Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster OVANÅKER SVABENSVERK 6:1 - husnr 1, SVABENSVERKS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Svabensverks kapell (akt.), SVABENSVERKS KYRKA (akt.)
5/9/06
Motivering
Kapellet utgör en viktig del i bruksbebyggelsen i Svabensverk, först som skola, sedan som kapell. Den har en central placering högt i byn och utgör ena änden på bruksgatan där herrgården är den andra. Kapellet avviker och utmärker sig med sina putsade fasader i kontrast mot bruksbebyggelsens blottade slaggstensmurar. Kyrkorummet, som trots sitt sena tillkomstdatum utformats i en nyklassicistisk stil, har liksom exteriören genomgått endast mindre förändringar och därför bevarat sitt ursprungliga utseende. Altarpredikstolen är ett ovanligt inslag i landets kyrkor och har tillsammans med orgeln kopplingar till brukets tidigare bönerum. Kapelltomten och begravningsplatsen är enkla och karaktäriseras av det täta skogslandskapets närhet, tydligt sammanknutna genom de röda spjälstaketen.
I sin helhet är Svabensverk ett bra exempel på de många järnbruk som på grund av vattenkraften anlagts på avlägsna platser. I denna miljö är kapellet en viktig komponent som påvisar betydelsen av såväl skolundervisning som kyrklig verksamhet även i de mest ensliga bygder. Den välbevarade miljön med kapelltomt, begravningsplats, kapell och klockstapel har därför stor betydelse för förståelsen av brukssamhället och dess historia.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Kapellets fasad med spritputsade fält mot släta inramningar och listverk gör det till en utmärkande byggnad i bruksbebyggelsen med stora identitetsvärden.
• Det välbevarade ljusa och symmetriska kyrkorummet i klassicistisk stil utformades i anslutning till de äldre inventarierna och har framträdande arkitektoniska värden.
• Altarpredikstolen och den slutna altarringen är ett sällsynt motiv med betydande arkitekturhistoriska värden, även nationellt.
• Orgeln hämtades liksom predikstolen från det äldre bönerummet och minner således om den äldsta kyrkliga verksamheten i Svabensverk vilket är av lokalhistorisk betydelse.
• Klockan i klockstapeln är en av de första engelska stålklockorna i Sverige, och en av två som fortfarande är i bruk, vilket är av teknikhistoriskt intresse även nationellt.
• Begravningsplatsens karaktär av stillsam skogsglänta med sparsmakad flora och enkla gravvårdar speglar ett enkelt leverne med viktiga samhällshistoriska värden och upplevelsevärden.
• Fredrika de Rons och Christer Boustedts gravvårdar har starka personhistoriska värden i Svabensverk.