Stäng fönster Essunga kn, FRÄMMESTADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Främmestads socken består av ett kuperat odlingslandskap som i sydväst mer och mer övergår i skogar och mossar. Från söder till norr rinner ån Nossan. Vid Baljefors har vadet och fallen därstädes utnyttjats under långa tider. Ett stycke längre nedströms ligger på västra stranden den medeltida sätesgården Främmestad, invid vilken den gamla kyrkan var belägen fram till 1775. Från gården och upp till den nya kyrkplatsen vid vägen mellan Trökörna och Nossebro leder en lång och rak allé. Kopplingen mellan säteri och kyrka blir än mer påtaglig genom frånvaron av andra gårdar i den direkta närheten. Invid allén är en liten grusplätt med en häradssten av "Byson". Väster om kyrkogården är en personalbyggnad vaktmästeri.

PERSONALBYGGNAD - Byggnaden är uppförd 1981. Den är klädd med rödfärgad lockpanel och har sadeltak med tvåkupiga cementpannor och fönster med utanpåliggande spröjsning.