Stäng fönster Eskilstuna kn, HUSBY-REKARNE KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Husby-Rekarne församlings norra del består av en bruten slättbygd i anslutning till Eskilstunaån och Strömsholmsåsen. Största andelen av fornlämningarna i området ligger inom gravfält från järnåldern, där de flesta är från dess yngre del.

Husby-Rekarne kyrka är byggd sydväst om samhället Skogstorp i ett omgivande jordbrukslandskap. Vägen till kyrkan går genom säteriet Ryningsbergs ägor. I anslutning till kyrkan i söder ligger sockenstugan från 1763, kyrkstallet från slutet av 1800-talet och kyrkskolan från 1886. Det rödtimrade sockenmagasinet ligger i sydväst och är från mitten av 1700-talet. Herrgården Rossvik, vars ägare uppfört kyrkans gravkor, ligger några kilometer söder om kyrkan. Rossvik var en sätesgård redan under medeltiden.

Nationalencyklopedin, band 9. Bra Böcker. 1992.
Sörmländska kyrkor 8, 1971.