Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÖDERHAMN SÖDERALA PRÄSTBORD 2:1 - husnr 1, SÖDERALA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Söderala kyrka (akt.), SÖDERALA KYRKA (akt.)
9/6/07
Motivering
Söderala kyrka har en lång och anmärkningsvärt intressant historia som börjar redan vid andra hälften av 1100-talet eller vid början av 1200-talet. Då uppförs den kyrka som än idag finns i Söderala. Kyrkan har genomgått två stora renoveringar under 1900-talet som båda tydligt satt sina spår i kyrkobyggnaden. Kyrkan är i sin form av korskyrka unik och har mycket höga kulturhistoriska, byggnadshistoriska och arkitektoniska värden. Här finns valvmålningar som trots att de bitvis blivit kraftigt restaurerade och retuscherade måste betraktas som enastående exempel på 1500-talets måleri. De är unika i sitt slag och skiljer sig från övrigt bevarade
valvmålningar i landet. De har ett mycket högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

• Kyrkans grundform som korskyrka med centraltorn som är intakt från byggtiden är unik och byggnadstekniskt och arkitektoniskt mycket intressant. Unikt i Söderala är att kyrkan är uppförd i ett sammanhang med en ovanlig grundform och med centraltorn. Även valvslagningstekniken är ovanlig och pekar på andra influenser än de gängse.
• Kalkmålningarna i kyrkans valv och på väggarnas överkanter är unika. Sannolikt har även väggarnas nedre delar varit målade. Det finns antagligen äldre målningslager under de befintliga kalkmålningarna. Detta måste beaktas vid kommande restaureringar samt vid eventuella håltagningar för att inte skada äldre skikt. Målningarna har bitvis restaurerats hårt under 1900-talets båda restaureringar. Målningarna har ett mycket högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde på grund av sin höga ålder och sin originalitet.
• Den omfattande restaureringen som utfördes av Erik Lundberg på 1960-talet är omdiskuterad men är i sig intressant. Den är mycket tidstypisk med sina raka linjer i den fasta inredningen och enkla formspråk. Restaureringen var mycket genomgripande både interiört och exteriört och har tydligt satt sin prägel på kyrkan. Lundberg gjorde flera kyrkorestaureringar runt om i Sverige och den i Söderala är en tydlig Lundbergrestaurering. Den är restaureringsideologiskt och arkitektoniskt mycket intressant.
• I den södra korsarmsgaveln finns rester efter ställningsvirke inmurat. De delarna är mycket bevarandevärda då de kan vara en viktig pusselbit i eventuell framtida forskning.