Stäng fönster Töreboda kn, HJÄLSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HJÄLSTADS KYRKA - Hjälstads kyrka är belägen omedelbart öster om väg 200, ca 1 km väster om Moholm, 15 km söder om Töreboda och 25 km norr om Skövde. Hjälstads socken består mestadels av uppodlade slätter. Huvudnäringar har varit lantbruk. Kyrkan med tillhörande prästgård och sockenmagasin markerar ett äldre byläge väster om stationssamhället Moholm. Något väster och nordväst om kyrkbyn ligger byarna Rösla och Smeby.

Norr om kyrkogården är en rondell, där vägen mot Mo och Tibro tar av mot öster och vägen mot Mariestad mot väster. Kyrkan omges i övrigt av uppodlade slätter. Kyrkan gränsar i sydväst till en prästgård och i sydöst till ett församlingshem. En asfalterad körväg utmed västra och södra muren leder till dessa byggnader. Framför prästgården är en allé.

FÖRSAMLINGSHEM - Byggnaden från 1942 har röd träpanel, vita snickerier och sadeltak. Huset har källare med särkild ingång samt runda fönster i gavelröstena. Till anläggningen hör ett rött uthus med pulpettak.
PRÄSTGÅRD - Prästgården är klädd med röd panel och har vita snickerier. Byggnaden är troligen från tidigt 1900-tal, men ombyggd i sen tid.

SOCKENMAGASIN - Sockenmagasinet uppfördes som tiondelada 1767, men användes senare som sockenmagasin. Magasinet var gemensamt för Hjälstads och Mo socknar. Den höga byggnaden är vitputsad och har tegeltäckt sadeltak samt gallerförsedda gluggar. På fasaden står "1767" med järnband. Byggnaden är idag hembygdsmuseum.