Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESLÖV ÖRTOFTA 21:4 - husnr 1, ÖRTOFTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Örtofta kyrka (akt.), ÖRTOFTA KYRKA (akt.)
2016-02
Interiörbeskrivning
Kyrkan nås via tornets västportal som leder in till vapenhuset. Kyrkporten är tillverkad i mörkbetsad ek med tre fyllningar i varje dörrblad. Mot den södra väggen finns en panelvägg med dörrar till kapprum och toaletter som byggdes 1986. Golvet är belagt med kvadratiskt handslaget tegel och väggarna är vitmålade. I det nordvästra hörnet finns en modern spiraltrappa som förbinder vapenhuset med klockvåning och vindar. En småspröjsad pardörr med lunettformat överljus leder in till kyrkorummet.

Kyrkorummet har rektangulär planform och är välvt med reveterat tunnvalv. En vitputsad list markerar övergången mellan valv och de putsade väggarna som är limfärgsmålade i terracottaröd kulör. Långhusmurarna bryts upp av vardera fyra rundbågiga fönster. Den öppna bänkinredningen från 1862 är placerad på lätt upphöjda grönlaserade furugolv på ömse sidor mittgången. Golvet är i mittgången under orgelläktaren belagt med svarta stenhällar i komstadkalksten. I resten av mittgången ligger oktagonala
victoriaplattor i ljusgul kulör med små svarta kvadrater i hörnen.

Koret är en förlängning av långhuset och markeras dels genom en nivåhöjning om två trappsteg i svart komstadkalksten, dels genom att bänkraderna välvts kring altare och altarring. Även två bedjande änglar som placerats på volutformade konsoler på väggarna markerar övergången från långhus till kor. Korgolvet är belagt med samma victoriaplattor som mittgången och domineras av den stora altartavlan, en kopia av
da Vincis Nattvarden, vilket täcker hela större delen av valvöppningen mot sakristian. Tribunbågen pryds av texten ÄRA VARE GUD I HÖJDEN OCH FRID PÅ JORDEN. Den medeltida dopfunten är placerad framför fönstret i söder och predikstolen i korets nordöstra hörn.

Orgelläktaren i väster tillkom i samband med kyrkans nyuppförande 1862 och upptar långhusets hela bredd. Läktaren är oljefärgsmålad i ljust rosa och grått och vilar i mitten på fyra kolonner som placerats kring mittgångens sidor. Kolonnskaften är fasade och kapitälen ornerade med listverk och förgyllda rosetter. Barriären har välvda sidor och är dekorerad med förgyllt listverk och ornament.

Inredning och inventarier
Altaret tillverkades 1930 i belgisk svart granit efter ritningar av Theodor Wåhlin. Framsidan är dekorerad med cirklar och fyra strålknippen.

Altartavlan målades av Anders Waldur från Vallkärra 1927 och placerades i kyrkan vid när altaret installerades 1930. Predellan flankeras av två voluter och pryds av ett textfält med förgyllda bokstäver. Oljemålningen är en reproduktion av Leonardo da Vincis Nattvarden. Predellan och ramen är målade med grå oljefärg med förgyllda accenter.

Altarringen utgörs av en halvrund balustrad tillverkad i lackad ek. Knäfallet har klädsel av röd sammet.

Dopfunten är placerad under ett fönster i korets södra del och tillverkades på 1100-talet i sandsten av den skånske stenhuggaren Mårten stenmästare. Cuppan är dekorerad med palmettmotiv, repstav och liljor. Överst finns runor med orden ”Martin mik giarde”: ”Mårten gjorde mig”. Foten är kvadratisk med skulpturer i hörnen föreställande två människor, en vädur och ett lejon samt ett lejon som biter över ett manshuvud. Örttoftafunten är den minsta av Mårtens funtar.

Orgeln byggdes av Olsen och Lundahl 1863 och byggdes om 1936 av A Mårtenssons orgelfabrik i Lund. Orgeln har 13 stämmor fördelade på två manualer och pedal. Orgelfasaden är utformad efter det så kallade palladianska motivet som utgörs av en bågförsedd öppning flankerad av två rektangulära öppningar. Överstycket är dekorerat med förgyllda änglahuvuden och stjärnor. Överst kröns fasaden av en lyra och förgyllda voluter.

Bänkinredningen består av öppna bänkar, 15 i långhuset och tre svängda bänkar i koret. Bänkgavlarna är dekorerade med latinska kors och pilformiga grekiska kors placerade i cirklar upptill, båda utförda i försänkt relief. Bänkinredningen ritades av Abraham Pettersson och är bevarade sedan kyrkans nyuppförande 1862.

Predikstolen tillverkades 1862 efter ritningar av Abraham Pettersson och är placerad i korets nordöstra hörn. En svängd trappa med räcke av svarvade ekspjälor leder upp till korgen från koret. Korgen är åttkantig och fyllningarna dekorerade med förgyllda ornament och listverk. Upptill avslutas korgen av en eklist och nedåt av en knopp. Bokstödets konsoler har barockform och härrör sannolikt från en äldre predikstol. Baldakinen följer korgens åttkantiga form och pryds av akroterion i hörnen och överst av ett förgyllt kors. Både predikstol och baldakin är målade i ljusgrå och ljust rosa oljefärg med förgyllda detaljer.

Stora kyrkklockan göts i malm 1949 och är dekorerad med textfris upptill.

Lilla kyrkklockan omgöts i Malmö 1802 av Lars Olofsson och är dekorerad med växtslingor.