Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄSTERÅS KÄRRBO KLOCKARGÅRD 1:4 - husnr 1, KÄRRBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Kärrbo kyrka (akt.), KÄRRBO KYRKA (akt.)
2004-10
Interiörbeskrivning
Inträde till kyrkan sker genom södra vapenhuset, täckt av kryssvalv med avfasade ribbor och upplyst med en blyinfattad glasarmatur. I östra muren finns en nisch, ursprungligen troligen kombinerad med ett sidoaltare. Golvet är av stortegel, lagt 1921. Dörren mellan vapenhus och kyrkorum, troligen tillverkad under 1400-talets senare hälft, består av furuplank och är prydd med avancerat järnsmide.

Kyrkorummet omfattar fyra travéer med stjärnvalv. Sidogången och koret har golv av stortegel, lagda 1921, medan mittgångens tegelgolv består av mindre stenar från 1953. Där mitt- och sidogångarna möts ligger en stor gravhäll av kalksten. På väggarna förekommer medeltida målningsfragment och ett fragment från 1600-talet, i övrigt är valv och väggar kalkavfärgade i bruten vit nyans. De två mellersta valven har ankarjärn, vilka vittnar om stora förstärkningsarbeten, genomförda 1815. I fönstren sitter spröjsade innerbågar med rutor av munblåst glas.

En trappuppgång murad genom triumfbågens norra sida leder till predikstolen, med korg från 1633 och underrede från 1872. Vid restaurering 1953 frilades vad som återstod av predikstolens ursprungliga färger. Med utgångspunkt i dessa färgsattes kyrkorummets slutna bänkinredning, nytillverkad vid samma tidpunkt med en återfunnen 1600-talsdörr som förlaga. Gavlar och skärmar har rödbruna ramar, brandgula lister och marmorerade speglar.
Nuvarande ovala altarring är från 1872, liksom altaret av trä med förgylld bladdekor. Altarskåpet är tillverkat i Lübeck omkring 1500, har enkla flygeldörrar och förgyllda figurer snidade i ek. Korfönstret är runt, försett dels med målning av Yngve Lundström 1921, dels med en äldre - möjligen medeltida - avbildning av Lillies släktvapen.

Läktarens orgelfasad från 1888 är i nygotik, ritad av Fritz Eckert, medan orgelverket förnyades 1970. Läktarskrank och bärande pelare tillverkades av lokalt verksam snickare 1840, sedan 1953 endast laserade i brun ton. En bredare svängd trappa av lackad furu nybyggdes 1953. Uppe på läktaren finns några bänkar från 1872 års inredning kvar.

Sakristian har golv av stortegel, vitrappade väggar och ett handhyvlat paneltak, vars tidigare limfärg togs bort 1953. Härifrån är uppgång till kyrkvinden, med murverksrester efter sakristians tidigare valv, långhusets östra gavel och skorstensstockar.