Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG SÖDRA ÅBY 48:1 - husnr 1, SÖDRA ÅBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SÖDRA ÅBY KYRKA (akt.)
2018-10-24
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset ligger i tornets bottenvåning. Rummet är kvadratiskt med tegelgolv i rött och gult, putsade vitmålade väggar och platt vitt tak. Vapenhuset är möblerat med broschyrställ, bord och kapphängare på fot. Rundbågiga ekdörrar med många kvadratiska fyllningar av glas leder till personalpentry i norr och förrum till toaletter i söder. Personalpentryt har svart kalkstensgolv och förrummet tegelgolv. Indirekt ljus kommer till vapenhuset genom de glasade dörrarna. En raktäckt glasad pardörr av ek leder till kyrkorummet.

Kyrkorummet består av ett brett långhus med integrerat kor och femkantig absid. Öppna brunlaserade bänkar står på ömse sidor om mittgången i långhuset. Även sidogångar längs ytterväggarna finns. I väster står orgelläktaren. Innertaket är ett vitt tredingstak med plant mittparti och två lutande sidor. Mellan tak och vägg löper en bred profilerad vit list. Golvet är belagt med rött och gult tegel i mittgången och enbart rött tegel i sidogångarna. Under bänkarna ligger fernissat brädgolv. Väggarna är putsade och vitmålade. Rummet belyses med stora högtsittande rundbågiga fönster med klarglas. I taket hänger mässingskronor och på väggarna lampetter.

Koret i långhusets östra del är upphöjt med två steg av kalksten. Golvet är belagt med röda åttkantiga tegelplattor med hörntärningar. I koret står dopfunt, dopaltare och ljusbärare i norr och i söder predikstolen. Ljusstakar på höga piedestaler står på ömse sidor. Till absiden leder en bred rundbågig öppning med pilastrar med kapitäl vid sidorna. Under rundbågen avdelar det raka altarräcket absiden och framför räcket finns ytterligare ett kalkstenssteg. I den femkantiga absiden står altaruppsatsen från 1600-talet. På golvet ligger en heltäckningsmatta. Bakom altaruppsatsen finns den lilla sakristian med förvaringsskåp. I absiden och ovan rundbågen är textband målade. I absiden hänger ett krucifix på östväggen ovanför altaruppsatsen.

Orgelläktaren i väster vilar på fyrkantiga marmorerade pelare med enkla kapitäl. Läktarbarriären är genombruten med en gråmålad arkad indelad med pilastrar med förgyllda bladkapitäl. Orgelläktaren och tornets övre våningar nås via en trappa i långhusets nordvästra hörn. Tornvåningarna har brädgolv, putsade kalkade gråstensväggar och bjälklagen som tak. I klockvåningen står klockbocken av furu med två klockor. Det finns parvisa ljudöppningar åt fyra håll i klockvåningen. Lösa stegar leder vidare till torntoppen.

Vinden över långhuset nås genom en liten plåtlucka på tredje våningen. Takstolen av furu består av högben, saxsparrar, stödben och tassar på dubbla remstycken.

Inredning och inventarier
Altaret från 1955 av oljad ek är ritat av Eiler Græbe. Altaret är uppbyggt av ramverk och dekorerat med räfflade pilastrar, tandsnittslister och flätbårder. Detaljer målade i grönt och guld.

Altaruppsatsen från 1600-talet av trä är rikt skulpterad och bemålad. I centrum finns en oljemålning föreställande nattvarden. Den flankeras av tre kolonner på varje sida och snidade vingar med fruktornament och änglahuvuden. Överstycket har en trekantsgavel och målning av Jesus uppståndelse.

Altarringen av oljad furu från 1955 har rak planform och två grindar. Består av genombrutet räcke med sågade balusterdockor av furubrädor. Knäfall och överliggare är klädda med vinröd sammet. Ritad av Eiler Græbe.

Dopfunten av sandsten är troligen från 1100-talet. Den cylindriska cuppan är dekorerad med en rundbågsfris i ovankant och nedhängande liljor. Undersidan är godronnerad. Foten är fyrkantig med en vulst och fyra hörntappar. Funten tillhör, enligt Lars Tynell i ”Skånes medeltida dopfuntar”, den så kallade Hallarödsgruppen där även Billinge, Hallaröd, Simlinge och Perstorps funtar ingår.

Predikstolen från 1600-talet är rikt skulpterad i trä och polykromt målad. Baldakinen försvann och predikstolen målades över 1870 när den flyttades till den nya kyrkan. Vid Græbes renovering 1955 tillkom trappan och foten, originalfärgerna togs fram samt predikstolen flyttades från norra till södra sidan i långhuset. Korgens sidor har reliefer av skapelsen, syndafallet, korsfästelsen, Jesu födelse och Noaks ark. Korgens hörn markeras av skulpturer av apostlar på postament som vilar på lejonmaskaroner. Mellan dessa finns textfält.

Bänkinredningen av brunlaserad furu, är öppen och tillkom 1938. Den är ritad av N A Blanck. Ryggar och gavlar är uppbyggda med ramverk. Bänkarna har fotstöd och psalmbokshylla. Dynor ligger i bänkarna.

Orgeln är byggd 1878 av Salomon Molander & Co, Göteborg. Den omdisponerades 1953 av A Mårtenssons Orgelfabrik AB, Lund och 1965 av J Künkels Orgelverkstad i Lund. Fasaden från 1878 är i nyklassicistisk stil. Ett högre mittparti med gavelmotiv flankeras av två lägre partier. Pipfäten har rundbågiga öppningar. Fasaden är dekorerad med bland annat bevingade änglahuvuden och palmetter. Målad i ekådring med detaljer i guldfärg.

Storklockan av malm är gjuten 1600. Lillklockan av malm är omgjuten 1843 av Fred Siepel & J.G. Liljedahl i Stockholm. Båda klockorna är prydda med bårder och inskriptioner.

Övrigt
Kormatta vävd hos Märta Måås Fjätterström, designad av Barbro Nilsson.