Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FORSHAGA ULLERUDS PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, NEDRE ULLERUDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NEDRE ULLERUDS KYRKA (akt.)
2004-08-19
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Det korsformade kyrkorummet är täckt av ett flackt, bemålat tunnvalv. I det förhöjda koret i väster finns en altaruppsats i provinsiell barock, en predikstol från 1759, och en medeltida dopfunt. Öppna bänkar från 1920 är fördelade i åtta kvarter. Orgelläktare i väster har orgelfasad barockinspirerad stil från 1900.

KYRKORUMMETS GOLV är lagt med breda brädor som betsats och lackats trägolv. Mittgångsmattor av heltäckningstyp är gråmelerade. Låg gråmålad golvlist. VÄGGARNA är putsade och avfärgade i vitt. Mot väster är väggen under läktaren klädd med vitmålad slätpanel. FÖNSTER av trä sitter djupt i nischer med snedställd, putsad underkant. De spröjsade träfönstren är målade i grönt och försedda med blyspröjs och färgat antikglas. De är inte öppningsbara. Ytterbågen har en annan grön färg mot insidan.
En dekormålad taklist är målad i grönt, grått och rött. TAKMÅLNINGAR täcker hela taket med rosaaktig bottenfärg. Därpå finns figurativt måleri. I korvalvet finns en sittande Kristusbild omgiven av två tillbedjande änglar. På de avsneddade takhörnen finns de fyra evangelisterna; Matteus i nordost, Markus i sydost, Lukas i sydväst och Johannes i nordväst. I korsmitt finns fyra änglar. Under detta, i de snedställda väggarnas fönster, finns under respektive takmålning mindre glasmålningar med respektive evangelists symbol. BÄNKARNA från 1920 är öppna och bildar mittgångar och sidogångar i västra korsarmen. I korsarmarna går bänkarna längre mot vägg, men ansluter inte helt. De rektangulära gavlarna har ett litet armstöd och gallerverk av trä och är försedda med en rombdekor i en fyrkant. De första bänkarna i respektive kvarter har bänkskrank och en profilerad dekoration som är högre än övriga bänkar. Bänkarna är grönmarmorerade och har psalmbokshylla, fotbräda och lösa gröna dynor. Under finns vattenburen värme. Av de åtta ursprungliga kvarteren har kvarteret i södra korsarmens östra del tagits bort och ersatts av gradänger och lösa stolar med grön klädda sitsar. I norra korsarmens östra del är två bänkar borttagna. Där finns istället en liggande textilförvaring. Fläktkonvektorer finns längs väggarna i kyrkorummet. Portar mot söder och norr är stora rundbågiga och klädda med grönmålad panel. En ljusbärare står i norra korsarmen. I kyrkorummet hänger två stycken. BEGRAVNINGSVAPEN. I södra korsarmen finns ett vapen över Amiralitets Capitain Johan Palmström på Holerud (Katrineberg), 1648-1705. I norra korsarmen finns vapnet över brukspatron Lars von Nackreij, 1699-1742. Mässingskronor hänger över gångarna.

KORET, och dess trappa med två steg, är lagda med skiffer. Svarta smidestäcken finns på sidan. Väggarna är putsade och målade med en brunmarmorerad bröstning och två parställda, brunmarmorerade kolonner bär upp det dekorerade taket. Ingång till koret på altarets södra sida. På dess norra sida finns en lucka i golvet till tre gravrum från 1700-talets slut och 1800-talets början. Ett med trägaller försett lågt KORSKRANK avskiljer koret från långhuset. Gallerverket delas av kraftiga "plintar" målade i grönt och försedda med romber. Ovanpå finns stiliserade fruktskålar och förgyllda kors. ALTARE av trä är vitmålat. Upphängning sker med spikar och öglor. ALTARUPPSATS från 1686 av okänd mästare och påbyggt 1760 av bildhuggare Börje Löfman. Uppsatsen består av två delar. Den nedre visar i mittfältet Kristus på korset mellan Maria och lärjungen Johannes som håller kalken i sin hand. På var sida finns skulpturerna av Matteus med en ängel och till höger Johannes med en örn. På var sida om evangelisterna finns en ängel i halvfigur. Under mittfältet finns en inskription: "Guds Namn til ähra, Kyrkan til Prydnad, är denna Altaretafla uti den stormecktigaste Konung Carl den XI:is 15 Rege:is Åhr, samt under Super Int. Doct: Erland Bromans tid Köpt år 1686 25/4 av Ned: Ulleruds församling för 600 Dr Kmt hwartil arendatoren And. Bengtsson 100 Dr förärat". På den övre delen av altaruppsatsen återfinns en Kristusbild med korslagda, bundna händer, törnekrona och spö, en sk Krisus smärteman, eller Ecce-Homo. På var sida finns evangelisterna Markus och Lukas. Längst upp finns en urtavla flankerad av två figurer som bär varsin inskriptionstavla med texterna: "hör klockan slår och tiden går- en stund är nu förfluten", den andra lyder " betenck tig vel o kiera siäl ten sista dös minuten". Altaruppsatsen avslutas upptill av en ornamenterad inskriftstavla med texten: " Om Jag Klåka hade Mun Kunde ord som ljudet föra skulle du wid hwart slag höra Menniska Betänck din stund. Men när lodet runnit ner blir jag dum och tiger stilla, tig går och ett Ewigt illa om tu eij med Dawid ber." Uppsatsens övre del dvs klockhuven, de två fristående figurerna, den snidade omramningen och inskriptionstavlan tillkom 1760. Detta tillverkades då av bildhuggaren Börje Löfman. Klockan; urverket och urtavla flyttades till ett golvur som placerades i koret 1783. En ny urtavla tillverkades då till altaruppsatsen. En åttkantig ALTARRING, sammanbyggd med altaret och försedd med två dörrar, har marmorerade fyllningar i brunt och ramverk i grönt. Knäfall och överliggare är stoppade och klädda i beige tyg.
I korets norra del finns PREDIKSTOL och ljudtak tillverkade 1759. Den åttkantiga korgen med raka sidor är blåmarmorerad och pryds av fem snidade och förgyllda figurer föreställande de fyra evangelisterna samt i mitten troligen aposteln Paulus. En rak trappa med hel sida försedd med fyllningar leder upp till predikstolen. LJUDTAKET har uppstående bladsmyckade kartuscher med runda sköldar och fruktornament under huvlisten. Här finns också lurblåsande änglar, fem snidade solar och ett korskrönt klot. Under taket hänger en förgylld duva. Fruktklasarna och de utsirade plattorna under predikstolen och sockelns fältindelning tillkom vid restaureringen 1920. I korets södra del finns en DOPPLATS med DOPFUNT som är daterad till 1200-talets förr hälft eller mitt. Den är tillverkad av täljsten i två delar. Cuppan, som är kittelformad med något utbuktande sidor och plan undersida, avslutas nedåt med cylindriskt skaft. Upptill och nedtill finns enkla spetsflikkragar. Foten med rundad, något skrånande översida, är odekorerad och avslutas med cylindriskt skaft. Dopfunten står på en låg, rund sockel av omålad fura. På väggen finns en stenskiva insatt som DOPALTARE. Ovanför hänger en förgylld DOPÄNGEL från 1760-talet. Den har utsträckta händer och var från början bemålad och hängde i en lina i taket. Vid dop nedsänktes ängeln som hade en skål med dopvatten i ena handen. På golvet ligger här en matta i röllakan, tillverkad av textilkonstnärinnan Ethel Halvarsson 1975. KORFÖNSTER tillverkade hos NP Ringströms i Stockholm 1920 efter förlaga av Yngve Lundström. På norra sidan finns en ängel som bär Petri nycklar och den södra sidan har ängeln Pauli svärd. KORMATTA av ull i ryateknik, de dominerande färgerna är orange, röd, grön och vit. Nedanför koret i låghusets sydöstra del finns en grönmarmorerad ORGEL. Här finns också ett piano. Dessa används till kören som har sin placering i den södra korsarmen.

LÄKTARE i väster bärs upp av fyra stycken fyrkantspelare med avfasade hörn. De är marmorerade i brunt och upptill försedda med förgyllda ringar. Läktarbarriärens front är rak medan sidorna är snedställda så att fritt utrymme skapas framför långhusets bakersta fönster. Läktarbarriären är utförd i nyklassicistisk stil med marmorerade fält och förgyllda klassicistiska detaljer som tandlist, och kannelyrer. Trappan upp till läktaren är, liksom läktargolvet, lagt med heltäckningsmatta. På läktaren finns inga bänkar kvar. ORGEL från 1900 tillverkad av Thorsell & Eriksson. Den hade från början 16 stämmor men har efter en ombyggnad 1949 nu 24 stämmor. ORGELFASAD från 1900 i barockinspirerad stil är grönmålad och försedd med små förgyllda änglahuvuden och överst på mittpartiet står med förgyllda bokstäver: IHS (Iesus Hominum Salvator).
Under läktaren har bänkar tagits bort så att ett utrymme bildas. Här finns i söder ett bord, några stolar och två skurna figurer. I norr finns ett bokskåp mm.

SAKRISTIAN nås via en dörr söder om altaret. Golvet är lagt med lackade brädor. De putsade väggarna är avfärgade i vitt och försedda med en bröstning i form av en målad draperad. Kring det rundbågiga fönstret i öster finns dekorativt måleri, främst i rött. I söder finns en dörr och ett litet altare som utgörs av en stenskiva infästad i väggen. En dörr finns i söder. Taket utgörs av ett murat tunnvalv avfärgat i vitt. I det nordvästra hörnet finns textilförvaring och garderober.

VAPENHUSET har golv av skiffer, putsade väggar och plant tak lagt med vitmålad slätpanel. Spegeldörrar av trä med grön strålasering finns i vapenhuset. Mot norr finns en pardörr in till en brudkammare, mot söder finns två spegeldörrar till WC respektive trappa till läktaren.
Porten mot väster är rektangulär och försedd med ett rundat överljus med blyspröjs och antikglas.

En BRUDKAMMARE är inrymd i vapenhusets bottenvåning.