Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HEBY KARTAN 1:2 - husnr 1, MÖBELSNICKERIET

 Byggnad - Beskrivning

Möbelsnickeriet (akt.)
Interiörbeskrivning
Snickeriverkstaden har en nästan kvadratisk planlösning. För översiktlig planlösning, se Bilaga 3. På 1980-talet sattes två innerväggar upp, och ett mindre rum bildades innanför det nordöstra hörnet. De sekundära väggarna utgörs av en regelstomme med spånplattor. Med denna rumslösning möjliggjordes en arbetsplats som var lättare att värma upp för den enda snickaren som då var verksam. Snickeriverkstaden har en enkel fast inredning, där väggarna med pärlspontpanel, dörrar, dörrfoder och listverk aldrig varit målade. Omålad panel och omålade snickerier var karaktäristiskt för bygdens snickeribyggnader.
Väggarnas pärlspontpanel är enligt uppgift tillverkad på en såg i Buckarby, Nora socken. På innerväggen mot öster återfinns en dubbel pärlspontpanel. På innerväggarna mot söder och väster återfinns ovanliggande obehandlad spånskiva. På innerväggen mot norr har pärlspontpanelen dubbla pärlor. Ursprungligen fanns även pärlspontpanel i innertaket, men till följd branden 1978 ersattes den brandskadade panelen med en skivtäckning med obehandlade boardskivor.

Golvet lades om i sin helhet 1978, med golvvirke inköpt från sågen i Buckarby. Golvbrädorna, i dimensionen 3 – 4 tum är mestadels obehandlade.

Källaren tillkom i samband med omvandlingen från kvarn till snickeri. Källarvåningens innerväggar utgörs av den gjutna betonggrunden med sparstenar samt den underliggande stengrunden i väggen mot väster och Kartaån. Golvytan utgörs av jord och sten. Innertaket är panelklätt. I källaren finns ett förråd för träfanér för möbeltillverkningen innanför gaveln mot väster och långsidan mot norr. Ett bostadsrum återfinns innanför väggen mot söder, endast tillfälligt använt som bostad en sommar medan Albert Pettersson lät uppföra familjens bostadshus söder om snickeribyggnaden.
Vindsvåningen har en relativt hög takhöjd och är öppen upp till nock, med synliga takstolar.

Pannrummet tillkom 1953, då den oljeeldade pannan installerades. Skorstenen som hade en placering mitt i byggnaden revs då, och ersattes av den gjutna skorstenen intill långsidan mot norr.

Källa: Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Uppsala län, 2023-06-14, dnr 432-4063-2012