Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KUNGÄLV LYCKE 2:11 - husnr 1, LYCKE KYRKA

 Byggnad - Värdering

LYCKE KYRKA (akt.)
10/17/05
Motivering
LYCKE KYRKA uppfördes 1826-27 på ny kyrkplats, några hundra meter väster om den gamla medeltida kyrkplatsen. Ritningarna var upprättade 1803 av fortifikationsofficeren Gustaf Mauritz Melander.

Kyrkans sedan byggnadstidens föga förändrade EXTERIÖR är en representant för den stilrena nyklassicistiska sockenkyrkotypen. Kyrkan får dessutom en egen karaktär genom att tornet finns mitt på ena långsidan. Särskilt artikulerad är den ursprungliga huvudingången i tornet med sina båda stora kolonner. Kyrkan är ett av de tidigaste nyklassicistiska kyrkobyggena i Bohuslän, vilket dock är förhållandevis sent i jämförelse med övriga landet.

INTERÖREN har genomgått stora förändringar sedan byggnadstiden. Det ursprungligen tvärställda kyrkorummet, med predikstolen placerad ovanför altaret mitt på östra långväggen, vändes i byggnadens längdriktning 1879-83, varför koret nu ligger i norr. Kyrkorummet har nu en stark betoning av mittaxeln mot altaret. Läktarunderbyggnader samt en framflyttad korvägg har dessutom sedan 1960 lett till att kyrkorummet inte längre får ljus från fönstren på kortväggarna, något som ursprungligen var viktigt i kyrkans arkitektur. Trots dessa förändringar har kyrkorummet med något undantag (predikstol, orgelhus) genomgående allmänna nyklassicistiska drag, vilket håller samman helheten.

Inredningen stammar i huvudsak från byggnadstiden och från omgestaltningen 1879-1883, med några äldre inslag, som dopfunten från 1600-talet, kororgeln från 1810, samt enstaka senare tillägg.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Exteriören är välbevarad.
- Dopfunten från 1600-talet, kororgeln från 1810, samt kyrkklockan från 1400-tal.