Stäng fönster Eskilstuna kn, RÅBY-REKARNE KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Råby-Rekarne socken ligger i Rekarnebygden som räknas till ett av de tidigast kristnade områdena i Mellansverige. Sockenindelningen kan ha varit utbildad redan under 1000-talet. Råby-Rekarne socken har åtminstone sedan 1300-talet varit den minsta socknen i Södermanland.

Råby-Rekarne kyrka är belägen i norra delen av Eskilstuna kommun. Kärnbygden i Råby-Rekarne socken utgörs av ett ovanligt väl avgränsat odlingslandskap kring en liten slätt, omgiven av vidsträckta bergiga skogsmarker. Det medeltida bebyggelsemönstret har i stora drag bevarats. Byggnaderna i området är i huvudsak uppförda mellan senare delen av 1700-talet och 1900-talets första decennier. Direkt söder om kyrkan ligger den f d skolan och f d handelsboden, den senare nedlagd i slutet av 1960-talet.

Sockennamnet skrevs 1318 Thraboheradhe, Thrabornas bygd. Namnet innehåller bygdenamnet Thra i betydelsen trång vattenpassage. Formen Råby är en omvandling av (Th)rabo. Områdesnamnet Rekarne har tillkommit för att särskilja socknen från Råby i Rönö härad.

I Råby-Rekarne socken finns omkring 400 registrerade fornlämningar. Lämningarna utgörs främst av gravar och gravfält från bronsåldern och järnåldern samt ett par fornborgar från järnåldern.

Råby-Rekarne kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D4). Området omfattar Råby-Rekarne socken. I motiveringen av beslutet beskrivs området som en sluten bebyggelsemiljö av ålderdomlig karaktär med bebyggelse i hagmarkerna kring den ombyggda medeltidskyrkan. I området finns talrika bronsålderslämningar, enstaka järnåldersgravfält och en ovanligt välbevarad, kallmurad fornborg.

Nationalencyklopedin, band 16. Bra Böcker. 1995.
Sörmlandsbygden 1988:2.