Stäng fönster Hultsfred kn, LÖNNEBERGA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Kalmar

Beskrivning
Lönneberga socken gränsar till Hässelby socken i Jönköpings län samt Pelarne, Vimmerby och Målilla socknar i Kalmar län. Socknen ligger vid den östra gränsen av småländska höglandet och är kuperat. Högsta punkten är Spångberget 267 m.ö.h. Flera större och mindre sjöar finns i området. Många av dem binds samman med vattendragen Stångån och Silverån. Det är i anslutning till dessa vattendrag man hittar de tidigaste spåren av bosättningar i Lönneberga socken. De är dock få, vilket tyder på att området inte kolonialiserats i någon större omfattning förrän under medeltiden. 1343 omtalas Lönneberga socken för första gången i det skriftliga källmaterialet. Socknen var liten och 1718 överförs nordvästra delen av Vena skate till socknen för att man ska ha råd att hålla präst och kyrka. Ytterligare områden kom att överföras till socknen. År 1884 ansluts huvuddelen av Hässelby skate till Lönneberga och 1931 Råsaområdet med samhället Silverdalen från Vena socken. Skogsbruket har sedan lång tid tillbaka varit en viktig näring för socknen. Det förstärktes ytterligare 1873 då kvarnen vid Hällefors las ner och ersattes av sågverk, hyvleri och maskiner för tillverkning av kartongpapper. Ur denna rörelse utvecklades AB Hällefors Pappersbruk som skulle göra Silverdalen känt. Kring pappersbruket växte ett samhälle fram som snart övertog kyrkbyn Lönnebergas roll som den ledande orten i socknen. Lönneberga socken har ju också blivit världsberömt för Astrid Lindgrens figur Emil.