Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄSSLEHOLM DÄMMET 12 - husnr 1A, LJUNGDALA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Ljungdalakyrkan (akt.), LJUNGDALA KYRKA (akt.)
2021-09-16
Interiörbeskrivning
Genom huvudentrén i söder nås foajé med anslutande kapprum och wc. I väster återfinns ett rum för barnverksamhet. Längre norrut ligger samlingssalen med kök i öster och kyrksalen i väster, medan norra delen av byggnaden upptas av bland annat expedition och förråd. Golven är i foajén och kyrksalen samt gångstråket däremellan belagt med röd kvadratisk klinker med varierande bränningsgrad. Övriga utrymmen är belagda med melerade plastmattor. Väggarna är likt exteriört utförda i rött tegel murat i vilt förband. Taken är generellt försedda med vita akustikplattor och dörrar och fönster är laserade i mörkgrönt. Vissa fönsterbågar har en ljusare lasering, möjligen är de sekundära.

Kyrksalens vitmålade innertak är slätputsat alternativt skivklätt och bredspacklat. Väggen mot serveringssalen utgörs till sin övre del av vitmålade akustikplattor och nedtill av en vikvägg klädd med vitmålad strukturtapet. I taket hänger sex nedpendlade mässingsarmaturer. De norra och södra tegelväggarna kragar successivt ut mot altarplatsen i väster. Kyrkorgeln är placerad mor norra väggen.

Inredning och inventarier

Inredning och inventarier är om inte annat anges samtida med kyrkan.

Altaret utgörs av ett enkelt utformat bordsaltare i ljust trä med tillhörande löst knäfall.

Altarprydnaden Livets träd är skapad av skulptören och formgivaren Stig Carlsson i Nyhamnsläge. Trädets stam utgörs av två kors, ett bakomliggande svart – långfredagskorset – samt framtill uppståndelsekorset i furu med svängda korsarmar. Den runda polykromt bemålade trädkronan pryds av en rad kristna symboler i glas. Genom träd- kronan slingrar sig en treenighetssymbol utformad av tre stora mässingsringar.

Till altaret hör en mobil altarring med knäfall i två vinkelräta sektioner, som idag inte förvaras i kyrkorummet.


Dopstället i ljust trä är samkomponerat med altarbordet, sannolikt formgivet av Stig Carlsson. På dopstället står ett dopfat i glas.

En ambo med gestaltning samkomponerad med altarbord och dopställ är placerad norr om altaret.

Kyrkorummet är möblerat med lösa stolar i ljust trä med sitsar och ryggstöd klädda med grön textil.

Orgeln med elva stämmor fördelade på två manualer och bas är tillverkad av A. Mårtenssons Orgelfabrik i Lund 1984. Fasaden i bokfanér har öppet övre pipfält med underliggande jalusier samt sidoställda subbasar i fur.

Kyrkklockan i malm som hänger i klockstapeln söder om kyrkan bekostades av aktivitetsgruppen Levande stenar. Utöver inskription kring dess tillkomst och ett Kristusmonogram bär klockan texterna ”KOM, TY NU ÄR ALLT REDO (LUKAS 14:17)” samt ”HÄR EN KÄLLA RINNER (SV. PS. 303)”.

I kyrksalen finns även ett krucifix i bemålat trä och ett processionskors i mässing och trä av Stig Carlsson, lampetter och golvljusstakar av Hans-Agne Jacobsson samt ett dopträd i svartmålat smide. Kyrkans textilier är tillverkade av textilkonstnärerna Inger Björklund i Åkarp och Inga-Britt Jeppsson i Hässleholm medan silversmeden Maks Krizan i Lidköping och konstnären Tomaz Krukmakare står bakom delar av nattvardsredskapen.

Källa: Ljungdalakyrkan, Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning, Henrik Nilsson, Laserna restaurering, 2022-06-07.