Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Oskarshamn kn, KRISTDALA KYRKA OCH ISHULTS KAPELL (FRIDHEMS KAPELL) KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Kristdala ligger mellan Hultsfred och Oskarshamn och är en medeltida socken med äldsta kända skriftliga belägg från 1353 då socknen benämns Kristdal. Socknen har varit bebodd sedan stenåldern och rymmer en hel del tecken på förhistorisk aktivitet, bland annat i form av bronsåldersgravar. Under medeltiden var förädlingen av myrmalm viktig för bygden. Boskapsskötsel var länge en viktig näring, liksom skogsbruk och sågverksindustri. Ännu idag finns exempel på det småskaliga jord- och skogsbruket i exempelvis Bråbygden. I Kyrkotrakten, som samhället kring kyrkan benämns, fanns år 1900 fyra handelsbodar, 14 snickare och 32 andra hantverkare. Under 1900-talet har också funnits större företag, bland annat Beijers Motorfabrik, Kristdala Motorfabrik och flera större sågverk. I socknen finns en herrgård, Hägerum, som ägts av bland annat familjerna Kyle, Slatte, Tranhielm och Weidenhielm.

Kristdala är intimt förbundet med namnen Duraeus och Meurling. Från 1582 innehades kyrkoherdetjänsten under 125 år av släkten Duraeus. År 1687 gifte sig Olof Meurling med Maria Dureaus som var dotter till Johannes Bartholdi Duraeus, kyrkoherde i Kristdala. År 1688 blev Olof Meurling adjunkt i Kristdala och vid svärfaderns bortgång 1708 blev han kyrkoherde. I sex rakt nedstigande led avlöste Meurlings varandra fram till 1952 då Erik Meurling lämnade tjänsten.