Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STORFORS LUNGSUNDET 3:1 - husnr 4, LUNGSUNDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LUNGSUNDS KYRKA (akt.)
2003-10-27
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Det korsformade kyrkorummet, har ett förhöjt, tresidigt avslutat korparti i öster och läktare med orgel i väster. I norr och söder finns läktare med läktarunderbyggnader. Väggarna är panelklädda och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Golvet är lagt med lackade brädor och rummet täcks av ett kryssvalv med ljusmålad slätpanel. Öppna bänkar med rektangulära gavlar ansluter ej mot ytterväggar.
KYRKORUMMET har ett golv lagt med smala olackerade brädor, på detta ligger en blåmelerad matta av heltäckningstyp. En gråmålad golvsockel. Väggarna är klädda med stående vitlaserad panel och bryts upp av rundbågade, kopplade fönster som är målade i gråbeige kulör och försedda med hela rutor invändigt. Mot taket sitter en profilerad, gråmålad taklist. TAKET utgörs av ett tredingstak klätt med vitmålad slätpanel. Ett vitmålat DRAGSTAG av järn finns i norra respektive södra korsarmarna. Rundbågade, okopplade och gråmålade FÖNSTER, två i respektive korsarm? 52 stycken öppna BÄNKAR, som är fördelade på 8 kvarter, har rektangulära gavlar mot mittgång och sidogångar. Bänkarnas sits och rygg är rödbruna, ryggens baksida är klädd med pärlspont och grålaserad. Gavlarna är försedda med speglar med blått ramverk, brunt mittparti och lister i guldgul färg. Överliggare och sockel målade i brunt. Bänkarna byggdes om på 1950-talet, och är försedda med bänkvärmare. I västra korsarmen är en bänk borttagen på respektive sida. Här finns bokbord och ljusbärare i norr och kappavhängning i söder. DÖRRAR till läktarunderbyggnader mot väster, söder och norr utgörs av gråmålade spegeldörrar, upptill försedda med spröjsat glas.
Två stycken EPITAFIER över Birgitta och Johan Linroth hänger på norra respektive södra korsarmarnas västra väggar. I den norra korsarmens mittgång står ett LJUSTRÄD. Under läktaren i väster finns små slutna utrymmen för bland annat städutrustning. Innanför södra korsarmens vapenhus finns en liten brudkammare.

Det tresidigt avslutade KORET är förhöjt ett steg och förlängt mot väster. Golvet är lagt med smala såpskurade golvplankor. KORFÖNSTER i de snedställda väggarna föreställer evangelisterna, från vänster Matteus, Markus, Lukas och Johannes. De är formgivna av Tor Hörlin och tillverkade av Hugo Shultz, Kristinehamn 1930. I koret finns en ALTARUPPSATS i provinsiell barock stil med ett relativt enkelt utförande. Den är tillverkad av "Mäster Johan B från Kristinehamn" år 1702-03 och målades av Nils Mård, Nora. Dess nuvarande utseende är en rekonstruktion från 1943 av konservator Sven Dalén, Stockholm. Då tillverkades bland annat altartavlans bakgrund. Uppsatsen har en vertikal treindelning med skulpterade figurer där mittpartiet upptas av Kristus på korset omgiven av Maria och Maria Magdalena. Dessa inramas av listverk krönt av två putti. Förkroppade släta kolonner omger sidostyckenas skulpterade gestalter vilka föreställer till vänster Petrus med nycklar, och till höger Johannes med kalken. Ytterst finns förgyllda akantus slingor samt basunblåsande änglar. Uppsatsens överstycke utgörs av en bruten trekantsgavel som flankerad av två änglar. ALTARE från 1954 av trä och skivmaterial står två på en tvåstegsförhöjning. På var sida därom står en pidestal med en kandelaber av smide. Framför finns en tresidig bruten hel ALTARRING med fyllningar målade i gråvitt och blått ramverk med lister i guld. Överliggare och stoppat knäfall är klädda med brungrått tyg. En PREDIKSTOL på korets norra del är från 1685 då den skänktes till kyrkan av Johan Linroth och hans maka Birgitta Rokes. Den har en sexkantig korg med spiralvridna kolonner i hörnen samt bilder i plattskärningsteknik föreställande sex apostlar; från vänster till höger: Judas Taddeus med hillebard, Mattias med yxa, Johannes med kalk, Matteus med kors, Petrus med nycklar och Paulus med svärd och bok. Dominerade färger är blått, rött och förgyllningar. En rak trappa med speglar och marmorerade handledare leder upp till predikstolen. Den åttkantiga BALDAKINEN är en rekonstruktion från 1954 och kröns av änglahuvuden. Under hänger en förgylld duva. I koret står en KYRKVÄRDSBÄNK under det sydvästra fönstret. På norra sidan finns två gyllenläderstolar. En piano står nedanför predikstolen.
DOPFUNT av trä står mitt i koret. Den är tillverkad efter ritning av Tor Engloo 1943. Den har en fot målad i brunrött, en rund cuppa i grågrönt är försedd med förgyllda eldsflammor som stiger uppåt från skålen nedre, röda del.

ORGELLÄKTARE i väster bärs upp av fyra fyrkantspelare i kyrkorummet och har ett i kyrkorummet rundat, utskjutande mittparti. Den låga, vitbeiga barriären är försedd med fyllningar dekorerade med bland annat listverk och fyrpass. Läktaren är bakåt delvis inbyggd i tornet. Golvet är lagt med trä och på mitten täckt av en röd heltäckningsmatta. Här finns några lösa stolar finns här. Bakom orgelfasaden finns trappa upp till tornet. Här finns en stor tredelad ORGELFASAD i provinsiell barock från 1660-talet. Den är hitflyttad från kyrkan i Kristinehamn 1859. Fasaden har ett mittparti med barockornamentik av kartuscher och bladverk. Detta omges av två sidopartier med genombrutna akantusverk. Fasaden är målad i grått med förgyllningar. ORGELVERKET renoverades 1887 då den gamla manualklaven ersattes av en ny, men det gamla pipverket finns kvar i delar. Ett nytt orgelverk med 14 stämmor, tillverkat av EA Zetterqvist, Örebro sattes in 1933. I samband med att denna insattes, omdisponerades delvis fasaden. På vardera sida om orgelverket står en basunblåsande ängel i trä. De drygt två meter höga änglarna har språkband med inskriptionerna: "Helig, helig, helig, Herre Gudh Sebaoth" och "Ähra ware Gudh i högden".

LÄKTARE med läktarunderbyggnader finns mot såväl norr som söder. Barriärerna är obetydligt framskjutna över läktarunderbyggnaderna och består av rektangulära fyllningar målade i två gråa toner. LÄKTARUNDERBYGGNAD mot söder har obehandlat, slipat trägolv, släta gråmålade väggar och platt innertak. Dörrar till en liten brudkammare mot väster är delvis glasade. Dörr mot öster till trappa upp till läktaren, förvaring under trappan. SÖDRA VAPENHUSET har rött tegelgolv, gråmålade väggar av slätpanel, "toppigt" innertak och karakteristisk armatur av glas med uddar. Ett rektangulärt, kopplat fönster med blyspröjs mot öster. LÄKTARUNDERBYGGNAD mot norr har lackat trägolv, grå väggar och ett plant tak av slätpanel. Här finns i öster en trappa upp till läktaren. Utrymmet används mest till förvaring. Ingen utgång mot norr finns.

VÄSTRA VAPENHUSET golv av trött tegel, gråa väggar och ett "toppigt" tak av brunbetsade brädor. Dubbeldörrar med speglar mot vindfång. Trappa till läktaren i söder och elcentral på norra väggen. Till kyrkorummet leder dubbla, delvis glasade, gråmålade trädörrar.

SAKRISTIAN ligger två trappsteg ner från koret. Utrymmet mellan den tillbyggda sakristian och kyrkans väggar är inbyggt och här finns bland annat utrymme för klädavhängning, ett litet tvättrum och diverse småförvaring. Ytterdörr mot norr utgörs av en gråmålad spegeldörr med överljus. Golvet i sakristian är av rött tegel och väggarna är klädda med en slät panel målad i beigerött. Fönster mot norr och öster är gråmålade och försedda med trä och blyspröjs. Taket har en förhöjning på mitten och är klätt med gråmålad slätpanel. Mot nordost finns ett litet altare. Enkel möblering och armaturer i 1950-tals stil.

ÖVRIGA INVENTARIER vid södra korsarmens östra vägg finns en äldre ALTARUPPSATS från 1880-talet. Den består av ett gråvitt träkors med en förgylld törnekrona ich sepduk i guld och rött. Det står mot en grågrön himling, monterat i svart träram. Över korset finns en målad duva varifrån det utgår ljusstrålar. Under uppsatsen finns ett mycket grunt altare av skivmaterial som är klätt med tyg. Ett MIXERBORD finns vid bokbordet i västra korsarmens norra del. Tre IKONER tillverkade av Carin Röjder, hänger på södra korsarmens västra vägg. Två stycken PSALMNUMMERTAVLOR finns. En är äldre, medan den andra är en kopia tillverkad av J Kvist, 1954. AMBO målad i brunrött, rött och guld står i koret.