Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSHAMN ELLEHOLM 47:1 - husnr 1, ELLEHOLMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ELLEHOLMS KYRKA (akt.)
2013-06-25
Interiörbeskrivning
Kyrkans långhus har platt innertak med synliga, obehandlade bjälkar och brädor. Taket har tidigare varit vitt. Bänkinredningen är uppdelad i två slutna kvarter, åtskilda av mittgången. Kyrkans väggytor är kalkade och vita. Den underliggande korsvirkeskonstruktionen kan skönjas. Mittgången och det med ett trappsteg upphöjda koret är belagda med grå kalksten, inlagd 1944. I bänkkvarteren är det behandlat, brunt trägolv. Vapenhusets golv har ålderdomlig stenbeläggning med både kullersten och röda tegelplattor samt kalksten. Fönstren har innerbågar med blyinfattat glas. Sakristian respektive förrådet nås via två dörrar från koret. Båda är fyllningsdörrar av äldre typ med ålderdomliga beslag. Sakristiedörren är försedd med en liten glasruta.
Predikstolen, altaruppsatsen och bänkinredningen tillhör kyrkans ursprungliga, fasta inredning från tiden kring 1700-talet. Även dopfunten är från denna tid. Färgsättningen har skiftat i samband med olika renoveringar. Läktare saknas. Orgeln är uppställd i sydvästra långhuset.

Kyrkans fasta inredning och inventarier
Altaret, från nybyggnaden 1705, består av två murade och putsade tegelfundament med altarskiva i trä.
Altaruppsatsen, från 1713, utgörs av en altartavla i relief med ett textfält. Den omges av ett ramverk med akantusornament i ljust rödgul ton och guld. Överst finns en krona och Karl XII:s namnchiffer. Tavlans motiv är nattvarden. Bekostad av Zacharias Kling och hans hustru Johanna Maria Welshuysen, ägare till Elleholms Hovgård. Troligen reparerad 1782. Konserverad 1944 av Osvald Owald, Malmö och 1980 av Åsa Sandberg och Magnus Wihlborg, Malmö.
Altarringen, troligen från tidigt 1700-tal, är tresidig med avfasade hörn och kontursågade balustrar. Målad i en grå färgton.
Dopfunten/Dopställ dateras till sent 1600-tal. Den är utförd i trä och utformad som en skulptur, sannolikt föreställande Johannes döparen som barn. Skulpturen, som har polykrom bemålning och förgyllning, bär upp en åttkantig skål i trä, målad i rött och grönt. Denna har troligen tillhört ett äldre dopställ. Över dopfunten hänger en sexkantig baldakin, utförd i renässansstil och målad i rött, grönt och svart. Dopfuntens placering är i korets nordöstra hörn. Den är skänkt av sockenbon herr Jöran Matzon. Konserveringsarbeten har gjorts 1944 av konservator Osvald Owald och 1980 av konservatorerna Åsa Sandberg och Magnus Wihlborg. Det finns även en idag undanställd dopfunt i mässing från omkring 1900.
Predikstolen är från nybyggnaden 1713. Den sexsidiga korgen har dekorerade fyllningar med skulpturer föreställande de fyra evangelisterna och en rik dekor i övrigt. Predikstolen är ommålad i senare tid i vitt, ljusblått och guld. Inskription ANNO 1713 på korgens nedre del. Baldakin är åttkantig och ansluter i stil till predikstolen. Bildhuggare Caspar Ellenburg, Karlshamn anses ha utfört arbetet. Placerad i korets sydvästra del.
Bänkinredningen, troligen från 1709 då det finns inristat MG Ao 1709 i en av bänkarnas psalmhylla. Inredningen är sluten med bänkar som ansluter till ytterväggen. Bänkluckorna har enkla fyllningar och är målade i en ljusgrå färgton med gula lister. Sittytorna och insidan är omålade. Ändringaarbeten gjordes på 1940-talet för att öka bekvämligheten.
Orgeln är byggd 1981 av Mårtenssons orgelfabrik i Lund. Orgelskåp med fasad indelad i fyra fält, målad i en grå färgton med förgyllda lister. Orgeln är placerad i sydvästra långhuset.