Stäng fönster Ulricehamn kn, FINNEKUMLAS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Finnekumla kyrka är belägen på en smal landtunga mellan sjöarna Yttre Åsunden och Sämsjön. Landskapet från kyrkan och ned mot Sämsjön utgörs av lummiga lövskogar, igenväxande hagmarker och vidsträckta åkermarker. I hagmarkerna finns ett omfattande system av fornåkrar. Området runt kyrkan och norra delen av socknen präglas av miljöerna kring herrgårdarna Finnekumla, Fästered och Sjörred.

Söder om kyrkan finns församlingshem och parkeringsplats samt ett bostadshus. Landsvägen passerar ett stycke söder om kyrkan. Åker- och hagmark angränsar till kyrkoanläggningen åt norr och öster. Åt väster finns skogsbevuxen mark.

Ett bårhus är beläget sydväst om kyrkan strax utanför kyrkogården. Bårhuset är spritputsat och kröns av ett flackt sadeltak. På gavlarna finns rundbågiga spröjsade fönster och i västfasaden tre svartmålade fiskbenspanelade portar. Mellan den norra och mittersta porten finns ett kors.