Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HANINGE DALARÖ 2:129 - husnr 1, DALARÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

DALARÖ KYRKA (akt.)
2006-01-01
Interiörbeskrivning
Kyrkan har ett rektangulärt kyrkorum med långhus och kor. Mot koret ligger en tillbyggnad i två våningar med sakristia och herrskapsläktare som även har separat ingång från kyrkogården. I sydväst finns ett tillbyggt vapenhus med kyrkans huvudentré samt trappa till orgelläktaren.
Vapenhuset har en enkel inredning med brunlaserat, fernissat trägolv, gråmålade brädväggar och tak med synliga takbjälkar. Fönstret mot sydväst har glasmålning efter skiss av konstnären Gunnar Torhamn. Vapenhuset har två gråmålade bräddörrar, en till orgelläktarens trappa och en till elcentralen. Taket har armatur i mässing och glas samt infravärme. I en inbrottssäker monter av stål och glas, utmed den sydöstra väggen, förvaras kyrkans silver. Till kyrkorummet leder ett par gråmålade pardörrar med glasade, spröjsade fyllningar i övre partiet.

Hela kyrkorummet har gråmålade väggar av stående slät panel som delvis är pappspänd. Väggarna är rytmiskt indelade av pilastrar som sträcker sig från golv till tak och bär upp den kraftigt profilerade gesimsen utmed långsidorna och korväggen. Däröver höjer sig ett gråmålat, trätunnvalv som skapar rymd och tillsammans med väggarnas pilasterindelning och ljusflödet från de stora, välvda fönstren ger kyrkorummet dess speciella karaktär från 1700-talets senare del.

Mot korväggen är ett målat altare av trä placerat. Över det hänger en altartavla från 1700-talets första hälft som föreställer Kristus på korset, en oljemålning på duk med förgylld ram krönt av änglar och sol med treenighetssymbol. Vid restaureringen 1936 tillkom inskriftstavlan därunder liksom altarringen med släta fyllningar, marmorerade i rött, grått och vitt samt två altarpallar ritade av arkitekt Einar Lundberg. Intill predikstolen på norra väggen hänger kyrkans äldsta altartavla från 1654 med en framställning av nattvarden och givarnas porträtt infällt i ramen.

Koret domineras annars av den unika predikstolen med inläggningar i intarsia med figurmotiv, tillverkad 1630 av konstsnickare Melcherdt för Tyresö äldsta kapell. Den skänktes till Dalarö kapell och har brukats där från mitten av 1600-talet. Vid restaureringen 1936 rengjordes fyllningarnas intarsia från fernissa och vit oljefärg avlägsnades från ramstyckena som nymålades av konservator Sven Dahlén. Underdelens marmorering togs fram och retuscherades. Trappbarriären nytillverkades och målades. I korets trägolv finns tre gravhällar infällda, den äldsta från 1600-talet över tullinspektören och kyrkvärden Bengt Olofsson Printz och hans hustru. Dopfunten från 1936 är tillverkad av svartek från det 1676 förlista linjeskeppet Riksäpplet.

Till kyrkans 300-årsminne 1950 skänktes sex oljemålningar av konstnären Torsten Nordberg. Målningarna pryder läktarbarriärens framsida och har motiv hämtade från Dalarös historia. Orgeln, med 17 stämmor, är byggd 1982-83 av Åkerman & Lund Orgelbyggeri AB. Fasaden har ritats av Knut Kaliff och färgsatts av konservator Nils Löfgren. Fasaden från den äldre orgeln är uppsatt på orgelläktarens sydvästra vägg.

Övriga inventarier
Dalarö kyrka äger en ovanligt stor samling textilier. Av de äldsta och mest intressanta är en mässhake från 1654 av grön mönstrad sammet och en mässhake från omkring 1700 av violett sidendamast med guldspets. Tre antependier är från 1600-talet, varav två är av violett sidendamast. Det tredje, av grön holländsk halvsidendamast, förvaras hängande i kyrkorummets bakre, västra del. Kyrkan äger även textilier från 1900-talet som är av betydande konstnärligt värde.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.