Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TORSBY TORSBY 4:14 - husnr 1, SIRIS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

SIRIS KAPELL (akt.)
2004-09-02
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Kapellet är enskeppigt, likt en salkyrka, med ett högt panelklätt tak och vitputsade väggar. Golvet är lagt med kalksten, vid altaret med mönster. Läktare finns över entré och vapenhus i norr och altaret är placerat mot vägg i söder. Kapellet har två kvarter med bänkar blandat med stolar. De är utförda i samma utförande med rottingsnörda dynor.
Kapellet har stengolv, stjärnmönsterlagt vid altaret. Kyrkorummets höga tak är panelklätt, väggarna är vitputsade. Väggarna är putsade med infärgad stenkross i olika kulörer. Efter långsidorna finns ofärgade träbjälkar. Långsidorna genombryts av djupa, snett fasade fönsteröppningar med solbänkar av kalksten. Fönstren har bågar målade svarta i blå karmar. Innertaket är panelat, högrest med ett utkragat ännu mer högrest avslut. Kyrkorummet får sitt ljus genom ett takfönster på nocken och genom ett sjukantigt fönster på norrgaveln. Runt takfönstret, med ljusnedsläpp i en tratt vid altaret, finns elektriskt ljus.
Väggen under läktaren i norr är klädd med omålad panel. Dörren som leder in till kyrkorummet från vapenhuset är slät, träfärgad. Ovan den finns ett ljusinsläpp med sju runda rutor. Läktaren är av ommålad trä med utkragad läktarbalustrad av stående ribbor. Bjälkar sticker ut och bär upp läktarens utkragning. Mellan dem sitter panel som målats vit. På läktaren finns ett gradänggolv med orange heltäckningsmatta. Här står uppställt enkla lackade träbänkar. Orgeln är träfärgad. I väggen här mot norr finns ett sjusidigt fönster utan spröjs.
KORET med tresidigt avslut i söder har försetts med högklassig konstnärlig utsmyckning. ALTARET är av sten och står på en förhöjd del. Det är rektangulärt till formen. Ovan altaret, på väggen, hänger en ALTARRELIEF skuren i alm av skulptören Stig Blomberg. Reliefen gestaltar uppståndelsemotivet med kvinnorna vid graven. På altaret står ett altarkrucifix av Sigurd Persson 1968. Det kan även nyttjas som processionskrucifix.
Öster om altaret finns en utgång till kylavdelning, bårhuset. Dörren har en triangelbruten överdel och dörrblad av trä med räfflor som dekor. I kordelen står även ett piano uppställt, en ljusbärare i form av ett mitt skepp (tillverkat 1992-93) och ovan det på väggen hänger en ikon.
VAPENHUSET har mönsterlagt stengolv och mellanväggar inklädda i stående ommålad panel samt ett vitmålat trätak. I öster ligger toalett samt förråd och i väster trappa till läktare samt sakristia. Utgångsdörren har en triangelformad överdel och pardörr med stående mörkt brunlaserad dörr med smidda handtag i järn.
SAKRISTIAN har en oregelbunden form med ett kvadratiskt fönster i öster. Golvet är av mönsterlagd sten och väggarna är panelklädda med brädor med räfflor under ett blåmålat vävklätt tak. Vid fönstret sitter en piscina. Här finns skrivbord och stolar. I golvet finns en häll med inskription om kapellets uppförande och arkitekter; "Byggd 1946-49. Ackling & Hesselgren byggmästare Rickard Nyqvist." Dörren in till sakristian har ett tresidigt brutet överstycke. Innan sakristian passerar man ett mellanrum med blåmålade väggar. Motsvarande mellanrum leder in till toalett och förråd i öster.
FÖRRUM TILL KYLAVDELNINGEN har ett beige klinkergolv, vitmålade väggar och putsat tak. I söder finns fönster i blå karm och ommålad omfattning. En rektangulär utgång finns i sydväst med stor bubbelport och mörkt brunlaserade blad. Förutom dörrar till kylavdelningen finns här städskrubb och elförråd.