Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÄLVDALEN SÄRNABYN 3:26 - husnr 1, SÄRNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SÄRNA KYRKA (akt.)
2004-08-10
Interiörbeskrivning
Kyrkans nuvarande invändiga gestaltning och inredning är ett resultat av 1958-års fullständiga ombyggnad, då hela interiören m.m. omdanades. Kyrkans ursprungliga nygotiska prägel utraderades. Takstolarna övertäcktes, de öppna bänkkvarteren ersattes med slutna och interiörens polykromi ersattes med en stram, ljus färgsättning. Spetsbågiga fönster ersattes med rundbågiga medan korets fönster med glasmålningar togs bort. Koret fick då ett stort krucifix som enda prydnad. Av den ursprungliga inredningen består endast takkronorna och dopfuntens fot i porfyr.

Kyrkans väggar är klädda med stående, bred och falsad panel. Innertaket som har spegelvalv är utfört med smal falsad panel. Väggar, innertak och inredningar är målade i ljusa kulörer, från vit till ljusgul och ljusgrå. Delar av bänkinredningen samt predikstolen och altarringen avviker något. Golvet har ett brädgolv av fernissad (lackad?) furu.

Kyrkorummets dörrar har samma stil och utförande; de består av pardörrar mot vapenhusen och av en enkeldörr mot sakristian. Dörrarna till tornets vapenhus har inglasning i överdelarna.

Inredning och inventarier
Altarbordet, ett enkelt rektangulärt bord av furu, är uppställt på ett förhöjt podium, även det av furu. Altartavlan utgörs av en vävnad, med motiv ur Jesu liv, som täcker hela korväggen. Den är skapad 1981 av konstnären Dagmar Lodén och utförd av Alice Lund Textilier AB i Borlänge. Triumfkrucifixet av lindträ som är uppställt framför vävnaden, över altarbordet, är ett verk från 1958 av konstnären Curt Thorsiö. Altarringen är utförd i omålad furu. Den har knäfall, indelning med speglar och vinklade sidostycken.

Dopfunten utgörs av en silverskål, placerad på ett fundament av särnaporfyr. Skålen är från början ett skidpris, vunnet av Särnas legendariske skidlöpare Per Erik Hedlund, och skänkt till kyrkan 1926.

Predikstolen är ritad av arkitekt R. Hjort, som även svarade för kyrkans ombyggnad 1958.

Läktaren har fått sin nuvarande gestaltning vid ombyggnaden på 1950-talet. Den har läktarbarriär med gallerverk och bärs av 12 pelare. Läktaren nås genom tornkammaren över vapenhuset.
Orgelfasaden har genomgångsvalv i mittdelen och sidoanslutningar till valvet genom spjälväggar. Fasadfältet över valvet är utsmyckat med musikaliska symboler.

Orgeln är en Åkerman & Lund från 1950 med två manualer, pedal och 25 stämmor, av vilka några härstammar från den första orgeln, en Zetterkvist från 1894.

Takkronorna av mässing är från Skultuna och anskaffade i slutet av 1800-talet. Kronan över läktaren är från 1700-talet. I tornets vapenhus hänger en mässingskrona, skänkt till församlingen på 1690-talet, denna härstammar från Gammelkyrkan. På långhusets väggar hänger lampetter av mässing med speglar.

Tornet har två klockor. De är gjutna i malm 1893-94 av J. D. Grundberg i Sundsvall och ersätter ursprungliga klockor som smälte i branden 1893.

Övriga upplysningar
De vid 1958-års ombyggnad nedtagna fönster med glasmålningar förvaras, enligt uppgift, på kyrkans vind.