Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄSSLEHOLM TYRINGEMÖLLA 1:174 - husnr 1, TYRINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TYRINGE KYRKA (akt.)
2021-05-03
Interiörbeskrivning
Interiör
Genom huvudentrén i öster nås tornets bottenvåning som är indelat i två rum, en yttre förhall samt ett inre kapprum. Förhallens golv är belagt med grå heltäckningsmatta på grå kalkstensplattor, medan väggarna och det välvda taket är putsade och vitkalkade. Kyrkportens insida är likt utsidan utförd i lackad ek. I norr och söder leder gråmålade fyllnadsdörrar till wc respektive trappa till läktare, torn och källare. In till kapprummet leder en rundbågigt avslutad vitmålad pardörr med glasad övre del. Kapprummet under orgelläktaren tillkom 1993 genom att regelväggar restes mot kyrkorummet i öster. Golvet är belagt med ett lackat furugolv, yttermurarna och taket, som utgörs av läktarens undersida, är vitputsade medan lättväggarna är vävklädda och vitmålade. Längs golven löper gråmålade socklar i trä. Väggarna upptar endast norra och södra delen, i mittgången saknas vägg- eller dörrparti. De kopplade fönstren i norr och söder har vitmålade insidor.

Långhusets golv, väggar med golvsocklar samt fönster har samma utförande som i kapprummet. Över rummet spänner ett reveterat och vitmålat korgbågigt tunnvalv. Tornet är indraget i långhuset vilket gör att tornets något bredare murverk är synliga i långhusets syd- och nordöstra hörn. Orgelläktaren upptar hela tornets bredd och öppnar upp sig mot långhuset genom en valvbåge som följer den korgbågiga takformen. Läktaren vilar i framkant på två vitmålade knippepelare och den laserade och täckmålade barriären har grågult ramverk med stående rektangulära fyllningar i blått, vitt och rött samt en sentida förhöjning i svartmålad metall. Långhuset upptas av de öppna bänkkvarteren som flankerar mittgången. I väster, där bland annat predikstol, piano och dopträd är placerade, är golvnivån ett steg högre, det vill säga samma nivå som i koret. Vid mittgången, där smidesgrindar med S:t Georgskors hänger i bänkskärmarna, upptas nivåskillnaden av en ramp.

Koret avskiljs från långhuset via en stickbågig triumfbåge med profilerade anfang. Golv, väggar och tak är utförda lika långhusets. Fönstren har sedan 1950 glasmålningar av konstnären Hugo Gehlin framställande Mose, Elia, David och Salomo i norr och de fyra evangelisterna med respektive attribut i söder. En nord-sydlig vägg delar byggnadsdelen i två, där det mindre utrymmet bakom koret ursprungligen fungerade som sakristia. Rummet nås via två dörrlösa rundbågiga öppningar som flankerar altaret. Golv, väggar och tak är utförda lika korets. De mindre fönstrens insidor är vitmålade och insidan av västentréns dörrblad är likt utsidan utfört i lackad ek.

Den gjutna källaren under tornet inrymmer bland annat sakristia, pentry, teknikrum, förråd och wc. Tornets andra våning utgörs av orgelläktaren som likt torn- och klockvåning har vitputsade ytterväggar. Läktarens golv är klätt med plastmatta medan övriga våningar har spontade brädgolv. Klockvåningens golvbjälklag är förstärkt med I-balkar. Kyrkvinden nås via en dörr från klockvåningen. Takstolskonstruktionen i furu är uppbyggd med sparrar, saxsparrar, stödben och knäbockar. Valven är isolerade.

Inredning och inventarier
Altaret i koret utgörs av ett bordsaltare i vitmålat trä som pryds av hjulkors i guldfärg på blå botten. Kyrkans ursprungliga raka altarring ersattes 1993 av en bågformad altarring som togs bort 2005.

Altartavlan är en olja på duk utförd av konstnären Per Siegård 1948 med motivet Jesus välsignar barnen.

Predikstolen är samtida med kyrkan. Korgens fem sidor är uppbyggda som ramverk laserade i gulgrått med blåmålade fyllningar och förgyllda hjul- och andreaskors. Över- och underliggare är enkelt profilerade och det svängda understycket vilar på en vitmålad pelare med polygonalt tvärsnitt. Utmed väggen mot koret löper en trappa med gråmålat genombrutet räcke och trappsteg klädda med blå heltäckningsmatta.

Kyrkans dopfunt i trä tillkom 2004 och är tillverkad och formgiven av konsthantverkarna Gustav och Lennart Nilsson i Matteröd. Överstycket är oktagonalt med uttag för dopskål medan foten är uppbyggd av fyra svängda trästycken med korsformade hål.

Den öppna bänkinredningen är samtida med kyrkan och flankerar mittgången i två kvarter. Gavlar, ryggstöd och bänkskärmar är uppbyggda som ramverk med fyllningar. Sittbänkarna vilar på profilerade framskjutande konsoler. Färgsättningen går i samma laserade gulgrå kulör som på orgelläktare och predikstol, med detaljer i bland annat rött, blått och vitt. Fyllningarna är delvis laserade i grågrön ton. Bänkarna har psalmbokshyllor, fotstöd, klädhängare och stoppade dynor klädda med blått ylletyg.

Orgeln med 17 stämmor fördelade på två manualer plus pedal tillverkades 1983 av av Anders Perssons Orgelbyggeri, Viken. Fasaden har ett rakt och enkelt formspråk med bredare och högre mittparti flankerat av lägre sidopartier. De öppna pipfälten är placerade i blåmålade ramverk där övre delen täcks av rödmålade gallerverk.

Kyrkans två kyrkklockor tillverkades 1924 av M & O Ohlssons Klockgjuteri i Ystad. Såväl stor- som lillklockan pryds av fyrpass- och spetsbågefriser i relief samt inskriptioner.

Bland kyrkans övriga inventarier bör särskilt nämnas de ljuskronor och lampetter i mässing som är samtida med kyrkan och formgivna av länsarkitekt Nils A. Blanck.