Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ULRICEHAMN PÅBO 4:17 - husnr 1, PÅBO KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

PÅBO KAPELL (akt.)
2003-11-18
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet i PÅBO KAPELL täcks av ett trätunnvalv och väggarna genombryts av spröjsade fönster med stickbågiga överstycken. Interiörens dekorativa målningar utfördes av konstnären John Hedaeus från Borås 1927. Den fasta öppna bänkinredningen delas av mittgången i två kvarter. Under läktaren i öster finns en skärmvägg och bakom denna bokbord och kapphängare. Korväggen i väster är rakt avslutad och i dess mitt finns en nisch med rundbågigt överstycke. Väggarna i nischen är bemålade 1927 av konstnären John Hedaeus. Predikstolen är placerad i det sydvästra hörnet. Koret markeras med förhöjt korgolv och är förlängt fram till bänkskärmarna. I söder finns ett piano. Dopfunten är placerad på norra sidan.

LÅNGHUS

GOLV - Omålat brädgolv med en brun matta i mittgången.

VÄGG - Slätspontad vitmålad vägg med gråmålad bröstningspanel.

PORTAR/INNERDÖRRAR - En pardörr med rakt överstycke målad i grågrön kulör åt öster till vapenhuset. Dörrbladen är speglade med tre speglar.

FÖNSTER - Fyra fönster i fyra lufter med stickbågiga överstycken, två i norr och två i söder. De nedre lufterna är spröjsade till sex rutor och de övre till fyra. Bågar och karmar är målade i ljust grå kulör.

TAK - Trätunnvalv målat i ljust blå kulör. Marmoreringsmålad taklist i grå och bruna kulörer. Vid de två armaturfästena i taket finns bemålade fält. Det västra avbildar änglahuvuden och det bakre stjärnor. Kulörerna är i huvudsak blått, rött, gult och guld.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Saknas

KOR

GOLV - Förhöjt korgolv i ett steg och ytterligare i ett steg innanför altarringen. Korgolvet är täckt av en heltäckningsmatta i blå kulör. Innanför altarringen är mattan grå.

VÄGG - Lika långhuset. Bemålade väggar i kornischen. Väggarna är gråmålade med upprepat geometriskt mönster och stjärnor i blå, röda och gula kulörer. Apostlagestalterna Petrus och Paulus finns avbildade på de snedställda väggpartierna i nischens framkant och under dessa finns fyruddiga stjärnor. På väggen ovanför nischen avbildas treenighetens symbol, omgiven av änglahuvuden och en duva.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Fyra speglade dörrar med raka överstycken målade i grågrön kulör. Den översta spegelfyllningen har en lökkupolsliknande form. Två dörrar i den västra väggen och två i nischen åt norr och åt söder.

FÖNSTER - Två fönster lika långhuset, ett åt norr och ett åt söder.

TAK - Lika långhuset. Taket i kornischen är målat i gråblå kulör och dekorerat med en rödmålad fyruddig stjärna.

FAST INREDNING

ALTARE - Väggfast träaltare målat i grå kulör. Marmoreringsmålade spegelfyllningar i grått och brunt.

ALTARUPPSATS - Se altartavla.

ALTARRING - Enligt ett äldre fotografi var altarringen ursprungligen genombruten. Den befintliga altarringen är halvrund till formen och gråmålad. Balusterdockorna är marmorerade i grått och brunt med förgyllda detaljer. Armstöd och knäfall stoppat och klätt med rött sammetstyg.

BÄNKINREDNING - Öppen fast bänkinredning som går ända in till ytterväggarna. Golvet i bänkkvarteren i samma nivå som övriga golvet. Gavlar med raka överstycken och bänkskärmar målade i grön grågrön kulör med marmorerade fält på gråblå botten. På bänkskärmarna är de marmorerade partierna infällda i beigefärgat ramverk. Invändigt är bänkarna avfärgade i en rödbrun kulör och bokbrädorna är grågröna. Lösa sittdynor stoppade och klädda med blått tyg. De tre bakersta bänkraderna i södra kvarteret är borttagna till förmån för en skärmvägg målad i grågrön kulör. Bakom denna finns bokbord och kapphängare. LÄKTARBÄNKAR i form av en gråmålad bänkrad invid bakre väggen.

PREDIKSTOL - Predikstolskorgen i klassicerande stil är placerad i korets sydvästra hörn. Ingång via dörr från sakristian i väster. Korgen är fyrasidig, målad i grå kulör och speglad med marmoreringsmålade fyllningar i grått och brunt. Gråmarmorerade kolonetter med förgyllda joniska kapitäl markerar hörnen. Snidade förgyllda detaljer i underkant och profilerad marmoreringsmålad överliggare med förgylld list. Korgens insida är gråmålad.

ORGEL - 1957 fick kapellet en ny piporgel byggd av Tostareds kyrkorgelfabrik, placerad på läktarens södra del. Orgelfasaden är avfärgad i ljus grå kulör med en beigemålad spegel. Piporna vetter mot kyrkorummet.

LÄKTARE - Läktare i öster med utspringande mittparti som bärs upp av fyra kvadratiska läktarpelare målade i grågrön kulör. Läktarens undersida är avfärgad i ljust blå kulör. LÄKTARBRÖSTNINGEN har 19 spegelfyllningar som avfärgats och marmorerats likt bänkskärmarna. På bröstningens mittparti finns tre spegelfyllningar varav den mittersta bemålats med en harpa och en trumpet i guld. Under speglarna löper ett textband. Läktarbröstningens baksida är gråmålad. Läktargolvet är täckt av en heltäckande röd matta.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Altartavlan målades av Marbäckskonstnären Vilhelm Sjölander och motivet är "Kristus på korset". Tavlan har upptill en rundbågig form och den inramas av en guldram.

DOPFUNT - Dopfunten är placerad i korets norra del. Funten är utförd i trä och målad i grått, brunt och guld. Cuppan och skaftet är åttasidiga och foten kvadratisk.

NUMMERTAVLA - Nummertavla på korets östvägg, söder om kornischen. Nummertavlan har rektangulär form, svart botten och blåmålad ram som kantas av en smal guldlist. Tavlan är fästad i väggen med gångjärn och magneter och bakom denna finns en lucka i väggen för förvaring av siffrorna.

VAPENHUS

Vapenhus i öster i tornets bottenvåning. Läktartrappa i söder, gråmålade steg och vitmålad handledare längs väggen. Genombruten barriär i omålad furu åt norr. Vitmålad pärlspontad lucka till elskåp i södra väggen under trappan.

GOLV - Grå golvmatta. Profilerad golvlist målad i ljust grå kulör.

VÄGG - Vitmålad pärlspontpanel på samtliga väggytor.

PORT/INNERDÖRRAR - Gråmålad kyrkport åt öster i form av pardörr med stickbågigt överstycke. Två rektangulära stående spegelfyllningar nedtill på vardera dörrbladet. Uppglasade överstycken i två lufter per dörrblad. Spiralformade järnstag på insidan indelar de nedre lufterna till sex rutor och de övre till fyra. Speglad pardörr med rakt överstycke i väster till långhuset målad i ljust grå kulör. Tre rektangulära spegelfyllningar per dörrblad, de övre och nedre liggande och den mittersta stående.

FÖNSTER - Saknas

TAK - Vitmålad pärlspontpanel i taket. Smal vitmålad taklist.

SAKRISTIA

Sakristia vidbyggd i väster bakom koret. Den grönmålade trappan till predikstolen är placerad i sydöst. Barriären i trä är genombruten och målad i beige kulör. I väster finns ett väggfast skåp. Nisch bakom grönt draperi i norrväggen för förvaring av textilier.

GOLV - Grön golvmatta.

VÄGG - Vitmålade väggar av skivmaterial med lister som indelar väggarna i fält.

PORT/INNERDÖRRAR - Port i norr till vindfång. Dörren är målad i ljust grön kulör med tre spegelfyllningar, varav den översta har en lökkupolsliknande form. Dörr åt öster till predikstolen, speglad med fyra rektangulära speglar, den övre lökkupolsformade och nedre liggande, övriga stående. Smal dörr i öster till textilförvaring, speglad med tre stående rektangulära spegelfyllningar. Dörr åt norr till koret lika predikstolsdörren.

FÖNSTER - Ett tvåluftsfönster i väster, spröjsat till sex rutor per luft. Vitmålade fönstersnickerier.

TAK - Slätspontat vitmålat tak. Marmoreringsmålad taklist i grått och brunt.

TORN

VÅNING 1 - Vapenhus

VÅNING 2 - Läktarhall. En gråmålad öppen trappstege till tornet i rummets norra del. Omålat brädgolv. Vitmålad pärlspontpanel på väggar och de plana innertaket. En slät gråmålad dörr i väster till läktaren med uppglasat överstycke. Ett fönster i fyra lufter åt öster, spröjsat till sex rutor nedtill och fyra rutor upptill. Stickbågigt överstycke och gråmålade snickerier.

VÅNING 3 - Klockvåning. Brunmålade ljudluckor åt norr, öster och söder. En klocka.