Stäng fönster Skara kn, BJÄRKLUNDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
BJÄRKLUNDA KYRKA ligger i Härlunda socken, ca 10 km söder om Skara. Kyrkan är gemensam för socknarna Bjärka och Härlunda och ersatte 1781 två raserade medeltidskyrkor. I såväl Bjärka som i västra delen av Härlunda finns en kyrkoruin. I Bjärka ligger två stora gårdar som haft ett avgörande inflytande över omgivningarna, Dagsnäs och Trästena. I anslutning till Härlunda kyrkoruin ligger även Ekgården samt den gamla prästgården från 1860-talet. Gårdarna i Härlunda medeltida kyrkbyby (Bossgården, Dammsgården, Källegården, Mellomgården, Skattegården, Ekgården samt Prästegården) var intakta ända till laga skifte på 1840-talet och låg i en halvcirkelt strax sydöst om kyrkan. Genom socknen flyter ån Flian mot Hornborgasjön i öster. Här ligger ännu Herrtorps kvarn.

Kyrkogården är belägen på en ås medelbart väster om väg 184 mellan Skara i norr och Falköping i söder. Infarten, en äldre vägstreckning, mynnar ut på väg 184 knappt en halv km söder respektive norr om kyrkogården. Vid norra infarten ligger Härlunda nya prästgård (nyligen frånsåld). I sydöst gränsar kyrkogården till en före detta skola. Nordväst om kyrkan, på motsatt sida av infarten till kyrkan, är en parkeringsplats med en ekonomibyggnad. Mitt för kyrkan, söder om parkeringsplatsen, går upp en liten körväg mot Höryda gård i väster. Utmed vägen ligger ett rödmålat bostadshus i tvåvåningar med frontespis. Mellan kyrkogården och väg 184 är en smal, skogbevuxen remsa. Omgivningarna är till största delen skogbevuxna, väster om kyrkan med inslag av hagmark.

EKONOMIBYGGNAD - Byggnaden, troligen 1980-tal, är klädd med röd locklistpanel med bruna dörrar. Byggnaden har sadeltak.

FÖRE DETTA SKOLA - Byggnaden har röd panel, vita snickerier och sadeltak med betongtegel. Den är vänd i nord - sydlig riktning, det vill säga vinkelrätt mot vägen och fungerar numera som församlingshem. I trädgårdens norra del ligger en annan rödmålad byggnad, troligen en före detta lärarbostad.

PRÄSTGÅRD - Byggnaden från 1921 har röd locklistpanel, frontespis med balkong, veranda och brutet, tegeltäckt tak.