Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÄFFLE MILLESVIKS KLOCKARGÅRD 2:1 - husnr 1, MILLESVIKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MILLESVIKS KYRKA (akt.)
2002-08-14
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Salkyrka med ingång via vidbyggt vapenhus i väster. Rektangulärt långhus med tresidigt avslutat kor och trätunnvalv. Västläktare med orgel och enkel bänkinredning. Bänkar i långhuset mot ytterväggar i två slutna kvarter med dörrar mot mittgång. Altartavla från 1855 och predikstol i nyklassicistisk stil på norrväggen. Medeltida dopfunt på korets södra sida. Stengolv och vitslammade väggar.
LÅNGHUSET har mittgång av gamla gravhällar och stenhällar. I mittgången en löst liggande röd matta. De vitputsade väggarna bryts upp av vitmålade rundbågiga fönster med lösa innanfönster utan spröjs. Golvsockel saknas. Taket består av ett vitmålat tunnvalv med slätpanel försett med gråmålad taklist. I taket finns tre vitmålade dragstag varav det längst i väster går genom orgeln. Ingång till kyrksalen från vapenhuset genom blågrön, svängbar dubbeldörr. Denna speldörr är delvis glasad. 5 st mässingslampetter av mässing för 6 ljus på långhusväggarna. På norra väggen ett epitafium. BÄNKKVARTEREN står på ett förhöjt lackat trägolv. 14 bänkrader på var sida om mittgången är försedda med dörrar med gamla gångjärn. Hela bänken är målad i en mörkt blågrön färg. Dörrarnas ramstycken är målade i samma gråblågröna nyans medan fyllningen har en vitgrå marmorering. Bänkarna går bak mot västväggen.
KORET som ligger på samma nivå som mittgången, är tresidigt avslutat mot öster och har utgång till sakristian bakom altaret. ALTARTAVLA, utgörs av en målning från 1855 av Gunnar Brusewitz, Göteborg. Målningen som är inramad i en förgylld ram, föreställer Kristus som välsignar barnen. Över målningen ett förgyllt strålande kors. ALTARE av trä med fyllningar klädda med röd sammet, förgylld list och gråmålat ramverk. På framsidan en förgylld duva med en kvist i näbben. ALTARRINGEN är 5-kantig med marmorerade fyllningar och blågrönt ramverk. Knäfall och överliggare av röd sammet. Innanför altarringen en ryamatta. PREDIKSTOLEN finns på korets norra sida. Den är målad i vitt, grått och guld och vilar på ett blåmålat fundament av trä. Den är tillverkad av en okänd hantverkare på 1600-talet. En baldakin, troligen från samma tid målad likt predikstolen och försedd med en hängande, förgylld duva. Medeltida DOPFUNT i korets södra del. Här också en textil på väggen och två svarta smidesgolvljusstakar. På södra sidan finns i korgolvet en gravhäll. Fönster i de snedställda korväggarna, lika de övriga. På norra sidan en kyrkbänk med tre speglar och målad likt de övriga. På södra sidan en kort bänk med två speglar också den färgsatt som de andra. Ett piano samt en ambon inmålad i blågrönt. Två golvljusstakar i smide vid dopplatsen. Kormatta i ryateknik dominerade färger är brunrött, grått och blått. Två lösa stolar i koret, målade i blågrönt. Psalmnummertavlor; svarta med förgyllda sniderier.
Rak LÄKTARE i väster som bärs upp av 4 par gråmarmorerade pelare. Läktarbarriär i nyklassicistisk stil försedd släta fyllningar målade gråvitt och guld. ORGEL från 1912 med orgelfasad från 1865, målad i blågrönt och med silverfärgade pipor. Golvet på läktaren utgörs av gamla obehandlade brädor med undantag av en bräda under en bänk som har figurativt måleri av Schüffner. Gamla bänkar, troligen från 1850-talet.
VAPENHUSETS golv består av grårosa stenplattor, med röd gångmatta. Väggarna är klädda med gulvit pärlspontspanel, golvlist målad i ljust grönt. Kyrkporten är på insidan målad i blågrönt och där försedd med ett gammalt mycket stort utanpåliggande lås. Två trätrappor, på var sida om dörren in till långhuset leder upp till läktaren. Golvlist mot dessa är mörkt blågrön. Stegen är målade i grått och spjälor i vitt och handledare i blågrönt. Taket av trä är vitmålat. Vid trapporna finns på var sida en bänk, målade i blågrönt. Ett blågrönt bord för böcker och vykort. Dubbla, svängbara dörrar målade i blågrönt leder in i kyrkorummet.
SAKRISTIANS golv är lagt med breda lackade furuplankor. Väggarna är klädda med en pärlspontspanel och målad i vitt brutet mot rosa. Golv- och taklister målade i ljusgrått. Ett fönster åt öster försett med breda, släta foder. Brädtaket är målat i gråvitt. Dörrarna är försedda med tre speglar, varav den mittersta är minst, gråmålade. Röllakansmatta och möbler målade i blågrönt. Ett textilförvaringsskåp är inmålat i väggfärgen. Litet altare vid norra väggen med krucifix av trä.