Stäng fönster Linköping kn, ÖSTRA SKRUKEBY KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Östra Skrukeby är en medeltida sockenbildning och omnämns 1275 som Skrukubi. Den är belägen vid södra stranden av sjön Roxen. Socknen hör naturgeografiskt till det område som kallas östra Östergötlands odlingsbygd. Fram till år 1821 hörde säteriet Grensholm, som är beläget norr om Roxen, till Östra Skrukeby socken. Därefter tillhör det Vånga socken. Förråds säteri är en av socknens största gårdar. Huvudnäringen har varit jordbruk i förening med boskapsskötsel och fiske. Enligt Sveriges Bebyggelse, som utkom 1950, var socknen då en av länets minsta socknar beträffande invånarantalet.

KYRKOMILJÖN
Östra Skrukeby kyrka är belägen i ett fornlämningstätt sprickdalslandskap söder om Roxen ca 15 km nordöst om Linköping. På kyrkbacken ligger kyrkskolan, som består av en reveterad byggnad från 1872. Bebyggelsen i kyrkbyn består till största delen av lantbruksbebyggelse. Söder om landsvägen ligger tre gårdar, vilka ger en radbykaraktär. Dessa är dock uppförda efter laga skifte, som fastställdes 1864. På en karta över Skrukeby från 1693 ser man kyrkan och fyra gårdar markerade söder och öster om kyrkan. Den f d prästgården är belägen på en höjd väster om kyrkbyn och är genom sitt visuella läge en betydelsefull del av kyrkomiljön. Vid vägen mellan prästgården och kyrkan ligger ett missionshus från 1870-talet.