Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖRKELLJUNGA VÄRSJÖ 6:60 - husnr 1, VÄRSJÖ KAPELL

 Byggnad - Värdering

Värsjö kapell (akt.), VÄRSJÖ KAPELL (akt.)
11/21/16
Motivering
Kulturhistorisk karaktärisering
Mellan 1945 och 2000 byggdes omkring 700 nya kyrkor i Sverige. De flesta av dessa var småkyrkor som uppfördes i nya stadsdelar i de växande städerna. Värsjö är en tidig småkyrka och ovanlig genom att den ligger på landsbygden. Värsjö kapell eller småkyrka har kommit till av bybornas engagemang för en
gudstjänstlokal i sin egen by. Byn tillhörde fram till 1952 Röke socken och Röke kyrka låg alltför långt bort.

Kyrkan är en vinkelbyggnad i ett och ett halvt plan byggd 1931. Fasaden är i gulmålad träpanel och sadeltaket är täckt med röda tegelpannor. Fönstren är vita spröjsade träfönster. Den fristående klockstapeln, korsen på gavelspetsarna och korfönstret är det som signalerar kyrka annars skulle det kunna vara ett bostadshus. Byggnaden har kvar sin exteriör från 1931 förutom tillbyggt entrétak och tyvärr utbytt ytterdörr.

Byggnaden innehåller kyrksal, samlingssal, kapprum, kök och på ovanvåningen en lägenhet. Kyrksalen är en enkel ljus sal med ett vinklat innertak som ett flackt sadeltak. Genomgående i huset är brädgolv och bröstningspanel med ramverk och brunlaserad plywood på väggarna vilket även återkommer i predikstolen och runt orgeln.
I interiören i byggnaden finns vackra snickerier med spegeldörrar och profilerade foder. Fönstren har smäckra dimensioner, profilerade spröjsar och skimrande glas. Interiören är förmodligen original från 1931 som uttrycker sin tid men har en ny färgsättning. Inventarierna i kyrkorummet är enkla men samstämmiga.

Kyrkan har ett samhällshistoriskt värde genom att den visar på den expansion som Värsjö fick i och med järnvägen och det engagemang som fanns hos invånarna för att få en egen gudstjänstlokal.