Stäng fönster Skara kn, NORRA VINGS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
NORRA VINGS KYRKA - Norra Vings kyrka i Norra Vings församling är belägen ca 10 km öster om Skara, ett par km söder om Riksväg 49 mellan Skara och Skövde. Landskapet består till största delen av öppet odlingslandskap norr om Hornborgasjön. I söder ligger en del av Rödemosses våtmarker invid Hornborgasjön. I socknen finns bland annat fossil åkermark, stenåldersboplatser och spridda stensättningar. Kyrkan är belägen i den sydöstra utkanten av Axvalls samhälle. Axvall växte upp i samband med den numera nedlagda järnvägens tillkomst. Här har tidigare funnits bryggeri. Idag finns affär, ålderdomshem, skola, daghem mm och samhället karakteriseras av villor från 1960-talet och 1970-talet. Här är även några bevarade villor från början av 1900-talet, en missionskyrka från ca 1900 och ett mejeri från 1920-talet. Söder om tätorten ligger Härlingstorps säteri, med huvudbyggnad från 1902 och flygelbyggnader från 1800-talet. I anslutning till Vingängen och dess fossila åkrar ett par hundra meter sydväst om kyrkan ligger en före detta skola samt en hembygdsgård.

Väster om den öppet belägna kyrkan passerar en mindre väg mot Stenum i sydsydväst. I öster ligger Vingsjön. Norr om kyrkogårdsmuren är en parkeringsplats. I dess nordöstra del finns en ekonomibyggnad. Norr om parkeringsplatsen ligger prästgården, som i sin tur gränsar till ett församlingshem från 1978. I närheten av församlingshemmet ligger en badplats.

EKONOMIBYGGNAD - Byggnaden rymmer personalrum, förråd och toaletter och är uppförd 1983. Byggnaden är klädd med röd träpanel och har sadeltak med tegel samt bruna dörrar med fiskbensmönstrad fyllning.

FÖRE DETTA PRÄSTGÅRD - Byggnaden från början av 1800-talet har sadeltak med enkupigt tegel, frontespis och portal med joniska kolonner. Fasaden är klädd med röd locklistpanel med vita snickerier. Till prästgården hör några samtida, rödmålade ekonomibyggnader.