Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NACKA RENSÄTTRA 5:1 - husnr 1, BOO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BOO KYRKA (akt.)
2006-02-23
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är treskeppigt med en halvrund absid i öster. Arkaderna mellan mitt- och sidskeppen bärs upp av fyra granitkolonner vars material hämtats i församlingen och bearbetats av traktens stenhuggare. Koret med rund absid avgränsas med en hög, rundbågig triumfbåge. Från dolda fönster bakom absidens höga bågar kommer ett svagt ljus.

Kyrkans golv är mönsterlagt i tegel, förutom under bänkkvarteren där det ligger lackat brädgolv. Väggarna är vitputsade med enstaka muralmålningar av Boo-sommargästen Olle Hjortzberg. "Veronikas svetteduk" ovanför dopfunten, målade han spontant dagen innan kyrkan invigdes. Huvudmålningen i absiden heter "Herden och hans jord" och triumfbågens bilder är hämtade ur Nya testamentet. Dessa målningar blev färdiga 1944.

I kyrkorummets mittskepp är takstolen öppen och brädundertaket liksom takstolarna brunlaserade med diskreta dekorationer såsom ramverk och västornamentik. Sidoskeppens tak är brunlaserade, plana brädtak. Taken i övriga utrymmen är vitputsade.

Innanför kyrkans entrédörrar sitter ytterligare ett dörrpar, vilka har glasad överdel med svartmålat smidesgaller samt enkla fyllningar nedtill. Interiört är kyrkans dörrar grönlaserade fyllningsdörrar med marmorerade fält i gulbruna toner. De rundbågiga fönstren är invändigt försedda med träspröjsar vilka liksom karmarna är brunmålade. Fönsterbänkarna är av brun, polerad kalksten. Under fönstren sitter flänselement bakom elementskydd av gråmålat trä med genombruten växtornamentik. Bänkinredningen, som är samtida med kyrkans uppförande, är grönlaserad med marmoreringsmålade fyllningar i gula och svarta toner. Lister runt fyllningarna är målade i svart och rött.

Altaret är vitputsat med grönlaserad sockel och brunpolerad kalkstensskiva. Den genombrutna altarringen har en mörkgrön lasering med dekorationsmålade fält. Korskranket består av ett svartmålat järnsmidesstaket med förgyllda ljushållare och konstgjorda lågor. Predikstolen är marmoreringsmålad i gult och svart med målningar i fält. Målningarna som föreställer Martin Luther och Olaus Petri är utförda av Olle Hjortzberg. Dopfunten som är en parafras på senmedeltidens funtar och huggen ur samma granitblock som kolonnerna ritades av Martin Hedmark vid kyrkans uppförande.

Orgelläktarens barriär är marmoreringsmålad i gult och brunt. Nuvarande orgel ersatte den ursprungliga orgeln 1990. Orgelfasaden, som är laserad och marmoreringsmålad, har en bemålad bräda med förgyllda figurer från 1925-års orgel.

Av kyrkklockorna är mellanklockan den äldsta. Den införskaffades 1911 till en klockstapel som stod på kyrkogården i Sågtorp innan kyrkan byggdes. Liksom lillklockan från 1923, är den gjuten av K G Bergholtz & Co i Stockholm. Storklockan kom däremot från M&O Ohlssons gjuteri i Ystad 1928.

Sakristian är belägen under koret och smyckad med en dekorationsmålad list som löper runt taket. Till källaren kommer man antingen från norr via en trappa som följer den runda absidens form, eller från källarvåningens dörröppning mot öster. I källarvåningen finns förutom sakristian också en församlingssal och ekonomiutrymmen. Golven är lagda med tegel och väggar och tak är vitputsade. I församlingssalen står en kraftig granitpelare

Övriga inventarier
Bakom det murade altaret står en kristusbild, skuren i ek av Ninnan Santesson (1891-1969) vid kyrkans uppförande. Santesson tillhörde Sveriges ledande skulptörer omkring 1920 och svarade för flera betydande verk. Skulpturen i Boo föreställer den uppståndne Kristus som vandrar in i församlingen med vänster hand höjd till välsignelse. Altarbilden skänktes till kyrkan av grevinnan Cronstedt.

Av kyrkans övriga konstverk kan nämnas en gipsrelief från omkring 1600som föreställer korsfästelsen. Den är försedd med skuren ram och har vid 1700-talets mitt hängt i Boo kapell. En oljemålning på kopparplåt är från tidigt 1600-tal och en romersk mosaik, signerad C. Roccheggian, från 1881. På södra långhusväggen hänger ett gipskrucifix från 1700-talets förra hälft. Bakom ett glasat järnsmidesgaller i en rundbågig nisch i koret står kyrkans votivskepp från år 1775. Skeppet är skänkt av Rolf Cronstedt.

Kyrkan bevarar ett flertal silverföremål från 1700-talet exempelvis en förgylld kalk från 1700-talets början, en kanna från 1737, en patén från 1737 samt en oblatask från 1690. Bland kyrkans textilier finns två mässhakar från 1700-talets första del. I kortrappan ligger en stor vävd kormatta.

Av kyrkans ljusredskap kan nämnas långhusets mässingsarmaturer som är från sekelskiftet 1700. Från samma tid är två mässingsplåtar och två stakar med spiralvridet skaft. Från 1600-talet finns en gjuten, trefotad stake med två vridbara armar. Från kyrkans uppförandeperiod finns ett flertal bevarade ljusredskap för elektriskt ljus. I långhusets sidoskepp hänger tre lyktor på vardera sidan, vilka är tidstypiska. På granitpelarna sitter ljusplåtar i samma stil. I vapenhuset hänger en stor smideslykta med färgat glas vilken, likaså är samtida med kyrkan.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.