Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALUN FALUN 5:6 - husnr 1, STORA KOPPARBERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STORA KOPPARBERGS KYRKA (akt.)
2006-05-31
Interiörbeskrivning
Kyrkorummets tre skepp täcks av inalles 19 stjärnvalv, med profilerade tegelribbor och rika stjärnmönster. Valvens anfanger har formen av tunna, utdragna pelare med skråavslutning nedåt. Tio åttasidiga tegelpelare skiljer mittskeppet från sidoskeppen. Pelarnas murverk frilades vid arkitekt Gustaf Petterssons omgestaltning 1899-1901. Sedan dess består även valvkappornas och de övre väggytornas släta putsytor, dekorerade i klara färger på gulaktig botten. Brun oljefärg har målats på de nedersta väggfälten, i överkant avgränsade med en meanderbård. Målade dekorer inramar även fönsteromfattningarna. I fönstren sitter blyinfattade rutor av färgat glas och längst upp glasmålningar. Södra sidans ingångsdörrar täcks på insidan av spåntad, fernissad panel och ornerat järnsmide.

I mitt- och sidogång ligger ett kalkstensgolv från 1898-1901, bestående av kvadratiska, omväxlande bruna och grå plattor. I koret och ett avsnitt framför bänkskärmarna ligger grå kalksten från 1979, i ett mönster av stora åttkantiga plattor och små kvadratiska. De öppna bänkraderna från 1898-1901, på fernissat brädgolv, är av mörkbetsad furu, med spåntade paneler i ryggarna och snidade gavlar. Utmed långväggarna står bänkar med spegelindelade ryggar. I norra sidoskeppet hänger en före detta altartavla från 1780: Professor Jonas Hoffmans målning som framställer Jesu korsfästelse, med förgyllt ramverk av P L Ljung.

Predikstolen längst fram på mittskeppets norra sida är av mörkbetsad ek, med skurna orneringar och snidade statyetter. Korg och ljudtak tillverkades 1617-18, men utsmyckningen har förändrats flera gånger sedan dess och den ursprungliga målningen är borttagen. Uppgången tillkom 1899-1901.

Orgelläktaren i väster byggdes 1963 i modernistisk stil efter arkitekt Gösta Lilliemarcks ritningar. Den vilar på två betongpelare med sandblästrade och slipade ytor. Barriären och orgelfasaden är helt plana, utförda i lackad ek. Bakomvarande rum i tornet används av kyrkomusiker och kör. Dessutom finns mindre arbetsrum.

Korets valv är rikare dekorerade än övriga kyrkorummets. Väggarnas höga, brunbetsade väggpaneler i nygotik uppsattes 1899-1901. Mitt i står ett altarbord av kalksten, från 1978-79, med framförvarande lös altarring. Bakom kvarstår det tidigare altaret från 1900, murat av tegel nära östra gavelväggen och täckt med kalkstensskivor. Altarprydnaden är i ljus, oljad ek, med skulpturer snidade i vitbok och lönn. Gavelväggen upptas av ett högt trekopplat fönster med en glasmålning som framställer Jesu uppståndelse. Angränsande längst fram i södra sidoskeppet finns plats för kören. I norra sidoskeppets främre del har ett sidokapell för dop inretts med lösa stolar, ett litet altarbord i trä, samt medeltida dopfunt av uppländsk kalksten.

Sakristian mitt på norra sidoskeppet är till sin västra del medeltida, täckt med två kryssvalv. Golvet är belagt med ekparkett. Möblerna från 1900 tillverkades av falusnickaren Axel Johansson. Över detta rum finns en kryssvälvd läktare av medeltida ursprung, ”gapskulle”, som öppnar sig mot kyrkorummet. Läktarbarriären av mörkbetsad furu uppsattes 1900. I sakristians östra del, tillbyggd 1691, är ett kupolvalv slaget och i nordost finns ett litet altare.