Stäng fönster Eskilstuna kn, TORSHÄLLA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Området omkring Hällby består av bruten skogsbygd i väster och odlad slättbygd i öster. Idag är dessa delvis tätbebyggda. Namnet är sammansatt av ordet häll i betydelsen stenhäll eller dylikt samt ordet by i betydelsen by eller gård. År 1322 skrevs namnet Hællyby.

Inom Torshälla och Hällby, d v s Torshälla före detta stads- och landsförsamling finns över 1100 registrerade fornlämningar, varav ca 80 stycken har tagits bort. Från bronsåldern är spridda rösegravar bevarade. Huvuddelen av fornlämningarna, ca 90 %, ligger inom 32 gravfält, vilka framför allt är daterade till yngre järnåldern. Vidare finns fyra fornborgar. Vid Ekeby finns ruinen av en romansk kyrka från 1100-talet, vilken troligen nedlades under 1300-talet.

Kyrkotomten omges av en blandad villabebyggelse, ett mindre skogparti och en väg öster om kyrkan. Församlingshemmet är uppfört norr om kyrkan.

Bohlander, L; Lindén, M & Tedenljung A-S.1993. Hällby genom tiderna. Eskilstuna.
Illerstad, L. 1990. Nya svenska kyrkor D1, Svealand. Stockholm.
Nationalencyklopedin, band 9 & 18. Bra Böcker. 1992 respektive 1995.
Sörmlandsbygden 1996. Spår av tid. Södermanlands hembygdsförbund.
Sörmländska kyrkor 126, 1966, 1994

Torshälla socken består av småbruten odlingsbygd vid nedre Eskilstunaån, Torshällaån, som utgör Hjälmarens utlopp i Mälaren. Torshälla tätort ligger ca 7 km norr om Eskilstuna och har växt fram kring denna viktiga handels- och kommunikationsled. Den gamla stadskärnan ligger på västra sidan om Torshällaån. Gatunätet har här medeltida karaktär och stora delar av bebyggelsen består av trähus från 1800-talet. Torshälla blev en tätort omkring år 1300 och fick stadsprivilegier år 1317. Staden var betydande fram till mitten av 1600-talet, då Eskilstuna fick stadsprivilegier och inom kort blev den större orten. Nordväst om centrumet ligger byggnader som hört till Nyby bruk. År 1798 härjade en eldsvåda i staden, och endast ett fåtal äldre byggnader klarade branden.

Torshälla socken är rik på fornlämningar, varav flertalet ligger inom gravfält, övervägande från yngre järnåldern.

Stadens medeltida namnform är Torsharg, vilket innehåller namnen Tor och stengrund eller stenmark, som antyder att orten tidigare varit en hednisk kultplats. Torshälla ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D2).

Kyrkan är byggd på en höjd väster om ån. Väster om kyrkan är Rådhustorget beläget, stadens äldsta marknadsplats. Söder om torget ligger det gamla rådhuset byggt 1833 med gula träfasader och torn med tornuret från 1500-talet som tidigare suttit i kyrktornet. Bergströmska gården från 1700-talet, en av de byggnader som klarade branden, är belägen norr om torget. Torshällas första skola är byggd väster om kyrkan år 1846. Söder om kyrkan är den relativt nybyggda pastorsexpeditionen. Prästgården ligger sydväst om kyrkan, ett hundratal meter bort.

Nationalencyklopedin, band 18. Bra Böcker. 1995.
Sörmlandsbygden 1988:2, Södermanlands hembygdsförbunds årsbok.