, på korväggen, målat draperi i illusionistisk stil. Altarbordet flyttades från korväggen i samband med en renovering 1994.
Till kyrkan hör även del av ett medeltida altarskåp som härstammar från gamla kyrkan. Skåpet är numera uppställt på mittskeppets södra vägg.

Altarringen med knäfall, raka sidor och avrundad framsida härstammar från 1977-års renovering. Den ansluter dock i stilen till kyrkans bröstpanel, läktarbarriär och bänkar.

Kyrkan har numera två dopfuntar. Den äldsta i huggen massiv granit är från 1926, och placerad söder om koret. Den yngre från 2003 är en tresidig piedestal av trä som placerats framför koret vid mittgången. Resterna av en äldre dopfunt av trä förvaras i tornet.

Predikstolen är äldst bland inventarierna. Den är från 1680 och härstammar från gamla kyrkan. I samband med uppförandet av nya kyrkan på 1790-talet placerades predikstolen i något modifierad form över altaret, som altarpredikstol enligt det nyklassicistiska idealet.
I samband med ombyggnaden på 1910-talet flyttades dock predikstolen till norra sidan, mot främsta pelaren. Den försågs då med ny underdel och baldakin. Timglaset inköptes 1770 och änglahuvudet i barockstil är en gåva från 1915.

Bänkinredningen förnyades på 1910-talet, då slutna bänkar återinsattes. Bänkkvarteren förkortades dock 1977, då två bänkrader avlägsnades mot koret. Tre av kyrkorummets ljuskronor härrör från gamla kyrkan. Den äldsta är daterad 1672 och hänger längs bak över mittgången. De två övriga, varav en längs fram i mittgången och den andra på norra sidan i koret, är skänkta till kyrkan år 1725. Kronan som hänger korets södra del är donerad av Stora Kopparberg 1994. Vägglampetterna är ritade av arkitekt Jerk Alton och tillkom i samband med 1994-års restaurering.

Läktaren härrör från ombyggnaden på 1910-talet. Den bärs av två pelare och den böjda läktarbarriären ansluter till kyrkans övriga fasta inredning. Kyrkan fick sin första orgel så sent som 1864. Den ersattes av en ny i samband med den stora omgestaltningen 1915. Nuvarande orgel från 1964 är ett 20-stämmigt verk av Hammarberg, medan orgelfasaden härrör från tidigare orgel. Läktarens nås via en äldre trappa från vapenhuset och en trappa byggd 1994 från kyrkorummet.

Storklockan är från 1718 men omgöts 1746. Lillklockan är ursprungligen från 1755 men omgöts 1914, i samband med den stora ombyggnaden av kyrkan.

Övriga upplysningar
I koret ligger två gravhällar av sten. Den ena från 1657 minner om kyrkoherde Georg Asperus, den andra från 1678 om hans efterträdare Nicolaus Flodaeus.
På södra sidan i mittskeppet hänger ett epitafium i barockstil från 1698 över kyrkoherde Isach Brovallius och hans maka.