Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STORFORS MELLTORP 1:1 - husnr 1, LUNDSBERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LUNDSBERGS KYRKA (akt.)
2005-08-15
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Kyrkan är enskeppig med ett rektangulärt långhus och ett förhöjt och avsmalnande kor i öster som avskiljs från långhuset av en triumfbågeöppning. I långhuset är trätaket tunnvälvt medan ett tredingstak pryder det rakt avslutade koret. Koret domineras av den rikt utsmyckade altartavlan som vilar på ett fundament i kolmårdsmarmor och är omgiven av ett stuckmoln utfört på den putsade korväggen. Predikstolen har placerats söder om koret. I norr ryms en tillbyggd orgelläktare och i väster en bakre läktare. Sakristian återfinns under koret och kan nås via en trappa från predikstolen eller från en dörr vid orgelläktaren.
Kyrkorummets mittgång och kor är belagt med svart skiffer medan golvet inom bänkkvarteren består av såpskurat furugolv. Kortrappan med fyra steg från långhus till kor, den låga bröstmuren och golvet i koret har lagts med hyvlad skiffer vilket ger ett blankare intryck. De murade väggarna är vitputsade med kalkbruk, den nedre delen av väggarna i långhuset är avdelad med en bröstningslist och avfärgad i en gråbrun kulör. Tredingstaket i koret bemålat i kulörerna mörk ockra, rött, guld med vita detaljer. Långhusets trätak är slammat i en ljusblå kulör. Taket har ramats in av en marmorerad trompe l´oiel-målning. Takfoten är markerad med en list, även den bemålad med en trompe l´oiel-målning i form av en äggstav i röda och grå nyanser. I vardera långväggen finns fem rundbågeformade fönster de bakre är delade i och med läktarens placering. Innerfönstren består av tre lufter med blyspröjsat antikglas i olika kulörer, där den övre luften även har träspröjs.
Korets takmålningar är utförda av dekorationsmålaren Yngve Lundström, Stockholm. Konstnären har samarbetat med arkitekten Bror Almquist i ett flertal värmländska kyrkor. Det centrala motivet i målningen föreställer Jesu dop. Den rikt dekorerade ALTARTAVLAN är utförd av konstnären Peder Jensen och har en tredelad indelning med en rundbågeformad mittdel, där motivet är den korsfäste Kristus i mitten, och två lägre rektangulära sidostycken. Mittdelen kröns av lammet på boken med de sju inseglen. Det vänstra sidostycket innehåller uppifrån beskrivet motiven bebådelsen, konungarnas tillbedjan och flykten till Egypten. Det högra sidostycket innehåller motiven intåget i Jerusalem, gravläggningen och uppståndelsen. Nedtill, närmast altarbordet syns evangelisternas symboler; örn, oxe, lejon och ängel. Ramverket runt målningarna är förgyllt och smyckat med blomsterslingor. Altarbordet är utfört i grön kolmårdsmarmor, där fronten bärs upp av tre kolonner och spegelfyllningarna är dekorerade med en druvklase och en kärve. Hela altaruppsatsen omges av "ett barockmoln i stuck", utförd av bildhuggaren Arthur Gerle, efter arkitekten Bror Almquists ritningar. På den putsade korväggen har ett stuckarbete utförts. Det förgyllda kristusmonogrammet, IHS, kröns av ett latinskt kors och omges av en glorieliknande krans från vilka strålar och moln utgår.
Framför altaret finns ett gråmarmorerat träpodium. På var sida om altaret står en ljusbärare i metall med symbolerna Alfa och Omega. Ljusbärarna har samma formspråk som kyrkorummets takkronor och lampetter. Vid sidan om altaret intill väggen två gråmarmorerade skärmar med spegelfyllningar med lister i ett geometriskt mönster. Framför altaret finns en öppen ALTARRING som är vinklad i tre delar. Altarringens speglar har lister i ett geometriskt mönster. Ramverket har en grå kulör medan speglarna är förgyllda. Knäfall och överliggare är klädd med röd sammet.
DOPFUNTEN, som är utförd i trä, är placerad till höger i koret. Den har en åttkantig förgylld skål som bärs upp av en åttkantig pelare i ek med fyrkantig bas. Cuppan har en blomsterslinga utmed kanten. Enligt äldre arkivhandlingar, arkitekt Bror Almquists beskrivning, skall dopfunten tidigare ha haft ett lock som avslutats med en knoppformad skulptur. Detta lock var inte synligt vid inventeringstillfället.
PREDIKSTOLEN är placerad mot den södra långväggen och nås via en dörr i koret eller en trappa från sakristian under koret. Predikstolen har en korg i trä som vilar på fem svarvade kolonner. Fasaden har spegelfyllningar meden skulptur i varje spegel utformade av Peder Jensen föreställande tron, hoppet och kärleken. I över- och underkant är den dekorerad med äggstav, roccaiblad och druvklasar. Predikstolen är bemålad i gröna, bruna och gråblå kulörer samt har förgyllda detaljer.
Kyrkorummet har öppna LÅNGBÄNKAR som bildar två kvarter med 17 rader i varje. Utmed långväggarna är enklare bänkar utan ryggstöd placerade. Bänkarna har marmorerade speglar i gavlarna mot mittgången och i barriären mot koret. Ramverket är målat i en grönbrun kulör och speglarna har marmorerats i brunrött. Över bänkkvarteren hänger fyra takkronor i metall med blad i mässing. Varje takkrona kröns med ett av de fyra evangelisternas attribut; ängeln, lejonet, oxen och örnen. På läktaren, ovanför psalmnummertavlan och predikstolens dörr vinns väggfasta lampetter i mässing.
ORGELLÄKTAREN är placerad i en utbyggnad vid norra långväggen. En välvd öppning avdelar läktaren från kyrkorummet. Läktaren har ett skurgolv med gradänger och är möblerad med rader av lösa stolar med snörflätade sitsar. ORGELN med 23 stämmor är byggd av E. A. Setterquist & Son, Örebro. Orgelfasaden mot norr är rikt dekorerad med listverk, orgelblindpipor av orgeltenn, förgyllda akantusblad, änglar, tandsnitt och upptill fyllningar av gallerverk. Fasaden är målad i kulörerna grått, guld och rött. I en fönstersmyg mellan orgelutrymmena finns ett glasmosaikfönster i glödande färger av Sigvard Bernadotte från 1930. Fönstrets översta del föreställer gamla förbundets människor bidande soluppgången från höjden, de fyra andra partierna Jesu dop, bergspredikan, Jesu födelse och korsfästelsen. Mot väst finns ett ovalt fönster med blyspröjsat antikglas. Orgelläktarens barriär består av speglar med lister i ett geometriskt mönster. Speglarna är gråmarmorerade och omfattningen är målad i grå, beige och vit kulör. I långhuset framför korets bröstmur har ett podium byggts upp där en flygel placerats. Bredvid predikstolen finns även ett elektriskt piano. Vid det koravskiljande väggpartiet finns en PSALMNUMMERTAVLA i trä. Den är bemålad i en brun kulör med förgyllda detaljer. Från norra långväggen hänger en stor fana ut över bänkkvarteret.
Den bakre LÄKTAREN bärs upp av tre träkolonner. De är svarvade ovan bänkhöjd och delvis infällda i bänkinredningen. Vid väggarna finns motsvarande pilastrar. Kolonner och pilastrar är rödådrade och i läktarens tak finns infällda armaturer. Läktarbarriären har gråmarmorerade speglar med profilerat listverk i geometriskt mönster. Speglarna omges av ett ramverk som målats i grått med en vit och en röd ram runt spegeln. Läktaren har försetts med gradänger och två kvarter med bänkar. Golvet är belagt med linoleummatta, väggarna är vitputsade med ett bemålat parti i rött och blått kring dörren till trapphuset. Den övre delen av de rundbågeformade fönstren i långväggarna förser läktaren med dagsljus.
I TRAPPHUSET finns ett rundbågeformat fönster och ett grönbrun laserat trappräcke med fyllningar av gallerverk. I taket hänger en lykta med antikglas och blyspröjs, och trätrappan är belagd med en linoleummatta. Dörrpartiet mot kyrkorummet är målat i en grönbrun kulör. Två halvtrappor ner finns kyrkorummets huvudingång. Golvet är här belagt med svart skiffer och en bred trappa leder ner till förbindelsegången mellan kyrkan och skolbyggnaden.
I källaren ryms främst VESTIBUL, MINNESHALL och SAKRISTIA. Sakristian, som placerats under koret, är rymlig. Ett altare har placerats i en välvd nisch, här finns skåp för textilförvaring och ett tidstypiskt och enhetligt möblemang från 1930-talet med ett större sammanträdesbord. Väggar och tak är vitputsade och på golvet ligger en linoleummatta. Vid ett av fönstren finns inskriften Soli Deo Gloria. Minneshallen inrymmer ett skolmuseum där det mest iögonenfallande är en kraftig kolonn i granit som bär upp bjälklaget.