Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MUNKEDAL MÖE 1:66 - husnr 1, MUNKEDALS KAPELL

 Byggnad - Värdering

MUNKEDALS KAPELL (akt.)
11/21/05
Motivering
MUNKEDALS KAPELL uppfördes 1939 på ny kyrkplats, efter ritningar av arkitekt Bror Almqvist. Platsen för kapellet är vald för att den tillsammans med bruksherrgården skall bilda en tydlig axel i norra delen av området för Munkedals bruk. Kapellet utgör en viktig del i bruksmiljön i Munkedal. Kapellplatsen är dock numera helt omgiven av uppvuxen lövskog, varför dessa visuella samband inte längre kan ses.

Kapellet har många gemensamma drag med övriga mindre kyrkbyggen från 1920-1930-tal, med en väl genomarbetad arkitektur såväl in- som utvändigt. Genom sin anknytning till Munkedals bruk fungerar den också som en symbol för ortens industriella historia.

ARKITEKTUREN är som helhet funktionellt väl genomarbetad samtidigt som de former som valts är mycket historiskt inspirerade, framförallt av barockens formspråk. Kapellet är, såväl exteriört som interiört, en god representant för de arkitektritade och stilmässigt genomarbetade mindre kapell och kyrkor som uppfördes under 1900-talets första hälft.

EXTERIÖREN är oförändrad sedan byggnadstiden, även koppartaket är det ursprungliga. INTERIÖRT är kyrkorummet präglat av sin historiemedvetna gestaltning, kombinerat med en enkelhet och rättframhet i stiluttrycket. Hela snickeriinredningen är bevarad, och till stora delar också det invändiga måleriet, särskilt det dekorativa måleriet.

Senare tillägg som orgelhuset och dopplatsens utsmyckning har infogat sig väl i denna helhet. Undantaget är lysrörsarmaturerna.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan:

- Exteriören är oförändrad sedan byggnadstiden.
- Hela snickeriinredningen är bevarad
- Till stor del är den ursprungliga bemålningen bevarad.