Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LOMMA BORGEBY 40:1 - husnr 1, BORGEBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Borgeby kyrka (akt.)
2013-02-26
Interiörbeskrivning
Kyrkan är enskeppig. Långhus och kor har kryssvalv med enkla ribbor. Golvet är i rött, gult och grått tegel och mönsterlagt. I bänkkvarteren är det trägolv. Bänkarna är uppdelade i två kvarter och åtskilda av mittgången. Utrymmet bakom altaret utgjorde tidigare sakristia. Läktare med genombruten rundbågig läktarbarriär finns i väster. Läktaren har läktarunderbyggnad som rymmer två rum, sakristia och vaktmästarrum.

Kyrkans fasta inredning och inventarier
Altaret är i trä och vitmålat. Det tillkom på 1850-talet och fick sin nuvarande utformning vid 1870-talets ombyggnad. Altarskivan är av trä.
Altaruppsats utgörs av en altartavla med Kristus i Getsemanemotiv och utförd av Mårten Eskil Winge. Tavlan är inordnad i en arkitektoniskt uppbyggd, marmoreringsmålad skärmvägg, som på båda sidor har draperiförsedda öppningar mot den tidigare sakristian. Altaruppsatsen är från 1800-talets mitt och fick sin nuvarande utformning vid 1870-talets ombyggnad. Altarringen med rundbågiga öppningar är samtida med altaruppsatsen.
Dopfunten, i sandsten, är daterad till 1100-talet. Den har upptill rund, nedtill fyrkantig skål samt fyrsidig fot. Dopfunten saknar dekor. I ”Skånes medeltida dopfuntar” av Anders Tynell hänförs dopfunten till Hylliegruppen. Denna typ förekommer i mindre omfattning än dopfuntar med rund skål.
Predikstolen vid norra långhusväggen är troligen från 1700-talets första del. Den är restaurerad och ommålad i en blå ton. Korgen pryds av tavlor föreställande de fyra evangelisterna.
Bänkinredning, troligen från1870-års ombyggnad, är öppen med bänkar som ansluter direkt till långhusväggen. De har rundbågiga gavlar. Bänkarna, ursprungligen ekådringsmålade, fick sin nuvarande färgsättning i grått och blågrått på 1950-talet.
Orgeln finns på orgelläktaren i väster. Den nås via tornet där en liten stentrappa förbinder tornets första våning med läktaren. Orgelfasad och läktare tillkom 1886. Orgelverket är byggt av Mårtenssons Orgelfabrik AB, Lund 1978. Den gamla orgeln var byggd av Rasmus Nilsson, Malmö 1887. Fasaden av triumfbågstyp är utformad i en medeltidsinfluerad stil. Mittfältet och sidofälten är indelade i dubbla rundbågar. Fasaden har kopplade halvkolonner, dekor med trepass och rutnätsmönster samt rak krönlist. Piporna är uppdelade i tre fält. Orgelfasaden har en ljust gråvit marmorering med guldgula detaljer. Spelbordet är inbyggt. Läktarbröstningen har rundbågiga öppningar och är målad i en ljusgrå färgton.
Övriga notiser
Kyrkklockor – stora klockan är ursprungligen från 1915 men omgjuten 1941 av M & E Ohlsson, Ystad, lilla klockan är från 1915 gjuten av KG Bergholtz, Stockholm.