Stäng fönster Borås kn, SVANEHOLMS MISSIONSKYRKA, Västra Götaland

Beskrivning
Viskafors Missionsförsamling bildades 1918 och bedrev till att börja med sin verksamhet i Missionshuset Betania i Rogsholm. 1929 började man överväga att flytta missionshuset till samhället Svaneholm, eftersom läget i Rogsholm ansågs alltför avlägset och svårtillgängligt. 1934 - 42 användes Missionshuset Betania jämsides med en lokal i Svaneholms pensionat, som församlingen fick disponera utan kostnad. Lokalen tillhörde Viskafors Gummifabrik. Vid slutet av 30-talet avsatte församlingen medel till en ny missionskyrka i Svaneholm, och listor cirkulerade i bygden för insamling av medel till kyrkan. Ägaren till Viskafors Gummifabrik, Wilhelm Osterman, medverkade till att församlingen fick en tomt i närheten av skolan i Svaneholm. Arkitekt Per Mårtenson i Göteborg anlitades för att projektera kyrkan och byggmästare Sylvén (från Vårgårda?) för att uppföra den. 1942 kunde Svaneholms Missionskyrka invigas.
1973 byggdes kyrkan till med lokaler för ungdomsarbete och bostäder. Arkitekt
var Sture Billhed, Ulricehamn. 1988 utökades ungdomslokalerna med ett antal patrullrum. Församlingen bedrev då ett omfattande arbete bland barn och ungdom. Verksamhet är numera nedlagd.