Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS RYDBOHOLM 1:376 - husnr 1, RYDBOHOLMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RYDBOHOLMS KYRKA (akt.)
2005-01-11
Interiörbeskrivning
Det rymliga, långsträckta kyrkorummet präglas av de nyklassicistiska idealen då tak och väggar är ljusa och fönstren är stora samt rundvälvda. Bänkinredningen, altartavlan och målerierna i fönsternischerna kontrasterar med sina dova färger mot den i övrigt mycket ljusa färgsättningen.

LÅNGHUS
GOLV - Omålat brädgolv. I gångarna en röd matta.

VÄGG - Slätputsad vitmålad vägg med målad, brunlila bröstning som sträcker sig något ovanför fönstrens nedre kant. Bröstningen avslutas upptill med ett mörkt gråbrunt målat band, över detta finns i sin tur en målad, mörkt grå våglikande dekor som också återfinns på pelarna som bär upp läktaren.

PORT - Porten mot vapenhuset är en dubbeldörr som laserats i en brun kulör. Dörrarna har rakt överstycke och är klädda i en fiskbensliknande panel. Sydvästra porten består av en helt slät, brunmålad dubbeldörr med rakt överstycke. Över detta sitter ett lunettfönster med vitmålade snickerier, spröjsat till sexton rutor.

FÖNSTER - Förutom det ovan nämnda lunettfönstret över sydvästra porten finns i långhuset 13 stora rundbågiga fönster där de två sydöstra paren delas med koret. Fönstrens mitt- och tvärpost delar in fönstren i fyra lufter. Samtliga har vita snickerier och är spröjsade till 32 rutor. De djupa fönsternischerna är alla rikt bemålade 1918-20 av konstnären John Hedaeus i en stil som har drag av både nationalromantik och rokoko. Ett grått rutmöster avtecknar sig mot en beigegrå botten längs nischens sidor, detta kantas av en mönstrad bård både in mot kyrkorummet och mot fönstrens karmar. Där nischernas väggar övergår i valv finns målade festonger med druvor, liljor och andra sorters blomster och upptill i valvets krön syns en korsliknande dekor med strålar. Målerierna i nischerna går huvudsakligen i grå kulörer med inslag av rött, grönt, gult och lila. I taket på var sida om orgeln på läktaren sitter två spröjsade runda fönster med vitmålade snickerier.

TAK - Kyrkorummet täcks av ett vitt flackt trätunnvalv. Hålkälslisten mellan tak och vägg är ljust grå med målade dekorationer i gråblått och grågrönt. Kring ljuskronornas fästen syns en målad dekor i nationalromantisk stil, utförd av John Hedaeus. I fästets mitt syns en solformig dekor med strålar, runt dessa syns förgyllda stjärnor mot en blå himmel samt stiliserade, grå moln.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Två bänkar har tagits bort på vardera sidan av mittgången längst bak i kyrkorummet. Bakom de bakre bänkraderna har en enkel skärmvägg av skivor satts upp, vitmålad med brunlila bröstning men utan särskild list eller avslutning som på resten av kyrkorummets väggar.

KOR
GOLV - Lika långhuset. Förhöjt golv i ett steg innanför altarringen, och ytterligare en förhöjning framför altaret. Golvet innanför altarringen är klätt i en beige heltäckningsmatta.

VÄGG - Lika långhuset. Under de mest nordvästligt placerade fönstren har en del av innerväggen tagits bort och ersatts med ett svartmålat järngaller med vegetativt mönster.

INNERDÖRR - I korets sydöstra vägg, sydväst om altaret, finns en brunlaserad enkeldörr som leder in till sakristian. Dörren har rakt överstycke och sex fyllningar placerade i par över varandra.

FÖNSTER - Två stora rundbågiga fönster åt sydväst och två åt nordväst, med vitmålade snickerier. Bemålade nischer som i resten av kyrkorummet.

TAK - Lika långhuset.

FAST INREDNING
ALTARE - Vitmålat altare i trä med skurna och kolorerade dekorer vid hörnena. Mitt på altarets framsida syns en fyllning med en egenartad sexsidig form som också återfinns på predikstolens sidor. De skurna dekorerna vid hörnena föreställer liksidiga kors samt druvor på en ranka. På altarets gavlar syns en stående rektangulär fyllning. Altaret härstammar från renoveringen år 1918-20.

ALTARRING - Den rundade altarringen i trä är det enda av kyrkorummets inredning som finns kvar från tiden före renoveringen 1918-20. Vitmålade svarvade dockor med förgyllda lister. Knäfall och överliggare klädda i ett beige tyg. Sockeln som pryds av liggande fyllningar är målad i en brun kulör.

BÄNKINREDNING - Två kvarter i sydväst med tre respektive nio rader och ett i nordöst med 16 rader. Bänkarna, som är öppna och löper ända in till väggen, är i sin helhet laserade i en grön ton. De tillverkades vid 1918-20 års renovering men färgsättningen kan vara av yngre datum. Bänkskärmarna pryds av stående fyllningar medan gavlarna vars undre del är något bredare, har en långsmal stående fyllning med rundad avslutning upptill. Gavelns krön är emellertid rakt avslutat. Den bredare delen på gavlarnas nedre del har en rundad, något volutliknande form upptill. Ryggstöden pryds av tre liggande fyllningar. Fotstöd och bokbräda finns.

PREDIKSTOL - Predikstolen är placerad vid sydvästra korväggen och har femsidig korg samt rak trappa åt sydöst. Fram till 1918-20 fanns en så kallad altarpredikstol mitt på korets sydöstra vägg bakom altaret. Vid renoveringen flyttades predikstolen till sydvästra korväggen, sannolikt nytillverkades den i sin helhet. Korgen är hållen i ljust lila kulörer, träfärger och olika ljusa bruna toner samt förgyllningar. Ytorna är matta och laserade. På korgens hörn sitter vridna kolonetter vars krön har äggstavar.

På korgens sidor sitter inramade fält med egenartad, sexsidig form. John Hedaeus ritade de dekorer som syns i dessa fält och Axel Friberg, som också utfört skulpturerna till krucifixet och dopfunten, utförde dem. Dekorerna föreställer lagens tavlor, ordet, törnekronan, duvan samt kalken. Över fälten finns runt hela korgen texten "Saliga äro de som höra guds ord och gömma det". Upptill avslutas korgen med en utkragande överliggare, nedtill finns ett listverk med mindre, liggande fyllningar. Korgens undersida är åttasidig och målad i en brun kulör. Även den korta sockeln är åttasidig och brunmålad med en utkragande list i en rosa kulör upptill. Det täckta trappräcket indelas av vridna kolonnetter i fyra fält som pryds av ett ramverk med samma sexsidiga form som de ramar som återfinns på korgens sidor. I fyllningarna syns ett dekorativt ådringsmönster. Barriärens sidor är målade i en svag brunlila färg medan detaljerna går i ljuslila och olika ljust bruna kulörer samt förgyllningar. Trappstegen och korgens golv är klädda i en ljust beigegrön heltäckningsmatta. Korgens insida är delvis målad i en lila kulör, delvis trären.

På den åttasidiga baldakinens sidor syns snidade änglahuvuden. Undersidans mitt pryds av en skuren, vitmålad duva avbildad mot en förgylld sol och en blå himmel. Runt detta är taket målat huvudsakligen i olika ljust lila toner. Upptill kröns det platta takets sidor av palmetter som innefattats i delvis förgyllda, tresidiga ramar. Ramarnas hörnen pryds på sidorna av förgyllda kulor och på krönet av en förgylld fackla. Mellan de tresidiga ramarna, på baldakinens hörnen, syns egenartade svarvade dekorationer vars form påminner om en pinjekotte.

ORGEL - Kyrkans första orgel tillkom 1884, sannolikt är den orgelfasad som finns i kyrkan idag kvar sedan dess. Den nuvarande orgeln byggdes 1936 av Hammarbergs orgelbyggeri i Göteborg. Den tredelade fasaden i nyklassicistisk stil är vitmålad med förgyllda lister och dekorationer. I de tre korgbågiga öppningarna är orgelpiporna synliga. Mittsektionen, som är högre än de andra, har en tresidig avslutning upptill med tandsnitt och är utformad med inspiration från de grekiska tempelgavlarna. I tympanonfältet syns en förgylld lagerkrans och band, på gavelns krön står en skuren lyra med korslagda basuner. I gavelns underkant syns förgyllda blommor. Sidosektionerna är rakt avslutade upptill och kröns på sidorna av vitmålade urnor med förgyllda detaljer, närmast den mittersta sektionen sitter förgylld akantusornamentik. På mittsektionens sidor syns långsmala släta fyllningar med förgylld ram. Sidosektionerna flankeras av lisener med delvis förgyllda krön med en kulfrisliknande dekor. Spelbordet är fristående och vänt mot altaret

LÄKTARE - Läktaren i nordväst bärs upp av åtta pelare där sex av dem är placerade i par längs mittgången och två är placerade längs vardera långsidan. De vitmålade pelarna, som är släta och svällande på mitten, har delvis förgyllda enkla kapitäl. Under krönen syns även en enkel, mörkt gråmålad dekor med vågliknande form, som också återfinns strax över långhusväggarnas väggarnas bröstning. Överst på kapitälet i övergången mot taket syns en bredare slät list, ljust grågrönmålad, även basen markeras av ett sådant band. De något bredare socklarna, likaså släta, är målade i en grön kulör likt bänkinredningen. Det vitmålade, täckta läktarbröstet, som har ett rundat utskjutande mittparti, pryds av släta vita, stående fyllningar med förgyllda ramverk. I fyllningarna syns längs insidan av ramen ett dekorativt ramverk i ett svagt böljande mönster, målat i en grå kulör. En liknande dekor återfinns också längs överliggarens undre kant, i samma färg. Överliggaren är i övrigt vit, liksom också läktarens undersida. Läktarens golv, som är klätt med en grön och brun heltäckningsmatta, är indelat i fem steg. Bänkinredningen på läktaren är helt lik den som står nere i kyrkorummet men målad i en lila kulör.

SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan är utförd av Boråskonstnären John Hedaeus och föreställer "Kristi förklaring". Tavlan, som tillkom i samband med 1918-20 års renovering, är tredelad och insatt i en ram som målats i samma lilaaktiga kulör som predikstolen. Ramens tre delar har raka överstycken, det mittersta är något högre och har en tandad list med M-formade gluggar. Kring målningen syns en smal förgylld list. De mindre sektionerna på sidorna avdelas från den mittersta med smala pilastrar med förgyllda kapitäl. På predellan står med förgyllda bokstäver "Han vardt förklarad för dem". På var sida om predellan syns en skuren dekor, delvis förgylld, i ett vegetativt mönster.

DOPFUNT - Den åttasidiga dopfunten i trä är målad i en lila kulör likt predikstolen och altaruppsatsens ram. Dekorerna på cuppans sidor är utförda av Axel Friberg efter ritningar av John Hedaeus. Varannan av dessa dekorationer består av ett snidat snäckskal och varannan består av en förgylld kristen symbol, exempelvis fredsduvan eller treenigheten. Cuppan står på fyra vridna kolonnetter med förgyllda joniska kapitäl och förgyllda baser. Kolonnetterna vilar i sin tur på en låg, åttasidig fot i två avsatser.

NUMMERTAVLA - En nummertavla från 1918-20 sitter på korets sydöstra vägg, nordöst om altartavlan. Tavlan är svartmålad med ram i en lilaaktig kulör och en smal förgylld list. I överkant syns en skuren dekor med vegetativt mönster, bakom den skymtar en förgylld harpa samt två korslagda basuner. En senare tillkommen nummertavla, helt svartmålad, finns uppställd på ett fyrsidigt enkelt stativ bakom det främre, sydvästra bänkkvarteret.

DOPALTARE - Ett enkelt dopaltare i trä är placerat vid korets nordöstra vägg mellan ett fönsterpar. Altaret är klätt i ett beige tyg. På altaret står en kopia av Thorvaldsens Kristus.
KRUCIFIX - Konstnären John Hedaeus har ritat det kors i trä (från 1918-20) med förgyllda strålar som sitter på väggen ovanför altaret. Korset är målat i den lila kulör som finns på predikstolen. På de fyra armarnas yttersta del sitter snidade figurer som symboliserar de fyra evangelisterna. I korsets mitt syns på evangeliet ett lamm med segerfanan.

VAPENHUS - I tornets botten. Trappa på var sida till tornets andra våning.

SAKRISTIA - I en femsidig utbyggnad i sydöst, bakom koret.