Stäng fönster Skara kn, EGGBY KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
EGGBY KYRKA i Eggby socken har ett lummigt och naturskönt läge mellan två av Valle härads småsjöar - Eggbysjön i väster och Stakasjön i öster. Socknen karakteriseras av ett kulligt så kallat kameslandskap, bildat vid inlandsisens avsmältning. Bland socknens många fornlämningar ingår bland annat en hällkista, bronsåldersrösen, Såntorps gravfält med ca 270 gravar, Sveriges äldsta funna kristna gravplats (ca år 950) samt ruinen av Höjentorps slott. I socknen finns två stora kronogårdar, Höjentorp och Torp. Höjentorps nuvarande mangårdsbyggnad är uppförd 1722 och fick 1810 nuvarande utformning med två våningar, ljus lockpanel och portal. Torps huvudbyggnad är från 1700-talet, rödmålad med brutet tak. Någon km norr om kyrkan ligger ett bostadsområde med bland annat bygdegård, snickerifabrik, före detta affär samt villor från huvudsakligen 1970-talet.

Kyrkan omges av en mindre kyrkby, samlad utmed vägen mellan Varnhem ca 6 km i söder och Eggbys villasamhälle strax norr ut. Vägen har en syd - nordlig riktning, men i höjd med kyrkbyn östnordöstlig - västsydvästlig. Kyrkogården är belägen nordöst om vägen. På motsatt sida av vägen, utmed Eggbysjöns strand, ligger en långsmal parkeringsplats. Här finns även flera bryggor ut i sjön. Öster om parkeringsplatsen är en före detta skola och ett före detta kyrkstall. I öster gränsar kyrkogården till Klockaretomten och i norr till betesmark. Något längre mot nordväst finns flera gårdar från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal.

FÖRE DETTA SKOLA OCH KYRKSTALL - Skolan är byggd ca 1920. Den består av två våningar, klädda med gul träpanel och vita snickerier och täcks av ett brutet tak. Till skolan hör ett före detta kyrkstall, timrat och klätt med gul träpanel. Skolhuset fungerar nu som bostad.

KLOCKARETOMTEN - Nuvarande huvudbyggnad från ca 1910 är vinkelbyggd och är klädd med röd locklistpanel och vita snickerier. Den är belägen vid Stakasjöns västra strand. Till gården hör bland annat en brygga, en rödmålad lada och utmed kyrkogårdsmurens södra del en timrad och rödmålad bod. Klockaretomten är numera församlingshem.