Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄSSLEHOLM HÄSSLEHOLM 87:42 - husnr 1, HÄSSLEHOLMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Hässleholms kyrka (akt.), HÄSSLEHOLMS KYRKA (akt.)
2021-09-16
Interiörbeskrivning
Genom huvudentrén i väster nås ett vindfång som utgörs av ett vitmålat tunnvalv i yttermuren. Mot vapenhuset avgränsar automatiska helglasade skjutdörrar. Vapenhuset utgörs av ett tunnvälvt utrymme utan avgränsning mot långhuset. Golvet belagt med grå och röda rektangulära kalkstensplattor i fallande längder. Väggarna och valvet är slätputsade och vitmålade. I norr och söder finns välvda trappuppgångar där trappor i kalksten leder upp till långhusets sidoläktare och orgelläktaren. Öster om trapploppen finns utrymmen för kapprum, wc, vaktmästeri och förråd. Utrymmena bevarar delvis ursprungliga byggnadsdetaljer men präglas främst av 1960-talets restaurering.

Långhusets golv är i mitt- och sidogångar belagt med kvadratisk röd och grå kalksten i mönsterläggning. De öppna bänkkvarteren står på upphöjda furugolv. Väggar och valv är slätputsade och vitmålade. Valvtrycket från de tre travéernas ribbvalv försträvas med invändiga kontreforter som sammanbinds av tvärställda spetsbågiga valv, vilka bildar ett slags förkrympta sidoskepp som upptas av läktare och sammanbinds av rundbågigt välvda öppningar utmed långhusväggarna. Valvribborna med rundad profil vilar på små konformade och vitmålade konsoler medan de spetsbågiga gördelbågarna vilar på dekorativt huggna sandstenkonsoler i höjd med läktarvåningen. De utskjutande gråmålade läktarbarriärerna har ett utpräglat nygotiskt formspråk med detaljer som genombrutna trifoliebågar och hörnposter utformade som fialer med skurna trepass och korsblommor. I väster öppnar en stor spetsbågig tornbåge upp sig mot orgelläktaren i tornets andra våning som täcks av ett ribbvalv. Orgelbarriären utgörs av en på murverket vilande profilerad överliggare i ek samt ett dekorativt utformat smidesräcke. Centralt bryts barriären av orgelns ryggpositiv. Långhusets östliga grundare travé upptas av den nio steg höga kortrappan i kalksten, vilken inramas av snedställda väggar som i norr rymmer predikstolen och i söder ett övre galleri som är en förlängning av sidoläktaren under vilket nedgången till utrymmena under koret återfinns.

I murverket ovan den rundbågiga triumfbågen finns tre små spetsbågiga valvöppningar kopplade med stenkolonnetter. Triumfbågen flankeras av två smala och höga rundbågar som mot koret fortsätter i spetsbågiga blinderingar. Koret har ytskikt lika långhuset och är slaget med två centrala ribbvalv flankerade av mindre ribbvalv i sidoskeppen, med utformning lika långhusets valv. Sköld- och gördelbågarna bärs centralt upp av två monoliter i granit utformade likt knippepelare med attiska baser vilande på kubiska postament samt korintiska kapitäl i sandsten. Utmed norra och södra väggarna finns stickbågiga nischer med plats för en sittbänk vardera. Sidoskeppens östväggar har rundbågiga nischer som inrymmer en Madonnan och barnet-skulptur respektive kyrkans andra dopfunt. I sydöstra hörnet finns en piscina i slipad kalksten som tillkom 1964. De tre högresta korfönstren i öster och det ovanliggande rosettfönstret pryds av polykroma glasmålningar. Rosettfönstrets målningar med framställan av Agnus Dei omgivet av blomstermotiv är ursprungligt medan korfönstrets modernistiska målning- ar av Erik Olson föreställande de tolv apostlarna samt nattvardssymboler, bröd och fiskar tillkom 1972.

Tornets övre våningar och vindarna nås via trapptornets gjutna spiraltrappa. Trapphuset avslutas vid en liten vind över tornets södra utsprång där en hög och brant trätrappa leder till tornrummet över orgelläktaren. Rummet upptas till största del av två isolerade valvkappor. Väggarna är tunt slammade. Bjälklaget mot klockvåningen är förstärkt med I-balkar. I söder leder en trätrappa till klockvåningen som har brädgolv, och slammade väggar. Klockbocken är byggd i furu. En trappa i norr leder upp till tornvinden med brädgolv, slammade väggar och öppen takstol i furu. På tornvinden finns urverksmekaniken. Kyrkvindarna nås från tornvåningen via en plåtdörr i rundbågig öppning. Takstolskonstruktionen är i furu. På bindbjälkarna över de isolerade valvhjässorna ligger gångbryggor. En murad rundbåge avskiljer långhusvinden från den högre korvinden, där takryttarens underkonstruktion vilar på murade upplag.

Inredning och inventarier

Kyrkans fasta inredning är om inte annat nämns samtida med kyrkan och ritad av Axel Lindegren.

Altaret i koret utgörs av ett bordsaltare i ek med sex kraftiga ben utformade som kolonnetter med bas och volutkapitäl. Tillverkat 1914 men delvis förändrat vid restaureringen 1964.

Den nygotiska altaruppsatsen är sedan 1986 nedmonterad och förvaras på församlingshemmets vind. Två träskulpturer föreställande Petrus och Paulus som tillhörde altaruppsatsen är bevarade i koret och i konfirmandrummet hänger Georg Hansens altartavla med motivet Jesu uppståndelse.

Predikstolen av ek har fem sidor åtskilda av strävpelare. Centralt framställs korsfästelsen i en relief skuren av Henry Nilsson som förgylldes på 1930-talet. Övriga sidor pryds av träskulpturer föreställande de fyra evangelisterna tillkomna 1991 och utförda av Erling Asbjörn Sörensen. Det svängda understycket vilar på en stenkonsol. Den nygotiska baldakinen har rektangulär planform och är uppbyggd som ett gavelmotiv med fialer och krabbornamentik.

Kyrkan har två dopfuntar. I koret står den ursprungliga dopfunten i sandsten
med oktagonal planform, utkragande bas och överstycke samt raka sidor prydda
av medaljonger med blomstermotiv. På 1930-talet tillkom en dopfunt i marmor med rund och låg cuppa dekorerad med kristna symboler i relief mot förgylld bakgrund. Cuppan bärs upp av ett runt kannelerat skaft med kvadratisk fot.

Orgeln med 42 stämmor fördelade på tre manualer plus pedal tillverkades 1955 av Marcussen & Son Orgelbyggeri i Danmark och ersatte den ursprungliga orgeln byggd av Olof Hammarberg. Den femdelade fasaden med ryggpositiv i läktarbarriären med fasad ritades av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe och är tillverkad i ek med kopparpipor och chamader. 1963 införskaffades en kororgel tillverkad av Grönlunds orgelfabrik.

Kyrkan har två kyrkklockor. Lillklockan som tillverkades 1906 av Joh. A. Beckman & Co i Stockholm pryds av växtornamentik, fyrpass och inskriptioner. Storklockan är sam- tida med kyrkan och göts av M. & O. Ohlsson, Lübeck. Utöver inskriptioner i form av bibelcitat och text kring klockans tillkomst löper vid kronan en bård med festonger medan slagringen har tre enkla lister.

Bland kyrkans övriga inventarier av kulturhistoriskt intresse bör särskilt nämnas kyrkorummets ljuskronor i smide.

Källa: Hässleholms kyrka, Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning, Henrik Nilsson, Laserna restaurering, 2022-08-30.